Erich Heckel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Erich Heckel
Erich Heckel, portræt af Ernst Ludwig Kirchner
Personlig information
Født 31. juli 1883 Rediger på Wikidata
Döbeln, Sachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 27. januar 1970 (86 år) Rediger på Wikidata
Radolfzell am Bodensee, Baden-Württemberg, Tyskland Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Die Brücke (fra 1905),
Berliner Sezession Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, gravør, tegner, universitetsunderviser, fotograf, illustrator Rediger på Wikidata
Deltog i Documenta I,
sommer-OL 1928,
sommer-OL 1932 Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Det Statslige Akademi for Billedkunst i Karlsruhe Rediger på Wikidata
Elever Hubertus von Pilgrim Rediger på Wikidata
Bevægelse Ekspressionisme Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Storkors af Forbundsrepublikken Tysklands fortjenestorden (1956),
Pour le Mérite for videnskab og kunst,
Berliner Kunstpreis (1957) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Erich Heckels hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Erich Heckel (født 31. juli 1883 i Döbeln (Sachsen), død 27. januar 1970 i Radolfzell am Bodensee) var en tysk ekspressionistisk maler og grafiker.

Liv og virke[redigér | rediger kildetekst]

Opvækst og baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Erich Heckel var søn af en jernbaneingeniør. Han påbegyndte sine studier af arkitektur i Dresden, men var ligeledes meget interesseret i litteratur. Han opgav uddannelsen og begyndte som autodidakt kunstner med selvstudier i maleri og grafiske teknikker.

Kunstnerisk karriere[redigér | rediger kildetekst]

Han mødte Ernst Ludwig Kirchner, Karl Schmidt-Rottluff og Fritz Bleyl (som dog trak sig meget hurtigt) i løbet af studieårene og etablerede med disse kunstnersammenslutningen Die Brücke (broen) i 1905. Senere kom Max Pechstein, Emil Nolde og Otto Mueller til. Die Brücke havde sin egen passive støttemedlemsforening, der dels støttede med køb, men også med medlemskontingent. Støttemedlemmerne fik en årlig 'Brücke-mappe' med grafiske værker. Gruppen havde problemer med at formulere, hvad de havde til fælles, og gik i opløsning, da kunstnere til sidst gik deres egne veje.

I perioder var Heckel og Schmidt-Rottluff i Dangast ved Nordsøkysten, hvor de malede. Derudover havde Heckel et  atelierfællesskab med Kirchner, når det var nødvendigt. Parret drog også til Moritzburger Teichen i nærheden af Dresden, hvor de malede temaer med nøgenmodeller og fri natur.

Gruppens stil var tydelig. Gruppen var inspireret af bl.a. Edvard Munch, og Die Brüxke havde til formål at skabe en overgang mellem den tyske neo-romantik og moderne ekspressionisme. Mange af de malerier, der var malet med henblik på at kunne blive reproduceret, så folk kunne få råd til at købe god kunst.

Entartet[redigér | rediger kildetekst]

Nazisterne erklærede i 1937 Heckels arbejder for "degenererede" ("entartet"), og han fik forbud mod at udstille. Af 797 værker i offentligt eje blev inddraget,[1] og i 1944 blev alle trykplader destrueret. Hertil kommer, at både atelieet i Berlin og billedlageret blev ramt af de allieredes bomber under anden verdenskrig.

Efter krigen boede han i Hemmenhofen i nærheden af Bodensee og underviste på konservatoriet i Karlsruhe frem til 1955. Heckel modtog i 1967 den tyske orden Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste. Han fortsatte med at male, indtil han døde i Radolfzell i 1970.

Det er udarbejdet et Catalogue raisonné af hans tryk. Det omfatter 465 træskærerarbejder, 375 raderinger og 499 litografier. Af disse stammer over 200 fra hans sidste syv leveår.

Fra oktober 2004 til februar 2005, blev der afholdt en stor retrospektivudstilling i Brücke Museum i Berlin.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "service=direct/1/ResultListView/moduleContextFunctionBar.navigator.first&sp=10&sp=Scollection&sp=SfieldValue&sp=0&sp=54&sp=3&sp=SdetailList&sp=775&sp=Sdetail&sp=0&sp=F&sp=0 Liste over 797 beslaglæggelser". Arkiveret fra originalen 15. juli 2016. Hentet 12. juli 2016.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]