Fernando Álvarez de Toledo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Maleri fra 1548
Fernando Álvarez de Toledo

Don Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel, tredje hertug af Alba(f. 29. oktober 1507 i Kastilien, død 11. december 1582 i Lissabon), fik tilnavnet "jernhertugen" af protestanter på grund af hans hårde styre og felttog under Firsårskrigen i Holland.

Hans liv[redigér | redigér wikikode]

Alba fik tidligt af sin bedstefar Fadrique Álvarez de Toledo en militær uddannelse og deltog i 1525 i Slaget ved Pavia, i 1535 var han med i belejringen af Tunis. I 1547 udmærkede han sig i Slaget ved Mühlberg, og det lykkedes og besejre Johann Fredrik I af Sachsen.

I 1552 ledede Alba en hær, som invaderede Frankrig, men han opnåede ikke at erobre Metz trods en belejning i flere måneder. Han blev senere overflyttet til Italien. Dér blev han øverstkommanderende for alle kejserens styrker, men klarede ikke at nedkæmpe franskmændene.

Spansk statsholder[redigér | redigér wikikode]

I 1567 sendte den spanske kong Filip Alba som spansk statsholder til Nederlandene med en hær på 12.000 mand for at knuse protestanternes oprør.. I december 1573 afløstes Alba efter eget ønske af Don Luis de Requesens y Zuñiga som spansk statsholder i Nederlandene. Han ønskede på grund af helbredsmæssige årsager, og fordi han ikke kunne knuse oprøret i Nederlandene, at gå af.

Tilbage i Spanien blev Alba godt modtaget af kongen, men efter at sønnen Don Fadrique blev indblandet i en uheldig kærlighedsaffære, blev Alba forvist fra hoffet. Han trak sig tilbage til sit slot i Uzeda.

Hans sidste år[redigér | redigér wikikode]

I 1580 gjorde krigen mod Portugal, at Alba igen blev indkaldt til kongens tjeneste, da hans hårde metoder kunne bidrage med at knuse portugiserne. Albo slog António 1. af Portugal i Slaget ved Alcântara, og det lykkedes for ham at vinde Portugal for den spanske krone. Han erobrede under indtoget i Lissabon enorme skatte, og han lod samtidigt sine tropper plyndre byens forstæder og omgivelser.

Alba fik imidlertid kun lidt tid til at nyde sin nye succes. Han døde i Lissabon den 11. december 1582.