Federico García Lorca

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Federico García Lorca

Lorca (1914).jpg

Personlig information
Født 5. juni 1898Rediger på Wikidata
Fuente VaquerosRediger på Wikidata
Død 19. august 1936 (38 år)Rediger på Wikidata
GranadaRediger på Wikidata
Dødsårsag Henrettelse ved skydningRediger på Wikidata
Bopæl Residencia de Estudiantes, GranadaRediger på Wikidata
Søskende Isabel García Lorca,
Concepción García Lorca,
Francisco García LorcaRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Columbia University School of General Studies,
Facultad de Filosofía y Letras (Universidad de Granada)[1] (fra 1915)Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Dramatiker, sceneinstruktør, digter, musiker, lyrikerRediger på Wikidata
Kendte værker Poema del cante jondo, Libro de poemas, Doña Rosita la soltera, Poet in New York, Primeras canciones, med flereRediger på Wikidata
Genre Teater, poesi, dramaturgiRediger på Wikidata
Bevægelse Generation 27Rediger på Wikidata
Signatur
Federico García Lorca signature.svg
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Statuen på Plaza de Santa Ana i Madrid

Federico García Lorca (født 5. juni 1898 i Fuente Vaqueros ved Granada, død 19. august 1936 i Víznar) var en spansk poet og dramatiker.

Han regnes for en af de største personligheder i spansk litteratur. Af værker kendt i Danmark kan især nævnes dramaer som Blodbryllup (sp: "Bodas de sangre") (1933) og Bernarda Albas Hus (sp: "La casa de Bernarda Alba") (1936), men også en række viser, ballader og flamencoer som f.eks. Balladen om den store hest som ikke ville drikke (sp: "Nana del caballo grande") på dansk opført af Savage Rose.[2]

García Lorca var forholdsvist åbent homoseksuel og havde flere forhold til andre mænd gennem sit liv. Muligvis også til kunstneren Salvador Dalí. Det faktum, at han var homoseksuel begrænsede ham rent psykisk. Han kunne ikke frit vise sit sande jeg, da homoseksualitet ikke var accepteret i det macho-prægede andalusiske samfund han kom fra. Denne indre konflikt gjorde, at Lorca til tider levede et mere eller mindre deprimeret liv. Som et forsøg på, at "gøre ham bedre", sendte hans familie ham til New York, hvor han aldrig følte sig rigtigt tilpas. Her skrev han det triste værk Poet i New York (sp. "Poeta en Nueva York") (posthumt 1940). Lorca afspejler sine egne dybeste tanker, begær og holdninger i mange af sine værker, og "Poet i New York" er bare ét af mange eksempler på dette. Også hans store kærlighed til Dalí udtrykkede han i digtet "Oda a Salvador Dalí". Han vendte tilbage til Spanien i 1930, hvor han blev henrettet i 1936 af en Falangistisk eksekutionspeloton, der efterfølgende under facisten og diktatoren Francisco Francos ledelse vandt borgerkrigen. Under diktaturet i Spanien (1939-1975) var García Lorcas værker forbudt.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor liget af García Lorca blev begravet.[3] I dag er opsat en statue af ham på Plaza de Santa Ana i Madrid.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Savage Roses tekst: Balladen Om Den Store Hest Som Ikke Ville Drikke, hentet 11. maj 2018
  3. ^ Mysteriet om henrettet poet måske løst - Kultur

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]