Faaborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Faaborg
Købstadsvåben Herredsvåben
Faaborgs våben.png
Sallinge Herreds våben 1648.png
Udsigt over Faaborg.jpg
Udsigt over Faaborg
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: "Byen ved De Sydfynske Alper"
Borgmester: Christian Thygesen (V)[1]
Grundlagt: 1100-tallet
Postnr.: 5600 Faaborg
Demografi
Faaborg by: 7.150[2] (2015)
Kommunen: 50.953[2] (2015)
 - Areal: 637,00 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.faaborgmidtfyn.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 55°5′0″N 10°14′0″E / 55.08333°N 10.23333°Ø / 55.08333; 10.23333

Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen Faaborg. Der er også andre byer med dette navn, se Fåborg (Varde Kommune).

Faaborg eller Fåborg (fɔˌbåˈ) er en købstad med 7.150 indbyggere (2015)[2]Fyns sydkyst ved Faaborg Fjord. Byen er den største by i Faaborg-Midtfyn Kommune og tilhører Region Syddanmark.

Faaborg ligger idyllisk mellem bakker, og i farvandet ud for ligger de mange småøer i det Fynske Øhav. Byen har mange gamle velbevarede huse og et velbevaret miljø i midtbyen.

Fra Faaborg udgår der færger til Avernakø, Bjørnø, og Lyø, samt SøbyÆrø. Tidligere gik der også færge til MommarkAls, den rute blev erstattet af Bøjden-Fynshav i 1967. Der har også været færgeforbindelse til Gelting i Tyskland, som blev nedlagt i 1999.

Faaborg har siden 1979 huset Faaborg Gymnasium, etableret af Fyns Amt. Har ca. 330 elever. Ud over to store folkeskoler (Toftegårdsskolen og Sund-skolen) er Faaborg også hjemsted for Faaborgegnens friskole, Enghaveskolen. I Faaborg ligger Faaborg Museum for Fynsk Malerkunst og Øhavsmuseet, der driver museum i den gamle købmandsgård ved havnen og Ret- og Strafmuseet i Faaborg Arrest

Navn[redigér | redigér wikikode]

Navnet kommer af olddansk fo (ræv, ordet er beslægtet med engelsk fox og tysk fuchs) og borg.[3]

Dansk Sprognævn anbefaler at stave byens navn med å, men aa er også tilladt, og er den form som benyttes af Faaborg-Midtfyn Kommune. Se: Ålborg: Stavemåde Å/Aa.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den gamle Faaborg Købstad er nævnt første gang i 25. juni 1229 i et dokument i Nationalarkivet i Paris. Det er et gavebrev, der overdrager bl.a. Faaborg som morgengave til Kong Valdemar Sejrs svigerdatter, og det nævner byen som en borg, som må have eksisteret før den tid. Gavebrevet er brugt som udgangspunkt for byens datering. Byen kunne fejre sit 775 års jubilæum i 2004. Borgen og befæstningen er forsvundet i dag, kun Vesterport er bevaret.

Historisk topografi: Faaborg anlagdes i middelalderen på en halvø, der mod sydvest er afgrænset af Faaborg Fjord og mod øst og nordøst af ”Sundet”, der er et op til 6 m dybt vådområde med tilløb fra Rislebæk og udløb i fjorden. Sundet er nu gendannet efter at have været drænet og menes at have rummet den middelalderlige havn. I middelalderen er halvøen med vold og grav skåret fra fastlandet i vest og nordvest. Den endnu bevarede byport, Vesterport, har indgået i denne del af byens afgrænsning.

Sct. Nicolai: Klokketårnet i Lille Taarnstræde er byens vartegn og er omgivet af velholdte bindingsværkshuse fra 1700-tallet – særligt i det smalle Taarnstræde. Klokketårnet er kun en reminiscens af Sct. Nicolai kirke, byens sognekirke. Efter reformationen fik kong Christian III den tidligere sognekirke, mod at byen fik den store Helligåndskirke, der er det eneste bevarede af et helligåndskloster Faaborg Sogn. I 1550'erne omtales kirken som nedrevet med undtagelse af tårnet. Det gulkalkede tårn er af munkesten og opført i gotisk stil i anden halvdel af 1400-årene. Selve kirken (kirkeskib og kor) er ældre og menes at være opført i teglsten i senromansk stil – sikkert i 1200-årene. Få rester af den ses på tårnets indermur over udgangsdøren. Rester af kirken må ligge under brolægningen og husene øst for tårnet. De er ikke set i mange år, og kirkens grundplan er ikke nøjagtig kendt

Faaborg var indtil 2007 hovedbyen i Faaborg Kommune. Ved kommunalreformen blev en del af Faaborg-Midtfyn Kommune

Berømte bysbørn[redigér | redigér wikikode]

Billeder fra Faaborg[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. Tim Visti (3. december 2013). Så blev Christian Thygesen borgmester i Faaborg-Midtfyn. Fyens Stiftstidende. Hentet 31. august 2014. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1
  3. Nudansk Ordbog, 13. udgave, Politikens Forlag, 1989
  • Blomberg, Aage Fasmer: Faaborg bys historie. bd. 1: 1229-1750. 1955 Fåborg
  • Trap Danmark, Svendborg Amt, s. 578-83