Erich Maria Remarque

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
f. Erich Paul Remark
Tysk litteratur
Modernismen
Portræt fra 1928
Personlig information
Født Erich Paul Remark Rediger på Wikidata
22. juni 1898 i Osnabrück, Tyskland
Osnabrück, Niedersachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 25. september 1970, Schweiz (72 år)
Locarno, Schweiz Rediger på Wikidata
Gravsted Ronco sopra Ascona kirkegård Rediger på Wikidata
Søskende Elfriede Scholz Rediger på Wikidata
Ægtefæller Ilse Jutta Zambona[1] (1925-1930, 1938-1957),
Paulette Goddard (1958-1970) Rediger på Wikidata
Partner Marlene Dietrich (fra 1937) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Dramatiker, manuskriptforfatter, forfatter, romanforfatter Rediger på Wikidata
Fagområde Roman Rediger på Wikidata
Arbejdssted Tyskland, USA, Schweiz Rediger på Wikidata
Kendte værker Intet nyt fra Vestfronten
Genre romaner
Nomineringer og priser
Udmærkelser Storkors af Forbundsrepublikken Tysklands fortjenestorden (1967),
Jernkorset,
Justus-Möser-Medaille (1964),
Bundesverdienstkreuz Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Erich Maria Remarque (født 22. juni 1898 i Osnabrück, Tyskland, død 25. september 1970) født Erich Paul Remark var en tysk forfatter som opnåede international berømmelse. Hans hovedværk er den delvist selvbiografiske roman Intet nyt fra vestfronten (Im Westen nichts Neues) fra 1929, der beskriver krigens gru set fra en 19-årig soldats synsvinkel. Han skrev flere bøger om forholdene under- og efter krig, altid ud fra et pacifistisk synspunkt. Intet nyt fra Vestfronten og flere af hans andre bøger blev internationale bestsellere.

I 1916 da Remarque var 18 år gammel, blev han indkaldt til tjeneste i den tyske hær. 1. verdenskrig rasede og i juni 1917 blev Remarque udstationeret på vestfronten: Frankrig. Her gjorde han tjeneste i infanteriet indtil han den 31. juli 1917, blev såret af granatsplinter i venstre ben, højre arm og halsen. Han blev sendt til et hospital i Tyskland, hvor han kom sig. Han blev ikke sendt tilbage i kamptjeneste, men forblev i hæren til krigens afslutning den 11. november 1918.

Intet nyt fra Vestfronten blev skrevet på få måneder i 1927, men blev først udgivet i 1929 da Remarque ikke kunne finde forlag, der ville udgive den før. Bogen blev næsten øjeblikkeligt en international bestseller og oversat til mange sprog. En fransk anmelder, som selv havde været soldat under krigen, skrev: "En røst har talt for alle – uanset nationalitet..."

I 1933 da Adolf Hitler og nazisterne kom til magten, blev Remarques bøger sat på listen over "forbudte" bøger. Mange af Remarques værker endte på nazisternes bogbål. Grunden var at flere af Remarques bøger, ikke mindst Intet nyt fra Vestfronten, indeholder kritik og fordømmelse af krig som meningsløs og altødelæggende. Nazister spredte falsk propaganda om, at Remarque skulle være af fransk jødisk oprindelse, og at hans rigtige efternavn var Kramer (hans efternavn stavet bagfra). Der findes stadig biografier, som fastholder, at Kramer var Remarques oprindelige navn.

Den nazistiske propaganda sagde desuden, at Remarque aldrig havde gjort aktiv soldatertjeneste under 1. verdenskrig – trods beviser for det.

Pga. nazisterne følte Remarque sig ikke længere hjemme i Tyskland og flyttede i 1931 til Schweiz sammen med sin kone. Da 2. verdenskrig brød ud emigrerede han til USA, hvor han i 1947 blev amerikansk statsborger. I 1948 flyttede han tilbage til Schweiz med sin nye hustru, den tidligere Hollywood-stjerne Paulette Goddard. De levede sammen i Schweiz til hans død i 1970.

Elfriede Scholz – Remarques søster blev i Tyskland efter at Remarque havde forladt landet for stedse. Hun blev arresteret af nazisterne i 1943 og sigtet for "undergravelse af moralen", idet hun skulle have sagt at krigen var tabt. Den egentlige grund var nok, at hun var Remarques søster. Remarque var undsluppet nazisterne, og hans søster måtte lide straffen som var tiltænkt ham. Elfriede Scholz blev henrettet ved halshugning den 16. december 1943.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Wikimedia Commons har medier relateret til: