Feromon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Sommerfugl med organ, der stikker ud af kroppen til udskillelse af færomoner

Et færomon er et stof, der udskilles fra organismer til omgivelserne i meget små mængder. Færomonernes betydning er at virke som eksterne signalstoffer over for andre individer af samme art. Der er angstfæromoner, fødevejfæromoner, sexfæromoner og mange andre.

Færomonernes funktion blandt insekter er særligt grundigt undersøgt, selv om også hvirveldyr kommunikerer ved hjælp af feromoner.[1] Det diskuteres fortsat, om udskillelse af færomoner finder sted hos mennesker.[2]

Hos pattedyr og krybdyr kan færomoner opfanges af G-proteinkoblede receptorer i det vomeronasale organ eller Jacobsons organ, der sidder mellem næsen og munden. Det er dette organ, man ser handyr bruge, når de ”flemer” efter et brunstigt hundyr med den karakteristiske, tilbagerullede overlæbe.

Man ved ikke endnu, om færomoner kan have uerkendte virkninger på tilfældige individer af andre arter. Påvirker ejerens angstfæromon hunden, så den bliver aggressiv over for den fremmede, som ejeren er bange for?

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger og links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: