Erik Bennike

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Erik Bennike

Erik Bennike.jpg

Personlig information
Født 19. januar 1918Rediger på Wikidata
Død 18. april 1945 (27 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Aalborg KatedralskoleRediger på Wikidata
Beskæftigelse IngeniørRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Erik Bennike (født 19. januar 1918, død 18. april 1945 i København) var en dansk officer, civilingeniør og modstandsmand.

Erik Bennike var søn af kaptajn, senere oberst Helge Bennike og havde to søstre. 1930-35 gik han på Aalborg Katedralskole, hvorfra han blev student med udmærkelse. Han tog derefter hyre som kahytsdreng og sejlede med motorskibet Malaya til Østasien. Han kom hjem i januar 1936, og i maj blev han rekrut. Bennike påbegyndte en officerskarriere og i 1939 lå han i spidsen som nr. 1 ud af 42 officersaspiranter på Hærens Officersskole og blev premierløjtnant.

Han ville gerne rømme til Vinterkrigen i Finland, men det lykkedes ikke. En anden skuffelse var, at han ikke fik lejlighed til at forsvare sit fædreland ved den tyske besættelse af Danmark i 1940, begyndte Erik Bennike at læse til bygningsingeniør efter et kort ophold i Helsingborg fra 9. april indtil 9. juni. Efter blot 3½ års studier var han færdig som kandidat.

Den 29. august 1943 gik Erik Bennike og hans fader under jorden og medvirkede til at bistå de danske jøders transport til Sverige. I efteråret 1943 var han sammen med Svend Erik Mikkelsen en ledende person i oprettelsen af den illegale modstandsorganisation Polytekniker Bataljonen, hvor han deltog i sabotage og produktion af våben og sprængstoffer. 1944 kom han til Jylland for at virke som sprængningsinstruktør og blev leder af en officersgruppe (O-gruppe) under Den lille Generalstab. Bennikes farbror, Vagn Bennike, var leder af modstandsarbejdet i Jylland.

Bennike fik senere oprettet et selskab, Terma, der i midten af april 1945 flyttede sit kontor til Silkegade i København, og her indtraf episoden, der kostede ham livet, da to mænd fra Birkedalgruppen opsøgte ham den 18. april og skød ham under flugtforsøg.

Han er begravet på Gentofte Kirkegård.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • C.G. Thorborg, Erik Bennike: 19. Jan. 1918 – 18. April 1945, Bureautrykkeriet 1946.
  • Rasmus Mariager (red.), "Danskere i krig, 1936-48" Gyldendal 2008

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]