FAKIR-modellen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDette emnes notabilitet er betvivlet
– da en skribent har vurderet at artiklens emne er for snævert til at have encyklopædisk relevans. En begrundelse for denne vurdering kan muligvis findes på artiklens diskussionsside eller i artikelhistorikken.  
Icon apps query.svgHvad handler artiklen om?
Denne artikels indledning bør kort forklare, hvad artiklen handler om, jf. stilmanualen. Husk at skrive det indlysende.
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

FAKIR modellen

Fakirmodellen skal være med til at sikre en god systemudviklingsproces. Modellen kan betragtes som en køreplan for, hvad der skal være på plads inden næste fase påbegyndes.[P. Hughes]

F: Foranalyse: Spørge kollegaerne om hvad de overordnet kan, hvad vi har lyst til. Hvad er problemet? En for analyse er et vigtigt element i at sikre klare rammer for projektet. Omfanget af for analysen afhænger af projektets karakter og størrelse.


A: Analyse. Under dette punkt skal man gøre sig det klart hvilke krav der som minimum skal kunne løse problemet. For eksempel skal en analyse af et allerede eksisterende system gerne give en et overblik over mangler og nye krav, og kunne for eksempel udmønte sig i en kravspecifikation. ”Det er i analysefasen alle de væsentligste detaljer skal bearbejdes. Det er alt andet lige lettere at rette i en plan, end at rette i det færdige system. Efter man i forundersøgelsen har besluttet hvilke områder, der skal arbejdes videre med, er det tiden til fordybelse. Fasen afsluttes med at skabes en eller flere visioner for, hvordan man kan indfri virksomhedens mål, behov og muligheder.”

K: Konstruktion Allerede under analysefasen arbejder konstruktørerne / programmørerne med. Hvis det er et helt nyt system udarbejder de skitser til, hvordan databasen skal konstrueres.

I : Igangsætning begrebet dækker over hvorledes systemet søsættes bedst. For eksempel: Projektgruppen siger god for systemet og styregruppen har givet grønt lys for ibrugtagning. Projektgruppen har testet systemet, brugerne er uddannede i brug af systemet, vejledninger og manualer er på plads og alt er klar.

R: Revision. Opfølgning på systemet. Det gennemførte forløb. Teknisk, socialt og organisatoriske ændringer. For eksempel ”Revision er at sikre, at systemet lever op til forventningerne, og en sikring af at organisationen er tilpasset som forventet. Desuden er det et regnskab over omkostningerne ved indførelse af det nye system. Holdt prisen i forhold til budgettet”

Kilder[redigér | redigér wikikode]