Spring til indhold

Flammehav

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Flammehav
Overblik
OriginaltitelBackdraft
GenreActionthriller
Instrueret afRon Howard
Manuskript afGregory Widen
MedvirkendeKurt Russell
William Baldwin
Scott Glenn
Jennifer Jason Leigh
Rebecca De Mornay
Donald Sutherland
Robert De Niro
FotograferingMikael Salomon
KlipDaniel P. Hanley
Mike Hill
Musik afHans Zimmer
Produceret afRichard B. Lewis
John Watson
Pen Densham
FilmstudieImagine Films Entertainment
Trilogy Entertainment Group
DistributørUniversal Pictures
Udgivelsesdato24. maj 1991 (USA)
27. september, 1991 (DK)
Censur15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde132 min.
OprindelseslandUSA
SprogEngelsk
Budget$75 mio. USD[1]
Indtjening$152.368.585 USD[2]
Fortsættes iFlammehav 2 Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Flammehav (originaltitel Backdraft) er en amerikansk action-thriller og action-drama fra 1991 instrueret af Ron Howard. Den filmet af den danske fotograf Mikael Salomon.

I filmen følger man de to brødre Stephen og Brian, som begge er brandmænd. Stephen "Bull" McCaffrey (spillet af Kurt Russell) er den mest frygtløse blandt Chicago's brandmænd, mens hans yngre bror Brian (William Baldwin) er nyuddannet, og først skal til at lære at tage kampen op mod flammerne. Forholdet mellem de to brødre er ikke særlig godt, og har ikke været det siden deres far (som også var brandmand) omkom i en brand.

Da Chicago's borgmester beslutter at skære ned på brandkorpset bliver byen offer for en række påsatte brande. Efterforskningslederen Donald Rimgale (Robert De Niro) er på jagt efter den dygtige pyroman, og får Brian med på sit hold. Dette er blot med til at optrappe konflikten mellem ham og broderen...

Flammehav fik blandet modtagelse af de amerikanske kritikerne og har opnået 70% på Rotten Tomatoes[3] og 38% på Metacritic.[4] Den ble en forholdsvis stor publikumssucces – og indbragte $152 millioner på verdensbasis, heraf $77,8 millioner i USA.[2] Den blev den 12 mest indbringende filmen på verdensbasis i 1991 og den 14de mest indbringende i USA.[2] Den blev nomineret til tre Oscar-priser (bedste lyd, bedste lydeffekter og bedste visuelle effekter). Den ble også nomineret til en BAFTA Award og to MTV Movie Award. Den vant en BMI Film Music Award.[5]

Forud for at skrive manuskriptet til Backdraft arbejdede manuskriptforfatteren Gregory Widen som brandmand i tre år. Han fandt basis for sin film efter at have oplevet en af sine venner blive dræbt i et eksplosivt flammehav.

Ron Howard's første valg til rollen som Brian McCaffrey var Brad Pitt. William Baldwin var hans andet valg, men da studiet også ønskede Baldwin gik rollen til ham. Studiet mente at William Baldwin var et større navn, som ville tiltrække et større publikum. Da Baldwin blev tilbudt den ene hovedrolle i Backdraft var han nødsaget til at droppe en mindre rolle i en anden film. Dén film var Ridley Scott's Thelma & Louise, og rollen som JD gik i stedet til Brad Pitt. (Denne historie kan høres på DVD-kommentarsporet til Thelma & Louise.

Kurt Russell, Scott Glenn og William Baldwin udførte en hel del af deres egene stunts, og stunt-koordinatoren Walter Scott var så imponeret af deres indsatser, et de faktisk er nævnt som stunt-personale i rulleteksterne.

  1. ^ Box Office Information for Backdraft. Arkiveret 7. januar 2016 hos Wayback Machine The Wrap
  2. ^ a b c "boxofficemojo". Arkiveret fra originalen 30. juli 2012. Hentet 7. november 2009.
  3. ^ "Rotten Tomatoes". Arkiveret fra originalen 21. februar 2010. Hentet 7. november 2009.
  4. ^ "Metacritic". Arkiveret fra originalen 12. december 2010. Hentet 21. september 2010.
  5. ^ "IMDb awards". Arkiveret fra originalen 18. august 2009. Hentet 7. november 2009.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]