Final Fantasy X

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Genvej:
Skabelon:OR
Ambox important.svgFørstehåndsforskning
Denne artikel eller dette afsnit indeholder muligvis passager med førstehånds- eller originalforskning. Se artiklens diskussionsside eller historik. Indholdet bør opdateres, så faktuelle forhold er underbygget af konkrete kilder. Påstande, der udelukkende består af førstehåndsforskning, bør fjernes.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Final Fantasy X
Del af Final Fantasy-serien
Final Fantasy X wordmark.png
Generelle oplysninger
Udvikler Square Product
Development Division 1
Udgiver Japan Square
USA Square Electronic Arts
Den Europæiske Union SCE Europe
Regissør Yoshinori KitaseRediger på Wikidata
Designer Yoshinori Kitase
Hironobu Sakaguchi
Motomu Toriyama
Tetsuya Nomura
Yoshitaka Amano
Kazushige Nojima
Nobuo Uematsu
Yusuke Naora
Toshiro Tsuchida
Komponist Nobuo UematsuRediger på Wikidata
Motor Emotion Engine
Udgivet Japan 19. juli 2001
USA 17. december 2001
Jorden 31. januar 2002
Australien 17. maj 2002[1]
Den Europæiske Union 29. maj 2002[1]
Genre RPG
Spiltype Singleplayer
Platforme PlayStation 2
Medier 1x DVD-Rom
Input DualShock Controller
Aldersgrænse CERO: 12+
ELSPA: 11+
ESRB: T (Teen)
OFLC: M15+
USK: 12
Eksterne links
Final Fantasy X' hjemmeside
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Final Fantasy X (ファイナルファンタジーX Fainaru Fantajī Ten) er et RPG-spil udviklet af Square (nu Square Enix), og er det tiende spil i Final Fantasy serien. Det var originalt udgivet til Sony's PlayStation 2, i 2002, derefter flere år senere genudgivet i høj kvalitet sammen med Final Fantasy X-2 under navnet Final Fantasy X/X-2 HD Remaster for Playstation 3 og Playstation Vita i 2013, for Playstation 4 i 2015, Microsoft Windows i 2016 og for både Nintendo Switch og Xbox One i 2019. Det er det første Playstation 2 spil i serien, det markerer seriens overgang fra pre-rendered baggrunde til tredimensionale områder og er også det første spil i serien som indeholder stemme-overlæggelse. Final Fantasy X erstatter "Active Time Battle" (ATB) systemet med "Conditional Turn-Based Battle" (CTB) systemet, og bruger et nyt nivelleringssystem kaldt "Sphere Gridden".

Set i fantasiverdenen Spira, en verden inspireret af atmosfæren fra Stillehavet, Thailand og Japan,[2] handler spillet om en gruppe af eventyrere og deres mål på at besejre et monster ved navn Sin. Spillets hovedperson er Tidus, en stjerne atlet i det fiktive sport, Blitzball, som en dag ender i Spira efter hans hjemby Zanarkand bliver ødelagt af Sin. Lidt efter Tidus ankommelse, tilslutter han sig til Yuna på hendes pilgrimsrejse for at besejre Sin.

Udviklingen af Final Fantasy X begyndte i 1999, med en budget på over (dengang) $32.3 millioner amerikanske dollars (tilsvarende $48.6 millioner i 2018 dollars eller 319.07 millioner danske kroner) og et hold på over 100 personer. Det var det første spil i hovedserien som var ikke solo-komponeret af Nobuo Uematsu; han samarbejdede nemlig med Masashi Hamauzu og Junya Nakano. Final Fantasy X blev mødt med både kritisk og kommerciel success, solgte over 8 millioner eksemplarer verden rundt på Playstation 2[3] og anses nu for at være et af de bedste spil af alle tider. I marts 2003, blev spillet efterfulgt af Final Fantasy X-2, som gjorde at det blev det første Final Fantasy spil med en direkte efterfølger.

Gameplay[redigér | redigér wikikode]

Ligesom i de forrige spil i serien, præsenteres Final Fantasy X i et tredjepersons perspektiv, hvor spilleren navigerer hovedpersonen, Tidus, rundt om verdenen til at interagere med objekter og mennesker. Dog i modsætning til de forrige spil, er verdenen og by-kortene blevet fuldt integreret. Når Tidus udforsker verdenen, støder han tilfældigvis på fjender. Når man støder på en fjende, skifter omgivelserne sig til en tur-baseret kamp område hvori karakterer og fjender venter på deres tur til at angribe.[4]

Final Fantasy X adskiller sig fra de andre, forrige spil i Final Fantasy-serien ved at ikke have et top-down perspektivt verdenskort. Tidligere spil indeholdte små-detaljeret områder mellem byerne og andre steder, som var brugt til lange rejser. I Final Fantasy X er alle stederne sammenhængende og falmer aldrig ud til et verdenskort. Regionale forbindelser er, for det meste, lineære og formerer en sti igennem alle spillets steder, men et luftskib bliver tilgængelig senere i spillet, som spilleren kan bruge til at navigere rundt om Spira hurtigere. Ligesom i de forrige spil, indeholder Final Fantasy X en række minigames, herunder den fiktive undervands-sport "blitzball".

I Kamp[redigér | redigér wikikode]

Final Fantasy X erstatter seriens traditionelle "Active Time Battle" system, først brugt i Final Fantasy IV, med det nye "Conditional Turn-Based Battle" system. Hvorimod ATB systemet indeholder real-time elementer, er CTB systemet en tur-baseret format som pauser kampen under hver af spillerens ture. Derfor tillader CTB designet spilleren til at vælge sin aktion uden nogen tids-press. En grafisk tidslinje oppe i højre hjørne af skærmen viser hvis tur det er efter, og hvordan forskellige aktioner kan påvirke den efterfølgende rækkefølge af ture. Rækkefølgen af ture kan blive ændret af forskellige besværgelser, våben og rustning eller evner som kan påføre status effekter på de kontrollerede karakterer eller fjenderne. Spilleren kan bruge op til tre karakterer i kamp, dog tillader et udvekslings-system at bytte dem ud med en karakter udenfor den aktive gruppe når som helst. "Limit Breaks", speciale og meget skadelige angreb, dukker op i Final Fantasy X som "Overdrives". I disse nye versioner er de fleste teknikker interaktive, og har behov for at man trykker på knapperne, af kontolleren, for at øge deres effektivitet. Man kan bruge overdrives når ens karakter har modtaget meget skade, men spilleren er også selv i stand til at kunne ændre kravene for at kunne få dem.

Final Fantasy X introducerer en forbedret version af tilkaldes-systemet som var brugt i de forrige spil i serien. Hvorimod i de forrige titler hvor en tilkaldt væsen ville ankomme, udføre et aktion og derefter afrejse, vil disse "Aeons" i Final Fantasy X ankomme, helt erstatte gruppen af karakterer og kæmpe indtil enten Aeonen vinder kampen, er blevet besejret (dør) eller er blevet bortsendt af spilleren. Disse Aeons har deres egne statistikker, kommandoer, speciale evner, magi og Overdrives. Spilleren får i alt fem aeons igennem spillets historie ved at gennemføre "Cloister of Trials" puslespilene, men tre andre aeons kan kun blive skaffet ved at gennemføre forskellige side-quests.

Sphere Grid[redigér | redigér wikikode]

Ligesom de forrige titler i serien har spilleren mulighed for at kunne udvikle og forbedre deres karakterer ved at besejre fjender og modtage våben, dog erstattes det traditionalle experience point system med et nyt system ved navn "Sphere gridden". I modsætning til, at karakterene modtager allerede forudbestemte statistik bonusser for deres egenskaber efter at level op, modtager de hver "Sphere Levels" efter at samle nok Evne Point (AP på engelsk). Sphere Levels tillader spilleren at flytte rundt på Sphere Gridden og låse op for de ønskede evner eller funktioner til karakterene.

Spere Grid systemet tillader også spillere at ændre karakterenes roller, for eksempel kan man ændre den hvide magiker Yuna om til en fysisk kraftcenter og sværdkæmperen Auron om til en healer. I de internationale og PAL versioner af spillene inkluderes en "expert mode" version af Sphere Gridden. I disse versioner, starter alle karakterene i midten af gitteret og kan følge hvilken som helst sti, som spilleren vælger, dog findes der et mindre antal noder og derfor formindsker antallet af opgraderinger til råde.

Blitzbold[redigér | redigér wikikode]

Blitzball (eller på dansk; Blitzbold) er en minigame i Final Fantasy X der kræver både taktik og strategi. Undervands-sporten er spillet i en kæmpe, svævende kugle af vand omringet af et publikum af tilskuere. Spilleren kontrollerer en karakter af gangen imens de svømmer rundt i kuglen og udfører pasninger, tacklinger og prøver på at score. Det er lignende til hovedspillet, idet at den kontrollerede karakter bevæger sig rundt indtil de støder på en fjende. Bare at i dette tilfælde, er fjenden en fra det andet hold. Status effekter er også blevet implementeret i Blitzbold hvori hver spiller kan lære teknikker, som er tilsvarende til evnerne i hovedspillet.

Blitzbold bliver introduceret i starten af spillet under den første cinematiske scene hvor Tidus, hovedpersonen som også bliver beskrevet som en Blitzbold stjerne, er med i et intenst spil. Det er den eneste minigame i spillet som spiller en rolle i historien, da det ikke kun er en hoveddel af Tidus' karakter, men det er også i den første scene hvor spillets hoved-antagonist, Sin, er vist. I modsætning til andre minigames, er Blizbold obligatorisk nær starten af spillet men senere bliver valgfrit.

Plot[redigér | redigér wikikode]

Baggrund og karakterer[redigér | redigér wikikode]

Final Fantasy X er sat i den fiktive verden af Spira, bestående af et stort landområde divideret i tre subkontinenter, omringet af små tropiske øer. Spira indeholder forskellige klimaer, fra de tropiske Besaid og Kilika øer, til den tempereret Mi'ihen region, til de kølige Macalania og Mt. Gagazet områder. Selvom Spira er hovedsageligt befolket af mennesker, har de en række af forskellige racer. Iblandt dem er Al Bhed'erne, en teknologisk avanceret undergruppe af mennesker med særpræget grønne øjne og et unikt sprog. Guado'erne er mindre menneskelige i udseende, med langstrakte fingre og andre arborealske "komponenter". Flere racer, også umenneskelig, inkluderer de løve-lignende Ronso'er og frø-lignende Hypeollo'er. En delmængde af Spiras racer er de "usendte", døde ånder der forbliver i deres legemlig forme. De døde i Spira som ikke bliver sendt til Farplanen, af en summoner, kommer og transformere sig om til "fiends", monstrene som man støder på gennem spillet. Men få usendte kan beholde deres menneskelig form under visse betingelser. Andet fauna i Spira, bortset fra dem som er tegnet fra ægte dyr, såsom katte, hunde, fugle og sommerfugle, inkluderer de store, amfibie shoopufs (som minder om elefanter); og de emu-lignende chocobo'er, som optræder i de fleste Final Fantasy spil. Spira afviger sig fra de europæiske stil verdener fundet i de forrige Final Fantasy spil, og er mere sydasiatisk med hensyn til vegetation, arkitektur, topografi og navne.[2]

Der findes syv hovedkarakterer i Final Fantasy X: Tidus, en glad, ung teenager som er en stjernespiller i blitzball fra Zanarkand, der søger efter en vej hjem da han bliver transporteret til Spira af Sin. For at gøre tilslutter han sig til Yuna, en summoner på en rejse for at skaffe The Final Aeon og besejre det store monster, Sin. Med på deres rejse er: Kimahri Ronso, en ung kriger fra Ronso-stammen som passede på Yuna gennem hendes barndom; Wakka, en blitzball spiller hvis yngre bror blev dræbt af Sin; og Lulu, en stoisk sort heks som er tæt med Yuna og Wakka. På deres rejse bliver de sluttede til af Auron, en tidligere munke kriger, som arbejdede både med Tidus og Yunas fædre i at besejre Sin 10 år før; og Rikku, Yunas kusine, en munter Al Bhed pige og den første venlige person Tidus møder da han ankommer til Spira.

Karakterer[redigér | redigér wikikode]

 • Tidus: Spillets hovedperson. Stjernespiller på blitzballholdet "Zanarkand apes" der uforklarligt rejser frem i tiden. Tidus finder ud af, at hans hjem er blevet destrueret af den altødelæggende Sin 1000 år før den tid han er havnet i.
 • Yuna: Summoner. En der tilkalder aeons og monstre der hjælper hende i kampe. Hun tager på pilgrimsfærd for at besejre Sin.
 • Kihmari: Yunas guardian/beskytter. Han tilhører racen ronso.
 • Wakka: Anfører for blitzballholdet Besaid aurochs og er med til at beskytte Yuna.
 • Lulu: Endnu en af Yunas beskyttere.
 • Auron: Var tidligere Yunas fars beskytter, da han var på pilgrimsfærd. Bliver Yunas beskytter.
 • Rikku: Hun er en Al Bhed, der hjælper Yuna og beskytter hende.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b SCEE. SCEE 2002 - Key facts and figures. SCEE Press Room. Hentet 25. november, 2006. 
 2. ^ a b Square (20. december 2001). Final Fantasy X International. PlayStation 2. Square EA. Level/area: Beyond Final Fantasy: Producer. (Engelsk)
 3. ^ (PS2: 8M+) IGN Japan
 4. ^ Bramwell, Tom (16. juni 2002).https://www.eurogamer.net/articles/r_ffx_ps2 Eurogamer. Hentet den 10. maj 2019.


computerspilStub
Denne computerspilsrelaterede artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.