European Crystallographic Association

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

European Crystallographic Association (ECA) er en uafhængig videnskabelig organisation, der repræsenterer både nationale krystallografiske foreninger i Europa og individuelle medlemmer. ECA blev grundlagt i 1997[1] og havde i maj 2021 35 nationale medlemmer, samt flere hundrede individuelle medlemmer. ECA er en af de regionale medlemsorganisationer i International Union of Crystallography (IUCr). De andre uafhængige regionale medlemsorganisationer af IUCr er American Crystallographic Association, Asian Crystallographic Association og Latin American Crystallographic Association. Foreningen er registreret efter hollandsk lov i Nijmegen.[2]

ECA's mission er at fremme krystallografi i alle dens aspekter, herunder det beslægtede område for ikke-krystallinsk faststof, samt at udvide det europæiske samarbejde inden for krystallografi. Disse mål realiseres gennem støtte til krystallografiske konferencer, workshops og skoler både i Europa og Afrika.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

ECA blev grundlagt på det 17. europæiske krystallografiske møde (ECM) i Lissabon i 1997 og er efterfølgeren til European Crystallographic Committee (ECC), der har eksisteret siden 1972 og organiseret tidligere ECM'er.[3] ECA's tidlige historie indtil ECM 25 i Istanbul er blevet offentliggjort af C. Lecomte.[4] Den nyere historie blev opsummeret på ECM 28 i Warwick/England i 2013.[5]

Organisation[redigér | rediger kildetekst]

ECA's styrende organer er Rådet og Eksekutivkomitéen. Rådet udarbejder alle ECA's politikker, og hvert nationalt medlem er repræsenteret af et rådsmedlem. De individuelle medlemmer vælger et rådsmedlem for hver 100 medlemmer. Eksekutivkomitéen er ansvarlig for den daglige drift mellem rådsmøderne.

Specialinteressegrupper (SIG'er) og generelle interessegrupper (GIG'er) er en platform for videnskabsfolk, der deler samme videnskabelige interesser. Både SIG'er og GIG'er bidrager aktivt til det videnskabelige program for de europæiske krystallografiske møder.

Priser[redigér | rediger kildetekst]

ECA uddeler Max Perutz-prisen for særlige præstationer inden for et hvilket som helst krystallografisk område. Sammen med European Neutron Scattering Association (ENSA) uddeler ECA Erwin Felix Lewy Bertaut-prisen til en ung videnskabsmand som anerkendelse af bemærkelsesværdige bidrag til undersøgelse af stof ved hjælp af krystallografiske eller neutronsprednings-metoder.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ [1] IUCr Newsletter, Volume 6, No. 4 (1998) ISSN 1067-0696; coden IUC-NEB
  2. ^ http://ecanews.org/about-eca/statutes-and-by-laws/#statute01
  3. ^ [2] Acta Crystallographica – Foundations of Crystallography, Volume A66, pages 1-4 (2010)
  4. ^ Lecomte, C. (2002). http://www.rigaku.com/downloads/journal/Vol19.1.2002/preface.pdf Arkiveret 24. september 2015 hos Wayback Machine
  5. ^ ECA recent history: from Leuven to Rovinj and before" Acta Crystallographica, Volume A69, page 260, (2013) (PDF-Datei)

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]