Spring til indhold

Et studie i rødt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Omslaget til den engelske udgave A Study in Scarlet fra 1887

Et studie i rødt (engelsk: A Study in Scarlet) er en Sherlock Holmes-roman af Arthur Conan Doyle. Den er skrevet i 1887. Det er det første værk om detektiven Sherlock Holmes og dr. John Watson. Romanen blev første gang oversat til dansk i 1893 under navnet "En Studie i Rødt".[1] I 2012 udgav Rosenkilde & Bahnhof "Et studie i rødt" nyoversat af Mette Wigh Tvermoes.[2]

Ifølge bogen selv er romanen skrevet af dr. Watson, som det er tilfældet i alle på nær fire af de i alt 60 Sherlock Holmes-historier, som tilsammen kaldes The Canon. Romanen er opdelt i to afdelinger.

Første del omhandler dr. Watsons allerførste møde i et laboratorium med Sherlock Holmes. De er begge i slutningen af tyverne. Dr. Watson er lige hjemkommet fra tjeneste som militærlæge i Indien, og han søger et sted at bo. Sherlock Holmes har fået øje på en lille lejlighed i Baker Street 221b, og de to aftaler at mødes den næste dag på adressen, hvor de så kan bo sammen. De to - meget forskellige - mænd flytter sammen, og snart dukker det første mysterium op. En mand er dræbt, og det sætter Sherlock Holmes i gang med at løse en mordgåde, som hænger sammen med hændelser mange år tidligere i Utah, USA.

Anden del foregår i Amerika - i Utah blandt mormoner - hvor et kærlighedsforhold mellem to unge mennesker, og skikken med flerkoneri giver stof til dramatik og ender med et mord i London. Bogen er oversat til et utal af sprog, og den danske kunstner, Nis Jessen publicerede i 2005 en fuldt illustreret udgave med den originale 1887-tekst fra Beetons Christmas Annual - 1887.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "En studie i rødt, 1893". bibliografi.dk. Arkiveret fra originalen 13. december 2007. Hentet 13. februar 2018.
  2. ^ Monggaard, Christian (11. juni 2012). "Det er ganske ligetil". Information. Arkiveret fra originalen 4. marts 2016. Hentet 13. februar 2018.
BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.