Ferie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Ferie er nogle dage uden arbejde eller skolegang, hvor man kan rekreere sig under forskellige ferieformer eller blot slappe af. Normalt er en "ferie" en længere række af fridage, og en weekend vil normalt ikke blive anset som en ferie. Bliver weekenden kombineret med en eller flere søgnehelligdage kan man tale om juleferie, påskeferie, pinseferie, storebededagsferie og Kristi Himmelfartsferie.

I Danmark er længden af ferie for lønmodtagere steget igennem 1900-tallet fra 3 dages ferie uden løn i 1920 til nu 5 ugers ferie med løn i forhold til ferieloven. Derudover har de fleste lønmodtager 5 dages feriefridage som er aftalt igemmen deres overenskomst eller på tilsvarende måde, hvorfor det skal bemærkes at feriefridage ikke er omfattet af ferieloven. Se udvilkingen i forhold til ferie igennem tiden indenfor CO-industri overenskoms ved – CO-industri

Ferieloven[redigér | redigér wikikode]

I Danmark er ferie for lønmodtagerearbejdsmarkedet reguleret af Ferieloven. Denne lov opererer med begrebene optjeningsår og ferieår. Optjeningsåret følger kalenderåret og er den periode i en ansættelse, hvor der opnås ret til feriedage, og hvor der evt. indbetales penge til feriens afholdelse. Ferieåret følger ikke kalenderåret, men er perioden fra 1. maj til 30. april næste år, og det er den periode hvor man kan få udbetalt pengene som er opsparet i optjeningsåret.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Ferieaftaler[redigér | redigér wikikode]