Flyvesikkerhed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Flystyrt i São Paulo 2007.

Flyvesikkerhed er et begreb, der er nøje indarbejdet i alle instanser, der har med flyvning at gøre. Man viser særlig omhu, ikke blot hvor man rent mekanisk vedligeholder flyvemaskinerne, men også ved konstruktion af fly og flyvepladsudstyr, fastlæggelse af administrative procedurer, kontrol af luftrummet, evaluering af hændelser m.m.

Hvert flyselskab og luftvåben har sin egen flyvesikkerhedsorganisation, der overvåger procedurer og vedligeholdelsesarbejder, og som i nært samarbejde med flyets fabrikant efterforsker uregelmæssigheder. Alle 'hændelser' (uregelmæssigheder) i forbindelse med flyvning, inspektion og vedligeholdelse bliver efterforsket og analyseret. Ikke med fokus på skyld, men for at fastlægge hvad der er årsagen, og hvordan man kan undgå gentagelser.

Et af de vigtigere værktøjer til at opklare flystyrt er flyets sorte bokse, der i virkeligheden er orange for at man nemmere kan finde dem blandt vragdele. Oplysninger fra disse er uvurderlige i opklaringen af havarier.

Flyvesikkerhed samt havariundersøgelser hører i Danmark henholdsvis under Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane og Flyvevåbnet.

LuftfartSpire
Denne artikel om flyvning er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.