Føroya Læraraskúli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Føroya Læraraskúli (Færøernes lærerskole) er et seminarium i TórshavnFærøerne. Det tilbyder en 4-årig professionsbacheloruddannelse for folkeskolelærere og en 4-årig for pædagoger. Eksamen som lærer fra skolen kvalificerer til underviserstillinger i folkeskolen på Færøerne og i Danmark.

Føroya Læraraskúli blev oprettet som Færøernes seminarium i 1873, da man trængte til flere lærere i folkeskolen, efter at almen skolepligt blev indført i 1846. Det var øernes første videregående uddannelsesinstitution og tiltrak dygtige unge fra samfundslag, hvor man ellers ikke havde haft mulighed for at tage en uddannelse; Gregers Joensen og Óli Niklái Skaalum var på de først hold som blev udeksamineret. Senere har flere andre betydningsfulde personer gået her. Det har ikke eksisteret nogen annen læreruddannelse på Færøerne efter oprettelsen af Føroya Læraraskúli. Skolen er i dag en del af universitetet Fróðskaparsetur Føroya, og er også tilknyttet landets forskningsråd, Granskingarráðið.

Alumni[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 62°00′21.2″N 6°46′54.9″V / 62.005889°N 6.781917°V / 62.005889; -6.781917

SkoleSpire
Denne artikel om en skole, en uddannelsesinstitution eller uddannelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.