Fernando Álvarez de Toledo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Maleri fra 1548
Fernando Álvarez de Toledo

Don Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel, tredje hertug af Alba(f. 29. oktober 1507 i Kastilien, død 11. december 1582 i Lissabon), fik tilnavnet "jernhertugen" af protestanter på grund af hans hårde styre og felttog under Firsårskrigen i Holland.

Hans liv[redigér | redigér wikikode]

Alba fik tidligt af sin bedste far Fadrique Álvarez de Toledo en militær uddannelse og deltog i 1525 i Slaget ved Pavia, i 1535 var han med i belejringen af Tunis. I 1547 udmærkede han sig i Slaget ved Mühlberg, og det lykkes og besejre Johann Fredrik I af Sachsen.

I 1552 leddede Alba en hær som indvandrede Frankrig, men han opnåede ikke erobre Metz, trods en belejning i flere måneder. Han blev senere overflyttet til Italien, der blev han øverstkommanderende for alle kejserens styrker, men klarede ikke at nedkæmpe franskmænende.

Spansk statsholder[redigér | redigér wikikode]

I 1567 sender den spanske kong Filip, Alba som spanske statsholder til nederlandene med en hær på 12.000 mand for at knuse protestanternes oprør (Firsårskrigen). I december 1573 afløses Alba efter eget ønske af Don Luis de Requesens y Zuñiga som spansk statsholder i Nederlandene, han ønskede på grund af helbredsmæssige problemer og fordi han ikke kunne knuse oprøret i Nederlandene at gå af.

Tilbage i Spanien blev Alba godt modtaget af kongen, men efter at sønnen Don Fadrique blev indblandet i en uheldig kærlighedsaffære blev Alba forvist fra Hoffet. Han trak sig tilbage til sit slot i Uzeda.

Hans sidste år[redigér | redigér wikikode]

I 1580 gjorde krigen mod Portugal at Alba igen blev indkaldt til kongens tjeneste, da hans hårde metoder kunne bidrage med at knuse portugiserne. Albo slog António 1. af Portugal i Slag ved Alcântara, og det lykkedes for ham at vinde Portugal til den spanske krone. Han lod under indtoget i Lissabon erobre enorme skatte, og han lod samtidigt sine tropper plyndre byens forstæder og omgivelser.

Alba fik imidlertid kun lidt tid til at nyde sin nye succes, han døde i Lissabon den 11. december 1582.