Fisket ost

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tysk tilsiter, en type fisket ost

Fisket ost er en betegnelse for en variant af ostefremstilling, som er karakteriseret ved en snitflade med mange små, uregelmæssige huller på størrelse med riskorn. Inden ostevallen aftappes fremstilles de fleste faste oste på samme måde, og forskellene kommer derfor først frem i den efterfølgende proces.

En fisket ost fremstilles ved at ostekornene efter aftapning af ostevallen "fiskes" op af ostekarret, afdryppes for resterende valle, og hældes i forme. De presses kun let for at lukke overfladen af, og lægges derfor i varmt vand en kort tid for yderligere at lukke for overfladen. Hvis der ikke blev lukket af, ville der kunne trænge luft, vand, uønskede bakterier eller andet ind i osten og ødelægge modningen. Herefter køles osten, lægges i saltlage, og til sidst til modning.

Modningstiden er afhængig af den ønskede ostetypen og fedtindhold, men fra 8-10 uger og op er ikke unormalt. Af danske fiskede oste findes kun Havarti og Esrom.

Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.