Ermal Meta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ermal Meta
Ermal Meta - Centro Commerciale MareMonti Massa (MS) (cropped).JPG
Information
Født 20. april 1981 (41 år)
Fier Rediger på Wikidata
Oprindelse Fier, Albanien Albanien
Genre
  • Pop
Beskæftigelse Sanger, Sangskriver og Musiker
Aktive år 2006 – nu
Pladeselskab Mescal
Associeret med Fabrizio Moro, Elina
Instrumenter
Vokal, guitar, keyboard, synthesizer, bass, klaver, trommer, sampler, cajón

Ermal Meta (født 20. april 1981) er en albansk-født italiensk sanger og sangskriver, som repræsenterede Italien sammen med Fabrizio Moro ved Eurovision Song Contest 2018 med sangen "Non mi avete fatto niente". De opnåede en 5. plads i finalen.

Tidlige liv[redigér | rediger kildetekst]

Ermal Meta er født i Fier, Albanien. Som 5-årig begyndte han at søge tilflugt og inspiration i musikken.

Som 13-årig flyttede han med sin mor, søster og bror til Bari i det sydlige Italien. De blevet taget godt imod og Ermal lærte at spille både klaver og guitar.

Musik karriere[redigér | rediger kildetekst]

Ermal Meta startede sin musikkarriere som guitarist i det italienske band Ameba4, og spillede med dem til Sanremo i 2006, med sangen “Rido...forse mi sbaglio”. I 2007 blev Ermal frontsanger og hoved-sangskriver for bandet La Fame di Camilla. Deres selvtitlede debutalbum blev udgivet i 2009 af Universal Music. Senere udgav bandet albummet “Buio e luce”, og de deltog som en del af ‘nye artister’ kategorien til Sanremo 2010. Bandet gik i opløsning i 2013.

Solo karriere[redigér | rediger kildetekst]

Inden Ermal Meta startede sin solo karriere skrev sange for andre italienske sangere, bl.a. Marco Mengoni, Emma, Chiara, Annalisa, Patty Pravo og Lorenzo Fragola. I juli 2013 var han på Patty Pravok’s sang “Non mi interessa". Og i 2014 lavede han sangen, “Tutto si muove“, til den italienske tv-serie ‘Braccialetti rossi’. 2 år efter udgav han sit første soloalbum. Ermal Meta har udgivet 3 solo album. “Umano”(2016) med 9 sange, “Vietato Morire”(2017) med 18 sange og “Non Abbiamo Armi”(2018) med 12 sange.

Sanremo festivalen[redigér | rediger kildetekst]

I 2016 deltog han, for første gang som solo i Sanremo festivalen, med sangen “Odio le favole", og endte på tredje plads. I 2017 deltog han igen i Sanremo, men denne gang som en del af ‘Store Artister’ kategorien. Det var med sangen “Vietato Morire”, og han fik igen en tredje plads. I 2018 deltog han for tredje år i træk, denne gang sammen med Fabrizio Moro, som han havde mødt til det forrige Sanremo, og sammen vandt de med sangen “Non mi avete fatto niente”, som er på Ermal’s album fra 2018 “Non Abbiamo Armi”.

Priser m.m.[redigér | rediger kildetekst]

Ermal Meta vundet flere musik priser, deriblandt ‘Bedste Cover Optræden’ i 2017 for coveret på Domenico Modugno's sang "Amara terra mia”, som han sang på tredje dagen af det års Sanremo. Samme år modtog han også “Mia Martini" Critics'pris.

I marts 2017 blev Ermal Meta valgt som dommer i den 16. sæson af det italienske talent show ‘Amici di Maria De Filippi’.

Melodi Grand Prix[redigér | rediger kildetekst]

I 2018 repræsenteres Ermal Meta, sammen med Fabrizio Moro, Italien til Eurovision Song Contest i Lisabon, Portugal. De stillede op med deres vinder sang fra ‘Store Artister’ kategorien på Sanremo samme år, “Non Mi Avete Fatto Niente”. Sangen handler om at finde og fastholde kærligheden og troen i en verden fyldt af terro, den blev fremført på italiensk, men under deres optræden blev slagord fra sangen vist på skærmen i forskellige sprog. I finalen, lørdag d. 12 maj, kom de på en samlet 5. plads.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SangerSpire
Denne sangerartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi