Fipskæg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Også de gamle Egyptere gik med fipskæg. Afbildning i Egyptisk grav ca. 1.500 f.Kr.

Et fipskæg er en skægfrisure, hvor skægget udelukkende dækker hagen. Karakteren og størrelsen af fipskæg har varieret alt efter tid og kultur. Et traditionelt fipskæg henviser udelukkende til et skæg dannet af en tot hår på hagen.

Frisuren daterer sig tilbage til oldtidens Grækenland og antikkens Rom, hvor guden Pan traditionelt var afbildet med et fipskæg. Da kristendommen blev den dominerende religion, og begyndte at inddrage billedsprog fra hedenske myter, fik Satan Pans portræt, der førte til at Satan traditionelt set afbildes med et fipskæg i kunst fra middelalderen og renæssancen, et omdømme, som fortsætter ind i den moderne æra.

Fipskægget blev populært igen i slutningen af det 19. århundrede, og blev en af de karakteristiske fysiske træk på bohemer i Paris. Fipskægget blev først populært igen i 1940'erne, da det blev et afgørende træk hos beatniker i post-2. verdenskrigs Amerika. Frisuren forblev populær som modkultur indtil 1960'erne, hvorefter populariteten aftog.

Fipskægget blev dog populært igen i 1990'erne[1] og benyttes fortsat den dag i dag. Moden kom fra USA, hvor en goatee (gedebukkeskæg) fik popularitet igen.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

frisurer og hårStub
Denne artikel om frisurer og hår er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.