Europæisk malle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Europæisk malle
Billede af en europæiske malle (Silurus glanis) med en længde på 124 cm.
Billede af en europæiske malle (Silurus glanis)
med en længde på 124 cm.
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Rygstrengsdyr)
Underrække Vertebrata (Hvirveldyr)
Klasse Actinopterygii (Strålefinnede fisk)
Orden Siluriformes (Malle)
Familie Siluridae
Slægt Silurus
Art Silurus glanis
Hjælp til læsning af taksobokse

Den europæiske malle (Silurus glanis, Silurus silurus, Silurus glanis aralensis) (eng. Wels Catfish) er en malle, som kan blive mindst 60 år, 4,5 meter og kan veje 300 kg. Den kan have mange farver, men almindeligvis er den olivengrøn, evt. med rødlige toner, på oversiden og hvidlig på undersiden. Den europæiske malle lever af fisk, krebsdyr, mosegrise, ænder og ællinger. Større europæiske maller spiser f.eks. hunde. Den er mest et natdyr, som hævdes at kunne kravle mindre strækninger over fugtigt land.[kilde mangler]

I Danmark er den europæiske malle sandsynligvis uddød. Den sidste af en naturlig bestand forsvandt fra søerne omkring Sorø i 1799, men ligesom mange andre steder i Europa, Kina og Nordafrika har man også i Danmark udsat maller ad flere omgange. I Sorø-søerne således i 1881 af Kong Christian den 9. med 39 udsatte maller.

I juli 2011 blev en velvoksen malle på 16,3 kg og 120 cm fanget i en større mose nær Silkeborg. Mallen blev efterfølgende afleveret til AQUA Akvarium og Dyrepark i Silkeborg, hvor den nu lever videre.[1][2] Den har ikke været ene malle hele sit liv, da den på halen havde bidmærker, som svarer til et malletandsæt.[3]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Fodnoter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Fortidsuhyret fra mosen kan opleves på tæt hold i Silkeborg – pressemeddelse fra AQUA og Presswire, 12. juli 2011 (Webside ikke længere tilgængelig)
  2. ^ "12. juli 2011, bt.dk: Har været uddød i 200 år i Danmark. Fisker fangede 'fortidsuhyre' i dansk mose". Arkiveret fra originalen 14. juli 2011. Hentet 12. juli 2011.
  3. ^ "12.07.11, jp.dk: Kæmpefiskens forældre skal findes". Arkiveret fra originalen 13. juli 2011. Hentet 12. juli 2011.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: