Storflagermus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Flyvehunde)
Gå til: navigation, søg
Arten Pteropus vampyrus

Storflagermus eller flyvehunde er en speciel gruppe flagermus. De fleste (men ikke alle) arter er større end småflagermus: De mindste er 6 cm lange, de store bliver 40 cm lange og har et vingefang på 1,5 m. Disse kæmper kan blive over et kilo tunge.

flyvehunde hører til den flagermusgruppe, der lever af frugt og nektar fra blomster, i stedet for insekter. Den flyvende hund har fået sit navn, fordi dens hoved ligner en hunds – den ægte flagermus har et hoved, der mere ligner en lille gnavers hoved. De flyvende hunde bruger fortrinsvis synet og lugtesans til at orientere sig med. Der findes en del forskellige arter, fx Gråhovedet flyvehund. Kun en enkelt art, den ægyptiske flyvehund[1], kan benytte sig af ekkolokalisering ligesom deres insektædende slægtninge.

Flyvehunde tilbringer dagen sovende i kolonier på op til 10.000 individer. I klippehuler eller i frugtbærende træer hænger de i fødderne med hovedet nedad og "vingerne" slået sammen om kroppen. Når mørket falder på, letter alle de flyvende hunde på én gang og begiver sig i samlet trop ud for at finde modne frugter.

Ungerne sidder de første måneder på maven af hunnen og dier hos hende. Senere bliver de hægtet af i træerne, når hunnen om natten skal ud og lede efter føde. Når ungerne er omkring 6 måneder, følger de med de voksne ud for at finde føde.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Matti Airas. Echolocation in bats. HUT, Laboratory of Acoustics and Audio Signal Processing. p. 4. Hentet July 19, 2013. 


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: