Fagre nye verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Fagre nye verden (originaltitel: Brave New World, 1932) er en roman af Aldous Huxley. Handlingen foregår i London i år 2540 og tager forskud på udviklingen af reproduktionsteknologier, biologisk ingeniørvirksomhed og sovende indlæring, der manipulerer menneskenes væsen. Visse områder i den nye verden er også dystopisk: Alle er raske og unge, og teknologien er meget avanceret.

Mennesker findes i 5 forskellige ranggrupper, Alpha, Beta, Gamma, Delta og Epsilon, og deres rang er denne rækkefølge.

· Alpha – De klogeste (forskning osv.)

· Beta – De mellemkloge  (assisterer Alphaerne)

· Gamma – ”Lige til pas” (arbejder som borgerservice af en art, holder øje med at underrangerende kommer de rigtige steder hen og arbejde)

· Delta – ikke så kloge (vil svare til fabriksarbejdernes status fra 1900-tallet)

· Epsilon – Zombier (tænker ikke, laver det mest trivielle arbejde)

Alle mennesker er lavet på “samlebånd” – mennesker bliver ikke længere født af en kvinde, de bliver produceret som et “produkt” i de fem forskellige grupper.

Al deres indlæring sker mens de sover, regler osv. bliver læst op, så nå de er vågne, har de accepteret reglerne uden egentlig at vide det.

Hovedpersonen i bogen er Bernard som er et Alpha-menneske, men selvom han har den høje rangering, bliver han ikke respekteret, da rygtet siger, at der blev hældt alkohol i hans fosterglas, fordi de troede han var en Gamma. Bogens biperson er Lenina, som sammen med Bernard ved et besøg i et naturreservatet (Malpais), tager Linda, som er et Beta-menneske, og Hr. Vild (Johannes) med tilbage til deres civilisation.

Bernard får en mulighed for at vise de andre rangerede mennesker, at han er et sandt Alpha-menneske, men det ender i en katastrofe, da Johannes ikke vil blive præsenteret ved Bernards store aften, så han bliver hånet eller retter sagt mobbet af de andre, som var til Bernards præsentation.

Den engelske titel kommer fra Mirandas tale i Shakespeare's stykke Stormen, akt 5, scene 1:

"O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beautious mankind is!
O brave new world,
That has such people in't!"
"Nej, hvilket under!
Hvor mange vakre skabninger!
Hvor skønt er mennesket!
Åh fagre nye verden,
hvor disse lever!"

Se også[redigér | redigér wikikode]

Bog Stub
Denne bogartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.