Flugtaktion New York

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Flugtaktion New York
Overblik
Originaltitel Escape from New York
Genre Post-apokalyptisk film,
actionfilm,
dystopisk film,
thrillerfilm,
science fiction-film med flere Rediger på Wikidata
Instrueret af John Carpenter
Manuskript af John Carpenter
Nick Castle
Medvirkende Kurt Russell
Lee Van Cleef
Ernest Borgnine
Donald Pleasence
Fotografering Dean Cundey
Klip Todd Ramsey
Scenografi Joe Alves Rediger på Wikidata
Musik af John Carpenter
Produceret af Larry J. Franco
Debra Hill
Distributør AVCO Embassy Pictures
Udgivelsesdato 10. juli 1981 (USA)
Længde 99 min
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $6 mio. USD[1]
Fortsættes i Escape from L.A.
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase
i SFDb Rediger på Wikidata
Flugtaktion New Yorks hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Flugtaktion New York (originaltitel Escape from New York) er en science fiction- / action-film fra 1981, instrueret af John Carpenter. Hovedrollen spilles af Kurt Russell, mens centrale biroller spilles af Lee Van Cleef, Ernest Borgnine og Donald Pleasence. Filmen er spækket med action og spænding, og regnes for én af John Carpenter's bedste film.[2]

Flugtaktion New York blev en publikumssucces i USA og blev også forholdsvis godt modtaget af filmanmelderne. Den har i eftertiden opnået en vis kultfilm-status.

Filmen blev i 1996 efterfulgt af Escape from L.A. (også med Kurt Russell i hovedrollen). Denne blev imidlertid dårlig modtaget af både publikum og kritikere, og derfor blev planerne om en tredje film (Escape from Earth) skrinlagt.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

I en nær fremtid er Manhattan omdannet til et stort høj-sikkerheds-fængsel for USA's farligste forbrydere. Og der er mange af dem. På øen er der ingen love at overholde, kun de stærkeste og mest opfindsomme overlever. Uheldigvis bliver den amerikanske præsident (Donald Pleasence) fanget på øen, idet hans Air Force One kapres af terrorister, og styrter ned midt på Manhattan. Der er ikke meget håb om at få ham tilbage i live. Politikommissær Bob Hauk, spillet af Lee Van Cleef, må være yderst opfindsom for at finde en løsning. Og løsningen er Snake. Snake Plissken (Kurt Russell) er selv en forbryder på vej til det lovløse Manhattan-fængsel, og øjner pludselig en mulighed for at komme på fri fod igen. Om bord på præsidentens fly er også et tophemmeligt kassettebånd, med vigtige informationer om atomkraft. Snake skal skaffe præsidenten og båndet tilbage. Og for at han ikke skal flygte under missionen, sprøjtes mikroskopiske springladninger ind i hans krop. Disse vil detonere efter 24 timer.

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Filmen blev forholdsvis godt modtaget af anmelderne og har fået 81% på Rotten Tomatoes.[3] Den blev også en publikumssucces og indbragte $25,2 millioner alene i amerikanske biografer. Det kan også nævnes at den indbragte over $10 millioner i Vesttyskland og over 1$ million i Sverige.[1]

Filmen blev nomineret til fire Saturn Awards, blandt andet for bedste science fiction-film og bedste instruktion (John Carpenter).[4]

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Escape from New York (1981) - Box office / business". Arkiveret fra originalen 22. marts 2015. Hentet 11. august 2014.
  2. ^ "John Carpenter's Best Movies". amc.com. Arkiveret fra originalen 18. august 2016. Hentet 4. august 2016.
  3. ^ "Escape from New York (1981) - Rotten Tomatoes". Arkiveret fra originalen 27. februar 2015. Hentet 7. november 2009. {{cite web}}: no-break space character i |title= på position 21 (hjælp)
  4. ^ "Flugtaktion New York (1981) – Awards". Arkiveret fra originalen 1. maj 2009. Hentet 7. november 2009.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film