Erik Bennike

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Erik Bennike

Erik Bennike (19. januar 191818. april 1945 i København) var en dansk officer, civilingeniør og modstandsmand.

Erik Bennike var søn af kaptajn, senere oberst Helge Bennike og havde to søstre. 1930-35 gik han på Aalborg Katedralskole, hvorfra han blev student med udmærkelse. Han tog derefter hyre som kahytsdreng og sejlede med motorskibet Malaya til Østasien. Han kom hjem i januar 1936, og i maj blev han rekrut. Bennike påbegyndte en officerskarriere og i 1939 lå han i spidsen som nr. 1 ud af 42 officersaspiranter på Hærens Officersskole og blev premierløjtnant.

Han ville gerne rømme til Vinterkrigen i Finland, men det lykkedes ikke. En anden skuffelse var, at han ikke fik lejlighed til at forsvare sit fædreland ved den tyske besættelse af Danmark i 1940, begyndte Erik Bennike at læse til bygningsingeniør efter et kort ophold i Helsingborg fra 9. april indtil 9. juni. Efter blot 3½ års studier var han færdig som kandidat.

Den 29. august 1943 gik Erik Bennike og hans fader under jorden og medvirkede til at bistå de danske jøders transport til Sverige. I efteråret 1943 var han sammen med Svend Erik Mikkelsen en ledende person i oprettelsen af den illegale modstandsorganisation Polytekniker Bataljonen, hvor han deltog i sabotage og produktion af våben og sprængstoffer. 1944 kom han til Jylland for at virke som sprængningsinstruktør og blev leder af en officersgruppe (O-gruppe) under Den lille Generalstab. Bennikes farbror, Vagn Bennike, var leder af modstandsarbejdet i Jylland.

Bennike fik senere oprettet et selskab, Terma, der i midten af april 1945 flyttede sit kontor til Silkegade i København, og her indtraf episoden, der kostede ham livet, da to mænd fra Birkedalgruppen opsøgte ham den 18. april og skød ham under flugtforsøg.

Han er begravet på Gentofte Kirkegård.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • C.G. Thorborg, Erik Bennike: 19. Jan. 1918 – 18. April 1945, Bureautrykkeriet 1946.
  • Rasmus Mariager (red.), "Danskere i krig, 1936-48" Gyldendal 2008

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]