Fattigdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Fattig)
Spring til navigation Spring til søgning
Procentdel af befolkningen, der lever i relativ fattigdom.
En hjemløs franskmand i Paris.

Ordet fattigdom udtrykker, at man ikke har en tilstrækkelig mængde ressourcer til rådighed. Nogle definitioner af fattigdom betragter den som et målbart fænomen, hvor der er mangel på elementære fornødenheder til livets opretholdelse (føde, drikkevand, beskyttelse mod vejret, beklædning, sundhed). Dette omtales også som absolut fattigdom. I andre definitioner er der tale om et subjektivt oplevet fænomen, hvor der ganske vist ikke er akut mangel på basale fornødenheder, men hvor sociale behov ikke er dækket (adgang til informationer, transportmuligheder, uddannelse, tryghed, håb og flere andre). Dette betegnes relativ fattigdom. I daglig tale bruges ordet dog i begge betydninger, som om der var tale om én og samme definition.

Diskussioner om fattigdom[redigér | redigér wikikode]

Fattigdom er et fænomen, der bliver studeret af mange forskellige videnskabelige, sociale og kulturelle retninger.

  • Inden for økonomi arbejder man med to fattigdomsbegreber, nemlig absolut fattigdom, der er en definition på fattigdom, der er ens, uanset hvilken tid, man studerer, og hvilket sted, man studerer, og relativ fattigdom, der betragter fattigdom som kontekstuelt givet. I Danmark kan man eksempelvis blive opfattet som fattig, hvis man ikke har råd til at sende sine børn på lejrskole, hvilket er et eksempel på relativ fattigdom.
  • Inden for politik betragtes bekæmpelse af fattigdom typisk som et mål for det politiske system, og de fleste samfund har systemer, der varetager dette område. I Danmark sker dette blandt andet gennem pensionssystemet, dagpenge, bistandshjælp, aktivering, et progressivt skattesystem og meget mere.
  • Inden for folkeretten har der været en bevægelse for at udvide menneskerettighederne til også at omfatte retten til ikke at leve i fattigdom.
  • Inden for uddannelse vanskeliggør fattigdom effektiv indlæring. Da uddannelse samtidig betragtes som den mest effektive måde at komme ud af fattigdom, er der flere, der mener, at uddannelsessystemet kan opfattes som en ond cirkel, hvor de riges børn bliver rigere, og de fattiges børn fattigere.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:
  • Fattigdom Artikel på Dansk Folkemindesamlings site om dagliglivets kultur