Figurmaleri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Kvinde i bad, af Edgar Degas, ca. 1885.
Paris' dom fra 1909, maleri af Harald Giersing.

Figurmaleri er den form for billedkunst, hvor kunstneren benytter en levende modellen som genstand for en to-dimensionel kunstværk som skabes ved hjælp af maling og lærred. Den levende model kan enten være nøgen eller delvist eller fuldt påklædt, og maleriet er en repræsentation af hele modellens krop. Det er en analogi i de fleste henseender til figurtegning, der sædvanligvis udføres i farvekridt, blæk, blyant, akvarel eller mixed media på papir.

Til de klassiske figurmalere hører Caravaggio, Peter Paul Rubens, Diego Velázquez, Goya, Édouard Manet og Edgar Degas, blandt de nutidige figurmalere kan nævnes Lucian Freud, R.B. Kitaj, Mark Tansey og Eric Fischl og af danske figurmalere kan Julius Exner, Harald Giersing og Vilhelm Lundstrøm.


Media[redigér | redigér wikikode]

Figurmalerier af findes i mange medier, såsom olie, akvarel, pastel og digitalt.

En populær teknik er anvendelsen af acrylmaling, på grund af dets korte tørretid. Malingen har evnen til modifikation, og kan frembringe resultater lignende vandfarver eller olie, men på kortere tid. Dette er ideelt til figur maleri, da det kræver mindre tid med en model, og reducere afhængigheden af foto eller tegnet referencer.

Blæk er et andet populær medium. Kunstneren vil ofte starte med grafit blyant for at tegne eller skitsere modellen, og derefter færdiggøre linjerne i arbejdet med en pen eller pensel i permanent blæk. Når blækket fortyndes med vand, frembringer diskrete gradueringer, en teknik kendt som blæk vask. Når blækket er tørret, kan kunstneren slette blyantstreger, eller lade dem på være, hvis den mørkere farve gør dem næsten usynlige.

" Salme LXIX" akvarelmaleri af den britiske maler Edward Clifford, 1872.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kunst og kulturStub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.