Feromon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Sommerfugl med organ, der stikker ud af kroppen til udskillelse af feromoner

Et feromon er et stof, der udskilles fra organismer til omgivelserne i meget små mængder. Feromonernes betydning er at virke som eksterne signalstoffer over for andre individer af samme art. Der er angstferomoner, fødevejferomoner, sexferomoner og mange andre.

Feromonernes funktion blandt insekter er særligt grundigt undersøgt, selv om også hvirveldyr kommunikerer ved hjælp af feromoner.[1] Det diskuteres stadigvæk, om udskillelse af feromoner finder sted hos mennesker.[2]

Hos pattedyr og krybdyr kan feromoner opfanges af G-proteinkoblede receptorer i det vomeronasale organ eller Jacobsons organ, der sidder mellem næsen og munden. Det er dette organ, man ser handyr bruge, når de ”flemer” efter et brunstigt hundyr med den karakteristiske, tilbagerullede overlæbe.

Man ved ikke endnu, om feromoner kan have uerkendte virkninger på tilfældige individer af andre arter. Påvirker ejerens angstferomon hunden, så den bliver aggressiv over for den fremmede, som ejeren er bange for?

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger og links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: