Spring til indhold

F.C. København

Page semibeskyttet
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra FCK)

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
F.C. København
Klubdetaljer
Fulde navnFootball Club København
Kaldenavn(e)Byens hold
Løverne
Grundlagt1. juli 1992 (32 år)
Moderklub(ber)B 1903
Københavns Boldklub
ForbundDBU (lokalunion: DBU København)
HjemmebaneParken
Danmark Østerbro, København, Danmark
Kapacitet38065[1] tilskuere (38065 sæder)
Adm. direktørJacob Holmlund Lauesen
CheftrænerJacob Neestrup
AssistenttrænerHjalte Bo Nørregaard, Stefan Madsen, Nickolai Lund
Liga 2024-253F Superligaen
Liga 2023-243F Superligaen, 3.
Andet
Webstedwww.fck.dk
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Hjemmebane
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Udebane
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
3. valg
Infoboks opdateret: 6. juni 2017
Nuværende sæson

F.C. København (forkortet FCK) er en dansk fodboldklub fra København. Klubben blev stiftet den 1. juli 1992 som en overbygning af Europas ældste ikke-britiske klub KB af 1876 og B 1903. Klubben har administration på P.H. Lings Allé 2, Østerbro i København, træningsfaciliteter på Jens Jessens Vej 12, Frederiksberg og har hjemmebane i Parken på Østerbro i København.

Klubben har været i den danske Superliga siden 1992-93 og har vundet danmarksmesterskabet 15 gange. I perioden fra 2001 til 2017 vandt klubben Superliga-medaljer 16 sæsoner i træk: 10 guld, 5 sølv og 1 bronzemedalje. Dette er rekord i dansk fodbold. Desuden har klubben vundet ni pokaltitler, heraf som den eneste dansk klub tre i træk (2015, 2016 og 2017) og har som den eneste danske klub opnået The Double fem gange og som den eneste klub to år i træk (2016 og 2017). Klubben vandt desuden både første og anden udgave af Royal League. Klubben har kvalificeret sig til europæisk gruppespil 13 ud af 14 sæsoner i perioden fra 2006/07 til 2019/20, heraf ni sæsoner i træk mellem 2006-2014. Af disse er kvalifikation sket fire gange til Champions League-gruppespillet i 2006, 2010, 2013 og 2016.

Klubben ejes af det F.C. København P/S, der er datterselskab af det børsnoterede selskab PARKEN Sport & Entertainment A/S, der ud over F.C. København også omfatter Lalandia, kontorejendomme og Parken.

Historie

Starten

F.C. København blev stiftet den 1. juli 1992 som en overbygning af Danmarks ældste klub Kjøbenhavns Boldklub (KB) og Boldklubben 1903 (B 1903). Begge klubber havde problemer, hvilket var årsagen til overbygningsløsningen. KB tjente ikke nok til at spille på sin hjemmebane, Idrætsparken og havde siden midt i firserne haft sportslige problemer, som skabte bange anelser for klubbens fremtid, og B 1903 var utilfredse med deres gammeldags stadion, og man var bange for at klubben ville få fatale problemer med økonomien, hvis klubbens mæcen, Alex Friedmann, stoppede. I slutningen af 80’erne forhandlede KB, B 1903, Frem, Lyngby Boldklub og Fremad Amager om at lave et nyt københavnsk storhold med et nyt moderne stadion som hjemmebane. KB og B 1903 endte med at være de to klubber i overbygningen som fik navnet F.C. København, hjemmebanen blev det ombyggede stadion Parken, bestyrelsesformand blev OL-helten Harald Nielsen, og man besluttede, at klubben skulle træne på KB's baner på Peter Bangs VejFrederiksberg.

FCKs første landsholdsspiller Torben Piechnik' var med til at vinde EM.

Klubben havde en god trup med bl.a. de tidligere landsholdsspillere Ivan Nielsen, Pierre Larsen og Michael Manniche, og i den første sæson vandt man danmarksmesterskabet. Mesterskabet blev sikret på Brøndby Stadion mod Brøndby IF i en spændende kamp der endte 3-2 til FCK. Senere har opgørene mellem FCK og Brøndby IF udviklet sig til et lokalopgør, og kampene mellem de to klubber trækker uden sammenligning det største antal tilskuere i Superligaen.[2][3] Opgørene kaldes Slaget om København eller Nyklassikeren/New Firm.

De stille år

I sin anden sæson fik klubben sølv i ligaen og efter dette gik man ind i en miserabel periode. Blandt andet 5-0 nederlaget til det tjekkiske hold Hradec Králové i 1995 i Europa Cuppen er et godt eksempel på den nedtur klubben havde. I superligaen måtte man nøjes med det ene dårlige resultat efter det andet. Man endte som nr. 6-8 i perioden 1995-2000 med en enkelt afstikker i 1998. Højdepunkterne i denne periode var 1995 og 1997 hvor klubben fik sin første og anden pokaltitel, og i 1998 da man spillede bronze hjem i superligaen.

Flemming Østergaard

Parken

Flemming Østergaard med kælenavnet "Don Ø" tiltrådte som direktør i 1997. Han havde været i Lyngby Boldklub inden, som han skiftede fra under stort postyr. Før tiden i Lyngby Boldklub var han adm. direktør i Kinnarps A/S, med hvilken han også indtrådte som sponsor i FC København, da klubben blev dannet i 1991. Siden hans tiltrædelse som direktør (og senere som bestyrelsesformand) er FCK blevet en af de rigere klubber i Europa. Klubben har mangedoblet sin børsnoterede værdi samt udviklet sig fra en virksomhed med ganske få ansatte til en virksomhed med flere hundrede ansatte. Under Flemming Østergaards ledelse udvidede klubben sit forretningsområde fra en fodboldklub til en koncern med basis i underholdningsbranchen. FCK blev tillige børsnoteret under navnet PARKEN Sport & Entertainment A/S som en følge af købet af PARKEN, som man sidenhen udstyrede med et skydetag. Med tiden har koncernen købt 75% af Lalandia, købt fitness.dk og i 2001 kom FCK håndbold til som en håndboldklub med hold for både damer og herrer, da PS&E overtog driften af håndboldklubben Frederiksberg IF (FIF). I 2009 indviede PS&E en ny tribune til afløsning for den gamle D-tribune i PARKEN, der stammede fra den oprindelige Københavns Idrætspark fra 1948. I tilslutning til den nye tribune var det tanken at opføre en multihal beregnet til håndbold og koncert-arrangementer, men Finanskrisen 2007-2010 medførte et stop for planerne. Finanskrisen indebar tillige, at PS&E måtte foretage væsentlige nedskrivninger af værdien af koncernens ejendomme, og koncernen realiserede i 2009 et underskud på kr. 239 millioner. Som en konsekvens af nye ejere af PS&E ønskede Flemming Østergaard at fratræde sin stilling. Dan Hammer blev udnævnt som adm. direktør, men fratrådte efter kort tid efter fælles aftale.

Brian Laudrup

Den 10. november 1998 foretog Flemming Østergaard det største spillerindkøb i dansk fodbold i nyere tid, man hentede Brian Laudrup fra Chelsea F.C.. Brian Laudrup var blevet træt af at spille i udlandet og havde fået hjemve. Prisen for den hjemvendte stjerne blev samlet 1,2 million pund. I kontrakten (den del, der var indgået mellem FC København og Chelsea F.C.) var der en klausul der sagde at Brian Laudrup kunne fortryde skiftet inden den 31. maj 1999, og efter at have spillet 12 kampe for klubben fortrød Brian Laudrup og skiftede til Ajax Amsterdam i Holland. Han var utilfreds med den behandling han fik på de danske stadions samt den store fokus, der var på hans person og hans familie i de danske medier. Flemming Østergaard valgte derefter at udvide direktionen med en sportsdirektør, nemlig Niels-Christian Holmstrøm med direkte reference til Østergaard.

Den "gyldne" æra

Uddybende Uddybende artikel: F.C. København siden 2000

I 2001 startede klubben en periode med succes. I 7 år havde klubben lidt under dårlige resultater i Superligaen, men i 2001 formåede man at vende de sportslige fiaskoer til succes. Store investeringer blev lavet for at hente den engelske træner Roy Hodgson til klubben og købe Jacob Laursen i Derby og Ståle Solbakken i AaB til at lede holdet imod mesterskabet. Ståle Solbakken nåede kun 14 kampe for F.C. København, da hans hjerte satte ud under en træning. FCK's læge Frank Odgaard fik ham genoplivet ved hjertemassage, men Solbakken måtte stoppe sin karriere efter dette. Dette gav plads til Christian Poulsen der tog over på midtbanen. Mesterskabet blev sikret i sæsonens næstsidste kamp imod Brøndby IF, der måtte tage til takke med sølv. En af de ting 3-1-kampen vil blive husket for er Sibusiso Zuma's mål på saksespark, som blev kåret til årets mål. Efterfølgende har man vundet yderligere 9 danmarksmesterskaber i 2003, 2004, 2006, 2007, 2009-2011, 2013, 2016 og 5 pokaltitler i 2004, 2009, 2012, 2015 og 2016 samt 2 Royal League-titler i 2005 og 2006.

Deltagelse i europæiske turneringer

Manchester United spiller mod FCK i 2006 på Old Trafford

F.C. København blev grundlagt blandt andet med den ambition, at klubben hvert år skulle spille med i de store europæiske turneringer. I klubbens første år opnåedes deltagelse i Europacup-turneringerne for mesterhold og pokalvindere, men med samlede nederlag på 7-0 til både AJ Auxerre fra Frankrig (i UEFA Cuppen i 1992/1993) og AC Milan fra Italien (i Champions Cup i 1993/1994) var der tale om begrænset succes.

Klubben opnåede senere i perioden 1998-2003 en række hæderlige resultater, hvor klubben tog point fra klubber som Chelsea F.C., S.S. Lazio og Glasgow Rangers og i perioder spillede lige op mod disse hold. I 2001 lykkedes det at avancere forbi Ajax Amsterdam i UEFA Cuppen, kun for at blive slået ud af Borussia Dortmund i den efterfølgende runde.

Fra 2005 og frem har FC København imidlertid opnået større succes i de europæiske turneringer. I 2006 kvalificerede FCK sig for første gang til gruppespillet i Champions League, da klubben på udebane slog Ajax Amsterdam i den afgørende kvalifikationskamp. På holdet havde FCK store profiler som Tobias Linderoth, Marcus Allbäck, Michael Gravgaard, Jesper Christiansen og op til sæsonen havde man investeret i det største spillerindkøb siden Brian Laudrup kom til klubben: Jesper Grønkjær, mens den tidligere FCK-spiller Ståle Solbakken var blevet træner et halvt år forinden. Modstanderne i pulje F var Manchester United FC, Celtic FC og SL Benfica. På trods af at man fik 7 point, blev holdet sidst i puljen og røg ud af turneringen. Men FCK var ubesejret på hjemmebane og vandt både over Manchester United FC (1-0) og Celtic FC (3-1).

I de to efterfølgende sæsoner kvalificerede FCK sig videre til gruppespil i Europa League, og i sæsonen 2010-11 kvalificerede klubben sig for anden gang til et Champions League-gruppespil, hvor det lykkedes at kvalificere sig til det efterfølgende slutspil, hvor klubben i 1/8 finalen tabte til Chelsea FC. Deltagelsen i Champions League 2010/11 indbragte klubben 158 millioner kroner fra UEFA i præmie- og TV-penge[4] og er pr. 2016 det største sportslige resultat klubben har opnået internationalt. Klubben opnåede efterfølgende deltagelse i gruppespillet i 2013-14 og i 2016-17.

FCK vandt endvidere i 2005 det skandinaviske mesterskab Royal League i turneringens første år, og vandt atter turneringen i 2006. I 2007 nåede klubben finalen. Turneringen har ikke været afviklet siden.

Sportslige katastrofer

I 1995/1996 sæsonen mødte FCK SK Hradec Králové – et daværende bundhold fra Tjekkiet – som FCK tabte 5-0 til, på udebane i den første kamp, og fulgte op med 2-2 på hjemmebane. En kamp der vil huskes for ydmygelsen af hjemmeholdets unge målmand Karim Zaza.[5] I 2004/2005-sæsonen gentog den sportslige katastrofe sig. Klubben havde vundet 2-1 på udebane mod NK Gorica et – i international sammenhæng lavt rangeret hold fra Slovenien og igen tabte FCK 5-0, denne gang på hjemmebane.

Nuværende spillertrup

Førsteholdstruppen sidst opdateret: 7. juli 2024[6]

Nr. Land Position Spiller
1 England MM Nathan Trott
2 Holland FO Kevin Diks
3 Slovakiet FO Denis Vavro
4 Zimbabwe FO Munashe Garananga
6 Danmark FO Christian Sørensen
7 Sverige MI Viktor Claesson
8 Danmark MI Magnus Mattsson
9 Portugal MI Diogo Gonçalves
10 Norge AN Mohamed Elyounoussi
11 Sverige AN Jordan Larsson
12 Danmark MI Lukas Lerager
13 Mexico FO Rodrigo Huescas
14 Danmark AN Andreas Cornelius
Nr. Land Position Spiller
15 Senegal AN Khouma Babacar
17 Nigeria MI Paul Mukairu
18 Island AN Orri Óskarsson
19 Danmark FO Elias Jelert
20 Danmark FO Nicolai Boilesen
21 Danmark MM Theo Sander
24 Norge FO Birger Meling
30 Tunesien AN Elias Achouri
31 Island MM Rúnar Alex Rúnarsson
33 Danmark MI Rasmus Falk
36 Danmark FO William Clem
40 Sverige MI Roony Bardghji
44 Danmark AN Emil Højlund

Udlejet

Nr. Land Position Spiller
Frankrig AN Mamoudou Karamoko (Udlejet til Ujpest FC)

Trænerstab

Uddybende Uddybende artikel: Trænere for F.C. København
 • Sportsdirektør: Sune Smith-Nielsen
 • Director of Football Operations and International Affairs: Daniel Rommedahl
 • Head of Football Methodology: Jannick Breuning
 • Analyst: Nicklas Rüsz Skousgaard Pedersen, Nicolai Grum og video analyst Jesper Danielsson
 • Head of People and Culture: Christian Engell
 • Football Service Manager: Peter Møller
 • Scouts: Lars Højer (chefscout), Andreas Hintze (analytiker) og Mikkel Dencher (teknisk scout)
 • Materialefolk: Søren Eriksen og Michael Jensen
 • Fodboldadministrator: Karina Danielsson

Se også

Administration

     

Fakta

F.C. København

Kampe

Flest kampe

Flest mål

(I parentes debutår)

Største sejr

Største sejr i Superligaen

Største nederlag i Superligaen

Yngste debutant

 • Roony Bardghji, 16 år og 6 dage, debut 21. november 2021 i startopstillingen mod AGF ved (udskiftet efter 65 min.)[7]

Ældste spiller i kamp

Yngste målscorer

 • Roony Bardghji, 16 år og 13 dage, scorede til 1-2 i superligakamp ude mod Aab den 28. september 2021.[9]

Sektion 12

Sektion 12 er den såkaldte stemningstribune i PARKEN for FCK's fans, den er placeret på den nedre del af B-tribunen (Unibet-tribunen). Den blev lavet til stemningstribune i 2006 efter nogle møder med Urban Crew, FCKFC og FCK, da Urban Crew gerne ville have unummerede pladser på Nedre C men ikke kunne få det, besluttede de tre i enighed, i 2003 om at lave en del af Nedre B om til en tribune hvor stemningsyderne i PARKEN kunne komme. Det blev senere lavet om til hele Nedre B, og til store kampe i dag bliver Øvre B også åbnet, som fungerer som en udvidelse af Sektion 12.[10][11]

Tilskuere

F.C. Københavns fans i 2022

Tilskuerrekord

 • Pokalkamp: 41.044 tilskuere i Parken (Pokalfinalen 21. maj 1998 mod Brøndby IF)
 • Ligakamp: 41.201 tilskuere i Parken (30. april 2006 mod Brøndby IF)
 • Royal League: 21.763 tilskuere i Parken (12. maj 2004 mod Brøndby IF)
 • International kamp (UEFA Champions League): 75.852 tilskuere på Nou Camp i Barcelona (20. oktober 2010 mod FC Barcelona)[12]

Tilskuerstatistik på hjemmebane

Opdateret pr. . juni 2023[13][14][15][16]

Superligaen
Sæson Kampe Snit I alt Højeste Laveste
2022/2023 16 28.396 425.938 35.057 22.010
2021/2022 17 24.262 388.198 35.463 11.702
2020/2021 17 2.420 28.725 8.220 0
2019/2020 17 11.105 199.897 29.310 0
2018/2019 17 17.260 310.678 33.134 11.116
2017/2018 17 15.685 282.335 25.848 10.012
2016/2017 17 14.850 267.308 26.686 7.368
2015/2016 17 16.191 275.241 29.178 7.785
2014/2015 17 15.448 262.618 32.526 8.127
2013/2014 17 15.720 267.244 32.846 11.008
2012/2013 17 15.926 270.743 33.215 8.542
2011/2012 17 15.540 264.181 25.651 7.653
2010/2011 17 17.317 294.394 28.387 11.547
2009/2010 17 18.336 311.720 28.552 10.738
2008/2009 17 18.061 307.042 31.232 9.892
2007/2008 17 18.153 308.596 29.762 11.859
2006/2007 17 22.667 385.333 37.989 14.367
2005/2006 17 21.551 366.369 41.201 15.025
2004/2005 17 21.582 366.890 40.654 15.025
2003/2004 17 20.449 347.631 41.005 12.579
2002/2003 17 22.016 374.269 40.254 12.968
2001/2002 17 14.795 251.510 40.186 7.962
2000/2001 16 17.364 277.830 40.281 7.302
1999/2000 16 12.341 197.456 28.818 8.598
1998/1999 17 12.165 206.813 37.940 6.476
1997/1998 16 11.679 186.857 33.124 5.723
1996/1997 16 8.722 139.552 28.491 3.883
1995/1996 17 9.462 160.861 39.640 4.837
1994/1995 16 8.715 139.433 36.623 4.014
1993/1994 16 8.082 129.311 26.679 3.054
1992/1993 16 9.060 144.958 22.862 2.772
Royal League
Sæson Kampe Snit I alt Højeste Laveste
2006/2007 4 8.593 34.371 16.771 5.892
2005/2006 6 9.834 59.003 17.644 5.432
2004/2005 5 10.617 53.085 21.763 5.845

Tallene ovenfor er korrigeret for sæsonerne 2006-07, 2007-08, 2008-09 og 2009-10 efter det kom frem i Dagbladet Børsen d. 23/9 2011 at Parkens tilskuertal var blevet pumpet kunstigt op.[17][18]

Internationalt

F.C. København på udebane i 2014 inden kamp mod ukrainske FK Dnipro.

Der har været både store opture og store nedture for FC København i de internationale turneringer, og efter mange "lige ved og næsten" kampe, lykkedes det endelig i 2006/2007 sæsonen, at kvalificere sig til Champions Leagues gruppespil.

Europæisk deltagelse

Champions League historik
Sæson Runde Modstander Nation Hjemme Ude V U T Mål
1993-94 1. kval. Linfield FC Nordirland 4-0 0-3 1 0 1 4-3
2. kval. AC Milan Italien 0-6 0-1 0 0 2 0-7
2001-02 2. kval. Torpedo Kutaissi Georgien 1-1 3-1 1 1 0 4-2
3. kval. S.S. Lazio Italien 2-1 1-4 1 0 1 3-5
2002-03 3. kval. Lokomotivi Tbilisi 🇬🇪 3-1 4-1 2 0 0 7-2
Play-off Djurgaard 🇸🇪 0-0 1-3 0 1 0 1-3
2003-04 2. kval. Sliema Wanderers Malta 4-1 6-0 2 0 0 10-1
3. kval. Glasgow Rangers Skotland 1-2 1-1 0 1 1 2-3
2004-05 2. kval. ND Gorica Slovenien 0-5 2-1 1 0 1 2-6
2005-06 2.kval. Carmarthen 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 2-0 2-0 2 0 0 4-0
3. kval. Hamburg SV 🇩🇪 0-1 1-1 0 1 1 1-2
2006-07 2. kval. Myllykosken Pallo -47 Finland 2-0 2-2 1 1 0 4-2
3. kval. Ajax Amsterdam Holland 1-2 2-0 1 0 1 3-2
Gruppespil Benfica Portugal 0-0 1-3 0 1 1 1-3
Celtic Skotland 3-1 0-1 1 0 1 3-2
Manchester United England 1-0 0-3 1 0 1 1-3
2007-08 2. kval. Beitar Jerusalem F.C. Israel 1-0 1-1 1 1 0 2-1
3. kval. Benfica Portugal 0-1 1-2 0 0 2 1-3
2008-09 1. kval. Cliftonville 🇬🇬 7-0 4-0 2 0 0 11-0
2. kval. Lillestrøm 🇳🇴 3-1 4-2 2 0 0 7-3
3. kval. FK Moskva 🇷🇺 1-1 2-1 1 1 0 3-2
Gruppespil Valencia 🇪🇸 - 1-1 0 1 0 1-1
Rosenborg 🇳🇴 1-1 - 0 1 0 1-1
Club Brugge 🇧🇪 - 1-0 1 0 0 1-0
1/16 finale Manchester City 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 2-2 1-2 0 1 0 3-4
2009-10 2. kval. FK Mogren Montenegro 6-0 6-0 2 0 0 12-0
3. kval. Stabæk Norge 3-1 0-0 1 1 0 3-1
Play-off APOEL Nicosia Cypern 1-0 1-3 1 0 1 2-3
2010-11 3. kval. BATE Borisov Hviderusland 3-2 0-0 1 1 0 3-2
Play-off Rosenborg BK Norge 1-0 1-2 1 0 1 2-2
Gruppespil Rubin Kazan Rusland 1-0 0-1 1 0 1 1-1
Panathinaikos Grækenland 3-1 2-0 2 0 0 5-1
FC Barcelona Spanien 1-1 0-2 0 1 1 1-3
1/8-finale Chelsea F.C. England 0-2 0-0 0 1 1 0-2
2011-12 3. kval. Shamrock Rovers Irland 2-0 1-0 2 0 0 3-0
Play-off Viktoria Plzen Tjekkiet 1-3 1-2 0 0 2 2-5
2012-13 3. kval. Club Brügge Belgien 0-0 3-2 1 1 0 3-2
Play-off LOSC Lille Frankrig 1-0 0-2 1 0 1 1-2
2013-14 Gruppespil Juventus F.C. Italien 1-1 1-3 0 1 1 2-4
Real Madrid CF Spanien 0-2 0-4 0 0 2 0-6
Galatasaray Tyrkiet 1-0 1-3 1 0 1 2-3
2014-15 3. kval FC Dnipro Dnipropetrovsk Ukraine 2-0 0-0 1 1 0 2-0
Play-off Bayer Leverkusen Tyskland 2-3 0-4 0 0 2 2-7
2015-16 2. kval Newton 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 2-0 3-1 2 0 0 5-1
3. kval Jablonec 🇨🇿 2-3 1-0 1 0 1 3-3
2016-17 2. kval Crusaders FC Nordirland 6-0 3-0 2 0 0 9-0
3. kval Astra Giurgiu Rumænien 3-0 1-1 1 1 0 4-1
Play-off APOEL FC Cypern 1-0 1-1 1 1 0 2-1
Gruppespil FC Porto Portugal 0-0 1-1 0 2 0 1-1
Club Brugge KV Belgien 4-0 2-0 2 0 0 6-0
Leicester City FC England 0-0 0-1 0 1 1 0-1
2017-18 2. kval MSK Zilina Slovakiet 2-1 3-1 2 0 0 5-2
3. kval Vardar Skopje Nordmakedonien 4-1 0-1 1 0 1 4-2
Play-off FK Qarabag Agdam Aserbajdsjan 2-1 0-1 1 0 1 2-2
2018-19 1. kval. kuPS 🇫🇮 1-1 1-0 1 1 0 2-1
2. kval. Stjarnan 🇮🇸 5-0 2-0 2 0 0 7-0
3. kval. CSKA-Sofia 🇧🇬 2-1 2-1 2 0 0 4-2
Play-off Atalanta 🇮🇹 4-3 0-0 1 1 0 4-3
Gruppespil Zenit Petersborg 🇷🇺 1-1 0-1 0 1 1 1-2
Bordeaux 🇫🇷 0-1 2-1 1 0 1 2-2
Slavia Prag 🇨🇿 0-1 0-0 0 1 1 0-1
2019-20 2. kval. The New Saint 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 1-0 2-0 2 0 0 3-0
3. kval. Røde Stjerne 🇷🇸 7-8 1-1 0 1 1 8-9
2020-21 2. kval. IFK Gøteborg 🇸🇪 - 2-1 1 0 0 2-1
3. kval. Piast Gliwice 🇵🇱 3-0 - 1 0 0 3-0
Play-off Rijeka 🇭🇷 - 0-1 0 0 1 0-1
2021-22 2. kval. Torpedo Zhodino 🇧🇾 4-1 5-0 2 0 0 9-1
3. kval. Lokomotiv Plovdiv 🇧🇬 4-2 1-1 1 1 0 5-3
Play-off Sivasspor 🇹🇷 5-0 2-1 2 0 0 7-1
Gruppespil Slovan Bratislava 2-0 3-1 2 0 0 5-1
Lincoln Red IMPS FC 🇬🇮 3-1 4-0 2 0 0 7-1
PAOK Thessaloniki FC 🇬🇷 1-2 2-1 1 0 1 3-3
1/8 finale PSV Eindhoven 🇳🇱 0-4 4-4 0 1 1 4-8
2022-23 Play-off Trabzonspor 🇹🇷 2-1 0-0 1 1 0 2-1
Gruppespil Borussia Dortmund 🇩🇪 1-1 0-3 0 1 1 1-4
Sevilla 🇪🇸 0-0 0-3 0 1 1 0-3
Manchester City 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 0-0 0-5 0 1 1 0-5
2023-24 2. kval. Breidablik 🇮🇸 6-3 2-0 2 0 0 8-3
3. kval. Sparta Prag 🇨🇿 0-0 7-5 1 1 0 7-5
Play-off Rakow Czestochowa 🇵🇱 1-1 1-0 1 1 0 2-1
Gruppespil Galatasaray 🇹🇷 1-0 2-2 1 1 0 3-2
Bayern München 🇩🇪 1-2 0-0 0 1 1 1-2
Manchester United 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 4-3 0-1 1 0 1 4-4
1/8 finale Manchester City 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 1-3 1-3 0 0 2 2-6
Total - 61-39 42-55 30 12 28 103-94


FC Københavns placering på UEFA's klubrangliste pr. 1. september 2020.[19]

Nr. Klub Nation 2015/16 2016/14 2017/15 2018/16 2019/20 Point
30 Sporting Clube de Portugal Portugal 7,000 6,000 17,000 10,000 10,000 50,000
31 RB Leipzig Tyskland - - 17,500 5,000 27,000 49,000
32 FC Schalke 04 Tyskland 11,000 18,000 - 17,000 - 46,000'
33 FC Internazionale Milano Italien - 4,000 - 15,000 25,000 44.000
34 CSKA Moskva Rusland 7,000 7,000 17,000 9,000 4,000 44,000
35 Olympiacos FC Grækenland 10,000 10,000 5,000 8,000 10,000 43,000
36 FC København Danmark 1,000 16,000 7,000 4,000 14,000 42,000
37 SC Braga Portugal 15,000 5,000 9,000 2,000 10,000 41,000
38 SS Lazio Italien 14,000 - 17,000 6,000 4,000 41,000
39 AS Monaco Frankrig 5,000 25,000 6,000 5,000 - 41,000

Kilde:[19] (UEFA's officielle hjemmeside)

Resultater

En del af FCK's træningsfaciliteter på Jens Jessensvej i forbindelse med KB's anlæg.

Titler

FC Københavns placering i Superligaen gennem tiden.

Liga

 • Danmarksmesterskabet
  • Vinder (15): 1993, 2001, 2003, 2004, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016, 2017, 2019, 2022, 2023[20]
  • Sølv (7): 1994, 2002, 2005, 2012, 2014, 2015, 2020
  • Bronze (3): 1998, 2008, 2021


Cup-turneringer


Skandinavisk


Internationalt


Reserveholdsturneringer


Kåringer


Indendørsturneringer

Oversigt over årene

År DM PT RL CL UC/EL ECL CWC TC Andet
1992-93 Vinder Semifinale     2. runde   Puljevinder  
1993-94 Sølv 8.delsfinale   2. runde       Kings Cup vinder
1994-95 6. plads Vinder     1. runde     Super Cup vinder
1995-96 7. plads 8.delsfinale       1. runde   Liga Cup vinder
1996-97 8. plads Vinder            
1997-98 Bronze Sølv       2. runde   SM 2. plads
1998-99 7. plads Kvartfinale       2. runde 2. runde  
1999-00 8. plads Kvartfinale       CWC afskaffet   Ørestad Cup vinder
2000-01 Vinder 8.delsfinale           Super Cup vinder
2001-02 Sølv Sølv   2. kval.-runde 3. runde     Ørestad Cup vinder
2002-03 Vinder Kvartfinale     1. runde     Reserveholdsturnering
2003-04 Vinder Vinder   3. kval.-runde 2. runde     Super Cup vinder
2004-05 Sølv Semifinale Vinder 2. kval.-runde 1. runde      
2005-06 Vinder Kvartfinale Vinder   1. runde      
2006-07 Vinder Sølv Sølv Gruppespillet        
2007-08 Bronze Semifinale RL afskaffet 3. kval.-runde Gruppespillet      
2008-09 Vinder Vinder     1/16-finale      
2009-10 Vinder 1/8-finale   Play-off-runden 1/16 finale   TC afskaffet  
2010-11 Vinder 1/8-finale   1/8-finale        
2011-12 Sølv Vinder   Play-off-runden Gruppespillet      
2012-13 Vinder Kvartfinale   Play-off-runden Gruppespillet      
2013-14 Sølv Sølv   Gruppespillet        
2014-15 Sølv Vinder   Play-off-runden Gruppespillet       
2015-16 Vinder Vinder      3. kval.-runde      
2016-17 Vinder Vinder     Gruppespil (med kvalifikation til EL slutspil)   1/8 finale      
2017-18 4. plads 4. runde Play-off-runden 1/16 finale
2018-19 Vinder 4. runde Gruppespillet
2019-20 Sølv Kvartfinale 3. kval.-runde Kvartfinale
2020-21 Bronze 4. runde Play-off-runden
2021-22 Vinder 3. runde   1/8 finale
2022-23 Vinder Vinder Gruppespillet

Noter: DM=Danmarksmesterskabet, PT=Pokalturneringen, RL=Royal League, CL=Champions League, UC=UEFA Cup, EL=Europa League, ECL=European Conference League CWC=Cup Winners Cup, TC=Toto Cup, SM=Scandinavian Masters

Spillerhæder

De største profiler

Top 25 (valgt af fck.dk's læsere 2006)

1 Sibusiso Zuma (188/53)
2 Peter Nielsen (131/22)
3 Lars Højer Nielsen (211/66)
4 Christian Poulsen (56/11)
5 Todi Jónsson (207/68)
6 Bjarne Goldbæk (100/22)
7 Erik Mykland (65/1)
8 Peter Møller (201/55)
9 Michael Mio Nielsen (284/5)
10 Niclas Jensen (150/10)
11 Ståle Solbakken (senere træner for klubben 2006-2011 og igen 2013-2020) (15/4)
12 Christian Lønstrup (253/22)
13 Michael Manniche (49/12)
13 Álvaro Santos (120/52)
15 Tobias Linderoth
16 Lars Jacobsen
17 Bo Svensson (196/4)
18 Diego Tur (225/15)
19 Jesper Christiansen
20 Hjalte Bo Nørregaard
21 Jacob Laursen (58/4)
22 Martin Johansen (142/40)
23 Michael Johansen (134/24)
24 Antti Niemi (55/0)
25 Morten Bisgaard (98/14)

Andre store profiler

   

(I parentes noter og kampe/mål)

Årets spiller og topscorer

År Årets spiller (Valgt af FCKFC) Topscorer i Superligaen
2021 Carlos Zeca Jonas Wind 15 mål
2020 Carlos Zeca Pieros Sotiriou & Dame N'Doye 9 mål
2019 Robert Skov Robert Skov 29 mål
2018 Viktor Fischer Pieros Sotiriou 14 mål
2017 Mathias Zanka Jørgensen[21] Andreas Cornelius 12 mål
2016 Thomas Delaney[22] Nicolai Jørgensen 15 mål
2015 Thomas Delaney[23] Nicolai Jørgensen 10 mål
2014 Pierre Bengtsson Igor Vetokele 13 mål
2013 Andreas Cornelius Andreas Cornelius 18 mål
2012 Johan Wiland Dame N'Doye 18 mål
2011 Dame N'Doye Dame N'Doye 25 mål
2010 Atiba Hutchinson Dame N'Doye 14 mål
2009 Hjalte Bo Nørregaard Morten Nordstrand 16 mål
2008 Libor Sionko Morten Nordstrand 9 mål
2007 Marcus Allbäck Marcus Allbäck 11 mål
2006 Tobias Linderoth Álvaro Santos & Marcus Allbäck 15 mål
2005 Hjalte Bo Nørregaard Magne Hoseth, Hjalte Bo Nørregaard & Álvaro Santos 8 mål
2004 Álvaro Santos Álvaro Santos 13 mål
2003 Peter Nielsen Todi Jónsson 11 mål
2002 Christian Poulsen Sibusiso Zuma 10 mål
2001 Sibusiso Zuma Todi Jónsson 12 mål
2000 Michael Mio Nielsen David Nielsen 8 mål
1999 David Nielsen David Nielsen 15 mål
1998 Bjarne Goldbæk David Nielsen 11 mål
1997 Antti Niemi Bjarne Goldbæk 7 mål
1996 Christian Lønstrup Lars Højer Nielsen & Michael Johansen 8 mål
1995 Michael Johansen Lars Højer Nielsen & Per Frandsen 12 mål
1994 Lars Højer Nielsen Lars Højer Nielsen 13 mål
1993 Palle Petersen Martin Johansen 12 mål

Danske landsholdsspillere

31 spillere:

Torben Piechnik (1992), Brian Kaus (1993), Lars Højer Nielsen (1993), Mark Strudal (1993), Martin Johansen (1993), Bjarne Goldbæk (1996), Niclas Jensen (1998), Christian Poulsen (2001), Thomas Rytter (2001), Thomas Røll Larsen (2002), Martin Albrechtsen (2002), Peter Møller (2001), Michael Silberbauer (2005), Michael Gravgaard (2005), Jesper Christiansen (2005), Lars Jacobsen (2006), Jesper Grønkjær (2006), William Kvist Jørgensen (2007), Morten Nordstrand (2007), Ulrik Laursen (2008), Thomas Kristensen (2008), Hjalte Bo Nørregaard (2008), Mathias Zanka Jørgensen (2008), Martin Vingaard (2009), Nicolai Jørgensen (2012), Andreas Cornelius (2012), Kris Stadsgaard (2012)[24], Daniel Jensen (2013),[24] Thomas Delaney (2013), Stephan Andersen (2014), Peter Ankersen (2016), Viktor Fischer (2018).

(I parentes debutår i FCK som landsholdspiller)

Fankultur

FCK's officielle fanklub er F.C. København Fan Club (FCKFC), der bl.a. arrangerer udebaneture og andre fanarrangementer. FCKFC blev stiftet i oktober 1991 og er dermed lidt ældre end FCK selv, der officielt blev stiftet året efter. FCKFC tæller januar 2024 knap 10.000 medlemmer.[25]

Der har i tidens løb eksisteret mange forskellige grupperinger og fraktioner blandt klubbens tilhængere, ofte med farverige navne som Diablo Diego, IQ10, Gnavne gamle mænd og Rampeskjold Support.[26] Fangruppen Copenhagen Lads opnåede en del medieomtale, da den i 2005 som en slags practical joke ansøgte Kirkeministeriet om at få officiel status som officielt trossamfund i Danmark - hvortil den dog fik et forventeligt afslag.[27]

Benn Q. Holms roman "Hafnia Punk" fra 1998 er en kollektivroman, der i høj grad foregår i FCK's fanmiljø, hvor bl.a. fraktionerne Copenhagen Lads og Copenhagen Cooligans omtales.[28][29]

Media mv. om F.C. København

Bøger

Om klubben

 • FCK : på evig jagt efter den umulige drøm / Kurt Thyboe. – Valby : Borgen, 1999.
 • K.B. 125 år – Et kalejdoskopisk billede af en boldklub og dens by / Allan Mylius Thomsen & K.B.s redaktionsudvalg. – Kbh. : Politikens Lokalaviser Grafisk i samarbejde med Kjøbenhavns Boldklub, 2000.
 • FC Krøniken : en klub bygges / Kaare Johnsen, Jan Erik Hansen. – Kbh. : Høst, 2001.
 • Spillet om FCK / Christian Thye-Petersen & Kasper Steenbach. – Viby J. : JP Bøger, 2002.
 • Jeg er FCK-fan / Mogens Madsen. – Kbh. Ekstra Bladet, 2002.
 • Boldklubben 1903 – ægte samhold gav den styrke. En farverig beretning om 100 år i sort og hvidt / Jan Flodin – Kbh. : Boldklubben 1903, 2003.
 • Jeg er FCK-fan 2003-04 / Mogens Madsen. Kbh. Ekstra Bladet, 2003.
 • Arvefjender : klassiske fodboldopgør i Europa : antologi / redigeret af Peter Grønborg og Thomas Rasmussen. – Kbh. : People's Press, 2004.
 • Slaget om København : den store bog om Brøndby-FCK / Jens Jam Rasmussen, Michael Rachlin. – Kbh. : People's Press, 2005.

Om personer

 • Don Ø / Flemming Østergaard. – - Kbh. : Ekstra Bladet, 2002.
 • Varmt hjerte, koldt blod : management i F.C. København og drømmen om Europa / Flemming Østergaard. – - Kbh. : People's Press, 2005.
 • 32 / Peter Møller. – - Kbh. : Tipsbladet, 2005.
 • Livet er for kort til lange afleveringer : erindringer med mening / Niels-Christian Holmstrøm. – - Kbh. : Lindhardt og Ringhof, 2006.
 • Flemming. Manden bag myten Don Ø / Marie Lade. – - Kbh. : Ekstra Bladet, 2008.

Skønlitteratur

 • Hafnia punk / Benn Q. Holm. – - Kbh. : Munksgaard/Rosinante, 1998.

Periodika

 • Officielt FCKampprogram / FC København, Byens hold. – Kbh.
 • FC København Fan Club – Nr. 1+2 (senere udgivet som Brølet) – Kbh. : F. C. København Fan Club, 1992 Brølet Arkiveret 5. november 2016 hos Wayback Machine
 • Brølet : F.C. København Fan Club. – Nr. 3 – Kbh. : F.C. København Fan Club, 1993- Brølet Arkiveret 5. november 2016 hos Wayback Machine
 • Byens hold : nyt fra og om F.C. København. – 1998-
 • FCK balls. – Nr. 1- (løbende udgivelse siden vinter 2005/06)-. – [Aalborg] : Advice, 2005- FCK Balls Arkiveret 19. august 2008 hos Wayback Machine

Film

 • FCK - sidste chance / instruktion Jacob Thuesen ; producer Michael Haslund-Christensen. – [S.l.] : Experience ; [Kbh.] : i co-produktion med Det Danske Filminstitut, Kort- & Dokumentarfilm ; [Søborg] : Danmarks Radio, TV Fakta ; Kbh. : Det Danske Filminstitut, Kort- & Dokumentarfilm {distributør}, 1998.
 • Zuma the Puma / produced and directed by Jon Bang Carlsen. – [Kbh.] : Det Danske Filminstitut ; [Ballerup] : [distribution: DBC medier], 2002.

Sæsonvideoer

 • FCK 97/98 – DR Multimedie, 1998.
 • FC København Danmarksmester 2000/2001
 • Vi holdt hjem : DM 2002-2003. – [S.l.] : Viasat Facility : for Supershoppen.dk, 2003.
 • FCK – Dobbelt op : Mester & Pokalvinder 2003/2004. : Viasat Facility, 2004.
 • Nat og dag : FC Københavns sæson 2004-2005. – [S.l.] : Sport Viasat, 2005. ArtPeople, Fridthjof Film.
 • F.C. København Sæson 2005-2006 : Sport Viasat, 2006., Midget Entertainment.
 • F.C. København Sæson 2006-2007 – Gennembruddet : Sport Viasat, 2007. Fridthjof Film.
 • F.C. København Sæsonen 2007-2008 : Sport Viasat, 2008.

Musik

 • FC Copenhagen. – Storkophon, 1992
 • FCK cd vol. 1 : Det fede net. – [Kbh.] : FCK, [1999].
 • FCK cd vol. 2 : Al Agami. – [Kbh.] : FCK, [2004].

Computerspil

 • FCK – lille Leo bruger bolden : FC København. – [Kbh.] : Studio 1-2, [2004].

Referencer

 1. ^ "Telia Parken - World of Stadiums". Arkiveret fra originalen 3. august 2017. Hentet 17. juni 2017.
 2. ^ 50. kamp med 25.000 tilskuere, danskfodbold.dk
 3. ^ Tilskuer- og seertal til kampe mellem FCK og BIF
 4. ^ FCKs CL-gevinst: 158 millioner Ekstra Bladet, hentet 28. juni 2011
 5. ^ Deichgræber, Bo (22. juni 2015). FC København: Historien om Byens Hold. Gyldendal. ISBN 9788702101423.
 6. ^ Byens hold, fck.dk, hentet 11. juli 2023{{citation}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 7. ^ "Kampreferat m.v. FCK-AGF 21.11.2021". Hentet 24. januar 2022.
 8. ^ "Superstats". Arkiveret fra originalen 28. september 2018. Hentet 27. september 2018.
 9. ^ "Kampreferat m.v. FCK-AGF 21.11.2021". Hentet 24. januar 2022.
 10. ^ Vejen til Dobbeltdækkeren: Historien om Sektion 12 - YouTube
 11. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 26. maj 2022. Hentet 18. maj 2022.
 12. ^ "FCK.dk referat af kamp, inkl. oplysning om tilskuertal". Arkiveret fra originalen 22. oktober 2010. Hentet 24. oktober 2010.
 13. ^ Superstats.dk
 14. ^ Tilskuerstatistik Arkiveret 20. august 2007 hos Wayback Machine netsuperligaen.dk, hentet den 5. september 2007.
 15. ^ Danmarksturneringen tilskuere Arkiveret 2. maj 2007 hos Wayback Machine haslund.info, hentet den 5. september 2007.
 16. ^ Attendance statistics Arkiveret 13. november 2004 hos Wayback Machine Royal League, hentet den 5. september 2007.
 17. ^ "Parken pumpede sine tilskuertal i årevis". Arkiveret fra originalen 25. september 2011. Hentet 25. september 2011.
 18. ^ "Parken beskyldes for at puste tilskuertal op – Politiken.dk". Arkiveret fra originalen 9. oktober 2011. Hentet 25. september 2011.
 19. ^ a b "UEFA koefficienter". Arkiveret fra originalen 7. december 2020. Hentet 22. september 2020.
 20. ^ FC København vinder det danske mesterskab – Ekstra Bladet
 21. ^ "Kaptajnen årets spiller i FCK, bold.dk, 30. Maj 2017". Arkiveret fra originalen 3. juni 2017. Hentet 8. juni 2017.
 22. ^ "Årets spiller 2015/2016: Thomas Delaney, fck.dk, 1. juni 2016". Arkiveret fra originalen 4. juli 2014. Hentet 2. juni 2016.
 23. ^ "Kaptajnen årets spiller i FCK, bold.dk, 7. juni 2015". Arkiveret fra originalen 8. juni 2015. Hentet 8. juni 2015.
 24. ^ a b Udtaget til landsholdstrup, men ikke opnået spilletid
 25. ^ Om F.C. København Fan Club. FCKFC's hjemmeside, besøgt 31. januar 2024.
 26. ^ Fraktioner. FCKFC's hjemmeside, besøgt 31. januar 2024.
 27. ^ Bente Dalgaard: Kan en fanklub være en religion? Artikel på Videnskab.dk 2. januar 2010.
 28. ^ Hafnia Punk. Forfatterweb.dk, besøgt 31. januar 2024.
 29. ^ Uddrag fra Ben Q. Holms roman Hafnia Punk. Jyllands-Posten.dk 25. oktober 1998.

Eksterne henvisninger