Flensborg Havnebane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kort over jernbanen
Havnebanen ved Skibsbroen

Flensborg Havnebane er en 4,5 km lang ensporet banestrækning, der blev anlagt i 1854. Strækningen går fra Flensborg station via banedæmningen til Havnespidsen, hvor den forgrener sig i to baner på vest- og østbredden. Havnebanen i Flensborg var en af de første danske havnebaner. Den blev bygget for at transportere kvæg fra handelsskibene i Flensborg Havn med toget til Husum og derfra videre til England. Byens første banegård ved Havnespidsen fik derfor betegnelsen den engelske banegård, den 1857 byggede og 257 m lange jernbanebro ud i Flensborg Havn blev kaldt den engelske bro. Den engelske banegård i nærheden af Havnespidsen blev indviet den 25. oktober 1854 under tilstedeværelse af kong Frederik 7. Havnebanen på fjordens vestside blev senere forlænget til værftområdet i Nordstaden. Den engelske banegård i midtbyen blev dog få år senere revet ned til fordel for den nye banegård i Sydstaden.

I 1972 blev banedriften for størstedelen nedlagt, dog med jævne mellemrum kørte der veterantog på strækningen. På den vestlige havnebane var der også med mellemrum godstrafik til cirka 2002. I 2014 blev sporet på strækningens vestlige del delvis asfalteret og dermed gjort ubrugelig.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Holger Kaufhold, Eckhard Klein, Detlef Schikorr: 150 Jahre Eisenbahn in Flensburg - Von der südschleswigschen Eisenbahn zur Deutschen Bahn AG, Gesellschaft für Flensburger Stadtgeschichte (Udg.), Bind 58, LOK Report, Sigmaringen 2004, ISBN 3-935909-22-5

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.