Finlands Socialdemokratiske Parti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Partiets logo

Finlands Socialdemokratiske Parti (finsk: Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, SDP) er et af de tre største politiske partier i Finland sammen med Centrumpartiet og Samlingspartiet. Partiets nuværende leder er Jutta Urpilainen. Partiet har været med i regeringens kabinet i lange perioder og har stået bag en række centrale politiske beslutninger i den finske stat. For tiden er SDP med i Jyrki Katainens kabinet.

I Europaparlamentet indgår SDP i gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

Ifølge partiets egne oplysninger har SDP omkring 59.000 medlemmer. Det højeste beslutningsorgan er partikongressen, der afholdes hvert andet år. På kongressen i 2010 blev følgende valgt til de centrale poster:

Partiledelsen består udover de nævnte af 11-14 repræsentanter. Repræsentantskabet består af formanden og 60 lokale valgte medlemmer.

Der er i alt 115 kommunale partiorganisationer og femten distriktsorganisationer i Finlands Socialdemokratiske Parti. Finlands Svenske Socialdemokrater udgør én af disse distriktsorganisationer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Partiet blev grundlagt i 1899 under navnet Finlands Arbejderparti, idet det skiftede til det nuværende på partikongressen i 1903 i Forssa, hvor også det første partiprogram blev vedtaget.

SDP har været et af de største partier i det finske parlament helt siden 1906, hvor enkammersystemet og almindelig valgret blev indført. I 1916-17 indgik SDP i en koalition med andre partier om at danne den første partibaserede regering i Finland.

Mange medlemmer af Finlands Socialdemokratiske Parti tilsluttede sig den røde side i den finske borgerkrig i 1918, hvilket kom til at blive en belastning for partiet i mange år på grund af det røde nederlag. I 1926 dannede SDP dog igen regering, og siden 1937 har partiet været med i de fleste regeringer. På grund af det finske proportionale valgsystem har disse regeringer som regel været koalitionsregeringer.

I 1950'erne skete der en splittelse i partiet, da en gruppe gik imod partiledelsen og først førte sin egen politik og senere brød ud og dannede Arbejdernes og Småbrugernes Socialdemokratiske Forbund (ASSF).

I 1982 blev der for første gang valgt en socialdemokratisk præsident i Finland, da Mauno Koivisto vandt valget og overtog embedet.

Partiformænd siden 1899[redigér | redigér wikikode]