Eufrasiusbasilikaen

Koordinater: 45°13′43″N 13°35′37″Ø / 45.22861°N 13.59361°Ø / 45.22861; 13.59361
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
UNESCO Verdensarvsområde
Eufrasiusbasilikans bispekompleks i den gamle bydel i Poreč
Land Kroatien Kroatien
Type Kulturarv
Sted Poreč
Kriterium ii, iii, iv
Reference 809
Region Europa og Nordamerika
Indskrevet 21. møde
Oversigtskort
Eufrasiusbasilikaen ligger i Kroatien
Eufrasiusbasilikaen
Eufrasiusbasilikaen
45°13′43″N 13°35′37″Ø / 45.22861°N 13.59361°Ø / 45.22861; 13.59361

Eufrasiusbasilikaen (kroatisk: Eufrazijeva bazilika) er en romersk-katolsk basilika i byen Poreč, Kroatien. Bispekomplekset består ud over selve basilikaen, af et sakristi, et baptisterium og klokketårnet i ærkebiskoppens palads, er et af de bedste eksempler på tidlig byzantinsk kunst i denne region. Komplekset blev verdensarv i 1997.[1].

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Det søjleomsluttede atrium

Den tidligste basilika var dedikeret til Sankt Maurus af Parentium og stammer fra anden halvdel af det 3. århundrede. Gulvmosaikken i dens oratorium, som oprindeligt var en del af et romersk hus, er stadig bevaret på kirkegården. Dette oratorium blev i samme århundrede udvidet til en kirke med et skib og en sideskib (basilicae geminae). Fisken (som symboliserer Kristus) på gulvmosaikken stammer fra denne periode. Mønter, der forestiller kejser Valens (365-378), og som er fundet på samme sted, bekræfter disse datoer.

Ciborium
Mosaik med Kristus og de 12 apostle

Den nuværende basilika, som er dedikeret til Jomfru Maria, blev bygget i det 5. århundrede under biskop Euphrasius' regeringstid. Byggeriet begyndte i 553 på samme sted som den ældre borg, der var gået i forfald. Til byggeriet blev dele af den gamle kirke brugt, og marmorblokke blev importeret fra Marmarahavets kyst. Mosaikkerne på væggene blev skabt af byzantinske mestre og gulvmosaikkerne af lokale eksperter. Byggeriet tog omkring ti år. Euphrasius, der holder kirken i sine arme, er repræsenteret i en af mosaikkerne i apsis, ved siden af St Maurus.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Basilikaen er en del af et kompleks med et oktagonalt baptisterium, et klokketårn fra 1500-tallet, et søjleomsluttet atrium med gravpladser og arkæologiske fund fra middelalderen, en bisperesidens fra 500-tallet og et votivkapel.

De to sideskibe er adskilt fra midterskibet af 18 elegante søjler i græsk marmor med rigt skulpturerede byzantinske og romanske kapitæler, dekorerade med afbildninger af dyr. De bærer allae Sankt Eufrasius monogram. Buerne mellem kapitælerne er dekorerede med stukaturer.

I kirken findes også hellige objekter og andre kunstværker fra oldtidskirkens tid, den byzsantinske tid og fra middelalderen. I votivkapellet, op til sakristiet, findes relikvier efter Sankt Maurus og Sankt Eufrasius.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Unesco: Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Poreč".