Fahrenheit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Fahrenheit (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Fahrenheit)
Celsiusomregningsformler
Omregning fra til formel
celsius fahrenheit °F = °C × 1,8 + 32
fahrenheit celsius °C = (°F – 32) / 1,8
celsius kelvin K = °C + 273,15
kelvin celsius °C = K – 273,15
     Lande der bruger Fahrenheit.      Lande der bruger Celsius.

Fahrenheit er en temperaturskala opkaldt efter den tyske opfinder af termometret, Gabriel Daniel Fahrenheit.

Vand fryser ved 32 grader på fahrenheitskalaen og det koger ved 212 grader. Derfra kan man udlede en omregning fra fahrenheit til celsius: 32 trækkes fra graden, hvorefter dette divideres med 1,8.

Skalaens ophav[redigér | redigér wikikode]

Det er en udbredt misforståelse at referencepunktet 100 °F er defineret som menneskets kropstemperatur. 37 °C, som er menneskets normale kropstemperatur svarer ganske vist til ca. 100 °F (helt præcist 98,6 °F). Oprindeligt baserede Fahrenheit imidlertid sin temperaturskala på den danske fysiker Ole Rømers såkaldte Rømer-skala.[1]

Oprindelig definition af Fahrenheitskalaen[redigér | redigér wikikode]

  • 0 °F blev oprindeligt defineret som den temperatur en ligevægtsblanding af ammoniumklorid, vand og is når, efter den kemiske reaktion er tilendebragt (ca. -17,78 °C, hvilket også er årsagen til at dybfrysere som standard går ned til -18 °C, svarende til 0 °F).[kilde mangler]
  • 32 °F blev bestemt til at være vands frysepunkt – eller den samme temperatur som ligevægtsblandingen giver, hvis man udelader ammoniumklorid. Desuden kan 32 halveres fem gange uden at give brøker.
  • 96 °F blev fastsat som menneskets kropstemperatur, idet den var tre gange højere end vands frysepunkt.[2]

Korrigering af skalaen[redigér | redigér wikikode]

Fahrenheitskalaen blev senere korrigeret idet menneskets kropstemperatur har små udsving i løbet af døgnet og således er en dårlig målestok for en fastsættelse af en naturvidenskabelig konstant. Derfor blev vands kogepunkt i stedet defineret som værende 212 °F og altså således, med henvisning til det trigonometriske gradsystem, 180° højere end vands frysepunkt. Herved blev skalaen forstrakt en smule, hvorved 98,6 °F blev markøren for menneskets kropstemperatur.

Fahrenheit-skalaen er den normalt anvendte temperaturskala i USA, hvorimod man i Europa normalt anvender Celsius-skalaen.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]