Flandern Rundt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Flandern Rundt
Roger de Vlaeminck.jpg
Roger De Vlaeminck på vej op ad Koppenberg-stigningen.
Aktuel begivenhed Flandern Rundt 2018
Detaljer
Dato April
Region Belgien Flandern, Belgien
Dansk navn Flandern Rundt
Lokalt navn Ronde van Vlaanderen
Disciplin Landevejscykling
Status UCI World Tour
Type Endagsløb
Løbsdirektør Wim Van Herreweghe
Historie
Første udgave 1913
Udgaver 102 pr. 2018
Første vinder Belgien Paul Deman
Flest sejre Belgien Achiel Buysse (3)
Italien Fiorenzo Magni (3)
Belgien Eric Leman (3)
Belgien Johan Museeuw (3)
Belgien Tom Boonen (3)
Schweiz Fabian Cancellara (3)
Regerende mester Holland Niki Terpstra (Quick-Step Floors)
Portal:Cykling
Muren på Geraardsbergen, fotograferet direkte fra brostenene. Muren er den ultimative udfordring i løbet. I baggrunden ses et kapel.

Flandern Rundt (nederlandsk: Ronde van Vlaanderen) er et cykelløb afholdt i Flandern, Belgien. Det afholdes hvert forår, præcis en uge før Paris-Roubaix. Det var tidligere en del af UCI World Cup. Det er nu en del af UCI ProTour og det anses for en af klasikkerne på den europæiske cykelkalender.

Indholdsfortegnelse

Historie[redigér | redigér wikikode]

Løbet blev startet af Karel Van Wijnendaele i 1913. Løbet blev ikke afholdt 1915-1918 pga. 1. verdenskrig, men fortsatte i 1919. I 1920'erne og 1930'erne blev løbet mere populært og er i dag det vigtigste løb i Flandern, hvor cykelløb er meget populært. Kælenavnet for løbet er Vlaanderens mooiste, eller "Flanderns smukkeste". Byen Oudenaarde der i dag er målby, hvor det ellers historisk har været i Meerbeke, har et museum dedikeret til løbet: Centrum Ronde van Vlaanderen.

Ruten[redigér | redigér wikikode]

Den præcise rute ændrer sig ikke meget fra år til år. Den sidste større ændring var i 2003 da den stejle Koppenberg stigning blev inddraget igen efter at have været ude siden 1987 grundet meget dårlig brolægning. Koppenberg-stigningen er den mest berømte stigning og den har tidligere, da vejen var meget dårligere, tvunget ryttere til at trække deres cykel. Den er ikke blev brugt mellem 1987 og 2003, efter et styrt i 1987 hvor Jesper Skibby — som førte løbet på det tidspunkt — og som blev fulgt så tæt af en løbsbil, at hans cykel næsten blev mast under bilen. I 2003 blev belægningen grundigt repareret.

Ruten har mange stejle stigninger, der ofte er brolagte. Løbet sammenlignes ofte med Paris-Roubaix da begge indeholder vej der er brolagt. Flandern Rundts mange korte stejle stigninger gør dog løbet helt anderledes end det flade Paris-Roubaix.

For nogle tilskuere er der gået sport i at se løbet så mange steder som muligt, dette kaldes couperen [1].

Vindere[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]