Fine sko med spænder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Fine sko med spænder er en Hercule Poirotkrimi fra 1940, hvor Agatha Christie sender sin detektiv på et tandlægebesøg. Kort efter opsøges han af James Japp fra Scotland Yard, som oplyser ham om, at tandlægen har begået selvmord.

Plot[redigér | rediger kildetekst]

Poirot efterforsker sagen, og det viser sig, at der muligvis er tale om et drab, selv om det umiddelbart er vanskeligt at finde en patient, som havde et motiv til at dræbe tandlægen. Da der indtræffer endnu et drab er det klart, at der er tale om overlagt mord. Kendskab til engelske børnerim kan hjælpe læseren med at løse gåden.

I bogen udnytter Christie urolighederne i forbindelse med udbruddet af anden verdenskrig som ramme om fortællingen.[1] Spørgsmålet er blot, om de politiske begivenheder har forbindelse til drabet. En anden mulighed er, at tandlægen havde kendskab til en hemmelighed, som en af patienterne bar på. En tredje, at motivet til drabet var hævn. Pointen afsløres i Agatha Christies fortælleteknik.


Anmeldelser[redigér | rediger kildetekst]

En kendt Christie -biografi karakteriser denne roman som et eksempel på Christies "snedighed". [2] mens en anden betegner plottet som "særligt kompliceret" [3]

Bearbejdning[redigér | rediger kildetekst]

Fine sko med spænder indgår i den tv-serie om Poirot, hvori David Suchet spiller hovedrollen. Den er indspillet i januar 1992. Episoden er vist flere gange på dansk TV, senest på DR1 i efteråret 2009.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ f.eks. optræder både en fascist og en anarkist i personkredsen
  2. ^ Robert Barnard (1980), som analyserer plottet s. 53-54
  3. ^ Osborne (1982), s. 122

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Barnard, Robert (1980): A Talent to Decieve, Fontana/Collins
  • Hart, Anne (2004): Agatha Christie's Poirot: The Life and Times of Hercule Poirot, 4. udgave, Harper And Collins (London)
  • Osborne, Charles (1982): The Life and Crimes of Agatha Christie,Collins (London)