Fatah-Hamas konflikten 2006-07

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Palæstinensiske borgerkrig
Kort over Gazastriben. Bemærk målestokken.
Kort over Gazastriben. Bemærk målestokken.
Dato 15. december 2006 – i dag. (kamphandlinger stoppede i midten af juni 2007)
Sted Gazastriben (hovedsagligt), Vestbredden
Resultat Igangværende
Casus belli Intern splid mellem Fatah og Hamas over fordelingen af magten i det palæstinensiske selvstyre og attentatforsøget på Mahmoud al-Zahar fra Hamas
Parter
Hamas Palæstina Fatah
Styrke
Izz ad-Din al-Qassam Brigaden: 15,000
Executive Force: 6,000 [1][2]
Nationale sikkerhedsstyrker: 30,000
Politi og preventiv sikkerhed: 30,000
Generel efterretningsstyrke: 5,000
Præsidentgarden: 4,200
Al Aqsa Martyrenes Brigade: Adskellige tusinder [1][2]
Tab
75 dræbte 107 dræbte
60 civile dræbt
622+ sårede på begge sider (mindst)

Den Palæstinensiske borgerkrig var en konflikt i 200607 mellem de to hovedfraktioner i Palæstina, Hamas og Fatah. De fleste af kampene foregik på Gazastriben, som blev overtaget af Hamas i juni 2007.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Valget i 2006[redigér | rediger kildetekst]

Hamas vandt det palæstinensiske valg i 2006. Dette resulterede i, at Israel, USA, EU, flere vestlige lande og Den arabiske verden indførte sanktioner, der suspenderede al udenlandsk hjælp, som palæstinenserne er afhængig af. (Hjælpen blev lovet genoptaget hvis Hamas anerkender staten Israel, accepterer aftaler lavet af den slagne Fatah regime og frasiger sig vold.) På trods af sanktionerne og den hyppige grænsekontrol,[3] lykkedes det for Hamas' ledere at smugle nok penge ind, i de Palæstinensiske områder, til at opretholde et vist niveau i sundhedstjeneste.[4] Det besejrede Fatah parti opretholdte kontrollen med det meste af det palæstinensiske sikkerhedsapparat. Den, af USA finasierede og bevæbnede, Abbas' Præsidentielle-vagt [5].

Marts 2006 til december 2006 starten på sammenstødene[redigér | rediger kildetekst]

Perioden fra marts til december 2006 var præget af spændinger og adskillige attentater mod ledere af Hamas eller Fatah grupper. Spændingerne grupperne imellem blev større, da det ikke lykkedes dem at opnå en aftale om delingen af regeringsmagten. Den 15. december annoncerede præsident Abbas et valg i utide.[6] Hamas gjorde indsigelser mod det tidlige valg, da de mente, at det palæstinensiske parlament havde ret til at sidde valgperioden ud. Hamas har karakteriseret dette træk som et Fatah kupforsøg, hvor Abbas [7] brugte udemokratiske metoder til at styrte en regering, der havde et flertalt af vælgerne bag sig.

En større eskalering skete også med skyderiet i Rimal, hvor bl.a. 3 børn blev skudt af sikkerhedsstyrker.

Konflikt[redigér | rediger kildetekst]

Første runde af kampene: Premierministeren snigmyrdet[redigér | rediger kildetekst]

Den 15. december 2006 brød urolighederne ud efter at palæstinensiske sikkerhedsstyrker havde beskudt et Hamas køretøj i Ramallah. Mindst 20 mennesker blev såret ved det sammenstød, som udviklede sig efter at Hamas havde beskyldt Fatah for at snigmyrde Ismail Haniya, den palæstinensiske premierminister.[8]

Intense stridigheder og kampe fortsatte i Gazastriben gennem december og januar. Adskillige forsøg på at etablere våbenhvile mislykkedes på grund af nyopblussede kampe. I februar 2007 mødtes de stridende parter i Mekka i Saudi Arabien og blev enige om betinglserne for en våbenhvile. Mindre uroligheder fortsatte dog gennem marts og april. Mere end 90 mennesker blev dræbt i disse første måneder.

Anden runde af kampene: Fortsatte uroligheder[redigér | rediger kildetekst]

I midten af maj opstod der igen sammenstød i gaderne i Gaza. På mindre end tyve dage blev mere end 50 palæstinensere dræbt. Ledere fra begge parter forsøgte at stoppe kampene med en mængde forsøg på forlig, men ingen af dem holdt i mere end et par dage.

Ifølge de fleste beretninger opførte Hamas sig bedre end Fatah i denne anden runde af urolighederne. Nogen mener, at det skyldes den bedre træning af Hamas' styrker, da de fleste tab har været fra Fatahfløjen. Fatahs styrker var dog overlegne i antal, og sikkerhedsagenter fra Israel og USA påstår, at Hamas fordrejede deres tabstal.[kilde mangler]

Tredje runde af kampene: Hamas' overtagelse af Gazastriben[redigér | rediger kildetekst]

I begyndelsen af juni 2007, dvs. midt under israelske angreb i Gazastriben pga. kontinuerlige bombardementer fra Qassamraketter i Sderot, kunne man høre geværild og raketter i Gazas gader. På et halvt år havde mere end 150 palæstinensere måttet lade livet, og frygten for at en borgerkrig mellem de palæstinensiske myndigheder kunne begynde i Gazastriben blev forstærket.

Kampene begyndte den 10. juni. Den 12. juni omringede Hamasstyrker Fatahs hovedkvarter i Gaza, hvor 500 Fatahsoldater blev indespærret. Hamasstyrkerne angreb bygningen og efter adskillige timers intense kampe, overtog de kontrollen med hovedkvarteret. Samtidig blev flere andre Fatahbygninger indtaget over hele Gazastriben. Det blev rapporteret, at der havde fundet skudepisoder sted på mindst to hospitaler.[kilde mangler] Efter de første døgns kampe var tabstallet nået op på 49 mennesker. Ved dagens slutning var byen Beit Lahiya under Hamas' kontrol.

Den 13. juni overtog Hamas kontrollen med den nordlige del af Gazastriben og den nordlige del af Gaza by og erklærde området for lukket militært område. De forlangte at alle, inklusiv Fatahstyrkerne, skulle aflevere deres våben kl 16, fredag d. 15. juni. Hamas forsøgte også angreb i den sydlige del af Gazastriben.[9] En eksplosion ødelagde Khan Younis, hovedkvarteret for de Fatahtilknyttede sikkerhedsstyrker, og dræbte 13 personer. Ved slutningen af den 4. dags kampe havde Hamas kontrol med det meste af Gaza by, og dagen efter faldt de sidste udposter i hænderne på Hamas. Dermed var byen var i deres magt.[10] Den israelske regering lukkede alle kontrolposter til Gaza som svar på urolighederne. Mindst 90 mennesker blev dræbt i løbet af disse fire dage.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Religious war in Gaza". Arkiveret fra originalen 24. december 2014. Hentet 14. juni 2007.
  2. ^ a b "Factional fighting in Gaza imperils unity government". Arkiveret fra originalen 1. februar 2010. Hentet 14. juni 2007.
  3. ^ "Hamas minister carries millions of dollars into Gaza"". Arkiveret fra originalen 15. juni 2006. Hentet 15. juni 2006.
  4. ^ Only an end to sanctions can halt Palestine's crisis
  5. ^ U.S. offers plan to strengthen Abbas IHT, 4/10/2006
  6. ^ "Abbas calls for early Palestinian poll". Arkiveret fra originalen 9. december 2007. Hentet 9. december 2007.
  7. ^ "Hamas accuses Abbas of launching coup". Arkiveret fra originalen 11. januar 2007. Hentet 11. januar 2007.
  8. ^ [url=http://english.aljazeera.net/NR/exeres/793DD747-A1B7-4BE3-B120-0CF171612495.htm Arkiveret 14. marts 2008 hos Wayback Machine Al Jazeera, 15. december 2006.]
  9. ^ "cnn.com". Arkiveret fra originalen 25. juli 2008. Hentet 14. juni 2007.
  10. ^ Jerusalem Post (Webside ikke længere tilgængelig)