Første Internationale

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Logo for den spanske afdeling af Den Internationale Arbejdersammenslutning

Den Internationale Arbejdersammenslutning (uofficielt: Internationale og senere Første Internationale), blev oprettet på en kongres i London i 1864, og gik i opløsning i 1876. Internationalen var en sammenslutning af både venstrefløjsfolk, socialister, kommunister[1] og anarkister.

Internationalen var præget af konflikter mellem marxister og anarkister. Oprindeligt lå Internationalens kontor i London, det blev dog flyttet til New York i 1872.

I 1871 reporterede Internationale at de havde 8 millioner medlemmer,[2] mens politiet mente tallet lå på 5 millioner.[3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Dictionary of politics: selected American and foreign political and legal terms". Walter John Raymond. p. 85. Brunswick Publishing Corp. 1992. Accessed January 27, 2010.
  2. ^ "Journal Officiel", May 29, 1871 (official journal of IWA)
  3. ^ Payne, Robert. "Marx: A Biography". Simon and Schuster. New York, 1968. p372

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikisource-logo.svg
Se Internationales statutWikisource
Forening eller organisation Stub
Denne artikel om en forening eller organisation er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.