Ferie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ferie på stranden
Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

Ferie er en periode uden arbejde eller skolegang, hvor man kan rekreere sig eller blot slappe af. Normalt er en "ferie" flere fridage, og en weekend er normalt ikke en ferie. Bliver weekenden kombineret med søgnehelligdage er det juleferie, påskeferie, pinseferie, storebededagsferie og Kristi Himmelfartsferie.

I Danmark er lønmodtagerenes ferie forlænget fra tre dage uden løn i 1920 til fem ugers ferie med løn efter ferieloven. De fleste lønmodtagere har desuden fem feriefridage, som er aftalt i deres overenskomst eller på tilsvarende måde; feriefridage ikke er omfattet af ferieloven. Se udviklingen inden for CO-industri overenskomst – CO-industri

Ferieloven[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark er ferie for lønmodtagerearbejdsmarkedet reguleret af Ferieloven. Den opererer med begreberne optjeningsår og ferieår. Optjeningsåret følger kalenderåret og er den periode i en ansættelse, hvor der opnås ret til feriedage, og hvor der evt. indbetales penge til ferien. Ferieåret følger ikke kalenderåret, men går fra 1. maj til 30. april, og det er der, man kan få udbetalt pengene, som er opsparet i optjeningsåret. De feriedage man optjener i 20x5 (optjeningsåret), afholdes i ferieåret 1. maj 20x6 til 30. april 20x7.

Almindelige ferier i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark er der en række tidspunkter på året, hvor der almindeligvis afholdes ferie, og ofte holder skoler, institutioner og lign. lukket i disse perioder. Det drejer sig især om:

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Se Wiktionarys definition på ordet:

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ferieaftaler[redigér | rediger kildetekst]