Fiskars

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Fiskars Oyj Abp (NASDAQ OMXFIS1V) er en metal- og designkoncern, som er etableret i 1649 i en lille industriby Fiskars, en lokalitet som i dag er en del af byen Raseborg i Finland, som ligger omkring 100 km vest for Helsinki. Fiskars kendes primært for sine sakse, økser og højkvalitets-knive. Koncernens omsætning var i 2014 på 767,5 mio. Euro og der var 4.832 ansatte.[1] Fiskars driver en række datterselskaber med forskellige mærker her i blandt Iittala, Gerber Legendary Blades, Waterford Crystal, Wedgwood, Royal Doulton, Hackman, Rörstrand, Raadvad og Royal Copenhagen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Fiskars' sakse med ergonomisk orange plastikhåndtag er blandt de bedst kendte produkter fra Fiskars og de er blevet fremstillet siden 1967.

Fiskars blev etableret i 1649, da den hollandske købmand Peter Thorwöste fik et privilegie til at etablere en højovn og en smedje i den lille landsby Fiskars. I højovnene blev produceret råjern, der blev tækket til smedejern på et hammerværk drevet af møllehjul. I de tidlige år fremstillede Fiskars søm, wirer, hakker og metalforstærkede hjul fra smedejern.

Efterhånden som industrialiseringen fik fart i Europa udvidede Fiskars til stål og jernvarer. Der blev fremstillet jordbrugsmaskiner, dampmaskiner, køkkengrej inklusiv lysestager, gafler, knive og sakse. De første sakse fra Fiskars blev fremstillet for mere end 130 år siden og de var fremstillet af smedestål.

Fiskars blev børsnoteret på Helsinki børs i 1915.

Koncernstruktur[redigér | redigér wikikode]

Feltspade fremstillet af Fiskars til brug i United States Marine Corps

Fiskars er den største aktionær i koncernen Wärtsilä og driver desuden en ejendomskoncern.

Koncernen har datterselskaber i Australien, Belgien, Canada, Kina, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Italien, Japan, Mexico, Norge, Polen, Rusland, Sverige, Storbritannien og USA. Koncernen har fremstillingsfaciliteter i bl.a. Taiwan og Kina.

De moderne produkter omfatter også keramik, glas, redskaber, køkkengrej og både.

Buster motorbåd fra Fiskars
Iittala Kivi lysestage

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Fiskars Annual Report 2014" (PDF). Fiskars Corporation. Hentet 2015-09-22. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]