Flaksvatn Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Flaksvatn Station
Overblik
Land Norge Rediger på Wikidata
Kommune Birkenes Rediger på Wikidata
Jernbane Lillesand–Flaksvandbanen Rediger på Wikidata
Nabostationer Birkeland Station Rediger på Wikidata
Afstand 16,33 km fra Lillesand
Meter over havet 27
Åbningsdato 4. juni 1896 Rediger på Wikidata
Lukket 1. juli 1953 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Flaksvatn Station (Flaksvatn stasjon) var en jernbanestation på Lillesand–Flaksvandbanen, der lå ved indsøen Flakksvann i Birkenes kommune i Norge. Stationen var endestation for banen fra Lillesand.

Stationen åbnede da banen blev taget i brug 4. juni 1896. Oprindeligt hed den Flaksvand, men den skiftede navn til Flaksvatn i 1923. Den blev nedgraderet til holdeplads 15. maj 1914. Banen var primært beregnet til transport af tømmer, men der var også en beskeden trafik med andet gods og med passagerer. Persontrafikken overgik efterhånden til busser fra 1928, og omkring december 1931 blev stationen yderligere nedgraderet til trinbræt. Fra 1942 kørte godstogene kun efter behov. Banen blev nedlagt 1. juli 1953.

Stationsbygningen blev opført til åbningen i 1896 og rummede billetsalg og ventesal. Der var tre sidespor, et på selve stationen, et til Flaksvand Dampsag og Høvleri og et til Kjerraten med egen dampdreven tømmerlæsningsmaskine (lokomobil) direkte fra Flakksvann. Desuden var der en kulgård og en drejeskive til at vende lokomotiverne med. Den første stationsforstander var Haaver Birkenes. Stationsbygningen og kulgården eksisterer stadig.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Thor Bjerke og Finn Holom (2004). Banedata 2004. Hamar/Oslo: Norsk Jernbaneklubb/Norsk Jernbanemuseum. s. 293. ISBN 82-90286-28-7.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.