Federico García Lorca

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Statuen på Plaza de Santa Ana i Madrid

Federico García Lorca (født 5. juni 1898 i Fuente Vaqueros ved Granada, død 19. august 1936 i Víznar) var en spansk poet og dramatiker.

Han regnes for en af de største personligheder i spansk litteratur. Af værker kendt i Danmark kan især nævnes dramaer som Blodbryllup (sp: "Bodas de sangre") (1933) og Bernarda Albas Hus (sp: "La casa de Bernarda Alba") (1936), men også en række viser, ballader og flamencoer som f.eks. Balladen om den store hest som ikke ville drikke (sp: "Nana del caballo grande") på dansk opført af Savage Rose.

García Lorca var forholdsvist åbent homoseksuel og havde flere forhold til andre mænd gennem sit liv. Muligvis også til kunstneren Salvador Dalí. Det faktum, at han var homoseksuel begrænsede ham rent psykisk. Han kunne ikke frit vise sit sande jeg, da homoseksualitet ikke var accepteret i det macho-prægede andalusiske samfund han kom fra. Denne indre konflikt gjorde, at Lorca til tider levede et mere eller mindre deprimeret liv. Som et forsøg på, at "gøre ham bedre", sendte hans familie ham til New York, hvor han aldrig følte sig rigtigt tilpas. Her skrev han det triste værk Poet i New York (sp. "Poeta en Nueva York") (posthumt 1940). Lorca afspejler sine egne dybeste tanker, begær og holdninger i mange af sine værker, og "Poet i New York" er bare ét af mange eksempler på dette. Også hans store kærlighed til Dalí udtrykkede han i digtet "Oda a Salvador Dalí". Han vendte tilbage til Spanien i 1930, hvor han blev henrettet i 1936 af den fascistiske Falange milits, som endte med at vinde krigen med senere diktator Francisco Franco i spidsen. Under diktaturet i Spanien (1939-1975) var García Lorcas værker forbudt.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor liget af García Lorca blev begravet.[1] I dag er opsat en statue af ham på Plaza de Santa Ana i Madrid.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]