Eske Willerslev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Professor Eske Willerslev. (Maleri af Enrico Coen).

Eske Willerslev (født 5. juni 1971 i Gentofte) er en dansk DNA-forsker (oprindelig uddannet biolog) og professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik under Statens Naturhistoriske Museum. I 2015 blev Willerslev udnævnt til Prince Philip Professor på University of Cambridge. Willerslev afleverede i 2004 en doktordisputats ved Københavns Universitet. Willerslev har bl.a. været medlem af et internationalt forskerhold, der i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Science[1] i 2008 påviste, at der har boet mennesker i det nuværende USA for 14.000 år siden. Opdagelsen skyldes DNA- og Kulstof 14-analyser af menneskelig afføring fundet i en grotte i Oregon, USA.

Willerslevs forskningsgruppe er blandt andet interesseret i at forstå, hvorfor nogle af de store pattedyr uddøde (som mammut og uldhåret næsehorn) under og efter sidste istid. Gruppen prøver også at udvikle teknikker til at udvinde DNA primært fra fund bevaret i is, som f.eks. DNA fra sedimenter i antarktiske og grønlandske iskerner og fossile knogler fundet i permafrost.

I 2010 sekventerede Willerslev og hans gruppe som de første nogen sinde genomet af et menneske fra en uddød kultur. De brugte en hårtot, der havde siddet på hovedet af en mand fra den grønlandske Saqqaq-kultur for 4.500 år siden.[2]

I efteråret 2011 publicerede Willerslev sammen med et internationalt forskerhold i tidsskriftet Science en nyfortolkning af menneskets forhistorie. Det var lykkedes dem at stykke et genom sammen fra en australsk aboriginer fra før europæisk genetisk påvirkning indtraf. De fik derved vist, at aborigine australiere nedstammer direkte fra en tidlig (for omkring 70.000 år siden) indvandring til Asien. Hvilket er mindst 24.000 år før folkevandringen, der menes at have givet ophav til nutidens europæere og asiater. Resultatet viser, at nutidens aborigine australiere er direkte efterkommere af de første mennesker, der kom til Australien for op til 50.000 år siden. [3], [4]

Eske Willerslev modtog Rosenkjærprisen i 2012[5].

Eske Willerslev er enægget tvillingebror til antropologen Rane Willerslev, og de er sønner af erhvervs- og økonomihistorikeren Richard Willerslev.

Noter og referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ M. Thomas P. Gilbert, Dennis L. Jenkins, Anders Götherstrom, Nuria Naveran, Juan J. Sanchez, Michael Hofreiter, Philip Francis Thomsen, Jonas Binladen, Thomas F. G. Higham, Robert M. Yohe, Robert Parr, Linda Scott Cummings og Eske Willerslev (9. maj 2008). "DNA from Pre-Clovis Human Coprolites in Oregon, North America". Science 320 (5877): 786–789. 
  2. ^ "Paleogenetics: Icy resolve". Nature. 
  3. ^ "An Aboriginal Australian Genome Reveals Separate Human Dispersals into Asia". Science. 
  4. ^ Aboriginere får ny historie 
  5. ^ Eske Willerslev får Rosenkjærprisen 2012 dr.dk 26. september 2012

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi