Foie gras

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En hel foie gras
En and tvangsfodres

Foie gras (fransk: fed lever) er leveren fra velfodrede gæs eller ænder, der tvangsfodres inden slagtning. Dyrenes Beskyttelse beskriver det sådan: "Selve tvangsfodringen foregår med en 20-30 cm lang plasticslange eller et rør, der presses ned i mavesækken gennem spiserøret på fuglen. Foderet skydes ned i maven på fuglen, og på denne måde tvinges den til at indtage langt mere føde, end den frivilligt ville æde[1]. Produktionsmetoden har været kendt siden antikken, da ægypterne benyttede den i år 2.500 f. Kr. I Europa produceres foie gras primært i Belgien, Bulgarien, Frankrig, Spanien og Ungarn.

Trækfuglenes naturlige overspisning[redigér | redigér wikikode]

I naturen er der mange dyr, der overspiser for at oplagre fedt: dels trækfugle, der tærer på fedtreserverne under træk, dels overvintrende dyr, der tærer på deres fedtreserver i løbet af vinteren, hvor tilgængeligheden til føde kan være begrænset. Trækfuglenes overspisning resulterer i at fedt lagres i leveren før trækket ved hepatisk steatose. I naturen kan leveren fordobles i størrelse. Det er en evne, trækfuglene gæs og ænder har. De overfodres i den sidste tid inden slagtningen.

"Som følge af tvangsfodringen udvikles en syg fedtlever, der er 6-10 gange større end en normal lever."[2]

Det er fysiologisk normalt ved den fedtlever, der sælges som foie gras.

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Verdens Foie gras producenter i 2010

Foie gras er en delikatesse, der medfører at det er rentabelt[3] at producere den. Produktionen foregår ved at overfordre gæs og ænder, så de udvikler skrumpelever. Ved tvangsfodring bliver leveren op til 20 gange større end en normal lever[4].

Det meste foie gras produceres i EU[5]. I 2011 lå EU's produktion på omkring 26.000 ton, 90% af verdensproduktionen. Af denne produktion stod Frankrig for lige under 20.000 ton[6]. For resten af produktionen stod Belgien (23 ton), Bulgarien (2.600 ton), Spanien (850 ton) og Ungarn (2.450 ton)[7]. Uden for EU produceres foie gras i Canada, Kina og USA.

I EU blev det i 2004 forbudt at fremstille foie gras, hvor der ikke allerede var en produktion[8]. I en række lande[9] er der enten et direkte forbud mod at producere foie gras eller som i Danmark et forbud mod at tvangsfodre dyr[10], da det menes at påføre dyrene lidelse[11].

Forbrug[redigér | redigér wikikode]

Foie gras med hindbær

Foie gras er en del af det nationale køkken - serveret med et glas sauternes - og er en del af kulturarven. Det er Frankrig, der aftager den største del af verdensproduktionen (71% i 2012[6]).

I EU er det primært Belgien, Spanien, Storbritannien og Tyskland der bruger mest, mens det uden for EU er Japan, Kina, Schweiz og USA, der er de største aftagere.

Etiske overvejelser[redigér | redigér wikikode]

Demonstration mod tvangsfodring af ænder og gæs foran Hotel Meurice i Paris

Langt de fleste dyreværnsforeninger i Danmark[12][13] og udlandet[14][15] mener, at tvangsfodringen udsætter gæs og ænder for lidelse, da det lange rør, der føres ned igennem halsen og den store mængde føde, der på kort tid pumpes ned i maven, påfører dyret smerte. Dyret tager ofte så meget på i vægt, at det ikke kan holde sig oprejst. Se følgende fra Dyrenes Beskyttelse:

"Foie gras-produktionen er ekstremt belastende for fuglene, som udsættes for stress, smerte og lidelse i forbindelse med tvangsfodringen.

På trods af at tvangsfodring af dyr i Danmark er forbudt (Dyreværnsloven § 5), er det stadig tilladt at importere foie gras fra udlandet. Vi arbejder for at forbyde importen af foie gras til Danmark." [2]

I Danmark er flere restauranter og butikker helt holdt med at føre foie gras[16]. Torvehallerne i København har ikke kommenteret sagen efter fremkomsten af oplysninger fra tre professorer i dyrevelfærd og bioetik, Peter Sandøe, Björn Forkman og Jens E Christensen, og INRA's undersøgelser, der ikke dokumenterer markant øgning af stressniveauet, tegn på voldsom fysisk overlast, eller mærkbare smertereaktioner fra dyrene. Omtalt af Søren Jacobsen Damm i Berlingske.

Fremtid[redigér | redigér wikikode]

Da EU har forbudt produktion af foie gras i lande, hvor den ikke findes i forvejen, er der kræfter i gang inden for EU, for at udbrede forbuddet til hele EU. Frankrig har den største produktion og det største forbrug. 66% af franskmændene var i 2009 positive for produktion af foie gras[17]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Dyrenes Beskyttelse. "Foie Gras". 
 2. ^ a b https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/mad-forbrug#tabs-760
 3. ^ Euro Foie Gras. "Members" ((engelsk)). Hentet 2014-11-02. 
 4. ^ FAO (2002). "Fatty liver or foie gras production" (PDF) ((engelsk)). 
 5. ^ Euro Foie Gras. "Figures" ((engelsk)). Hentet 2014-11-02. 
 6. ^ a b "NOTE DE CONJONCTURE ITAVI - Foie Gras" ((fransk)). 2012-10.  Tjek datoværdier i |date= (hjælp)
 7. ^ Compassion in World Farming. "Foie gras factsheet" (PDF) ((engelsk)). Hentet 2014-11-02. 
 8. ^ Animal Protection & Rescue League. "International Outcry" ((engelsk)). Hentet 2014-11-02. 
 9. ^ Huffington Post (2012-06-29). "California Foie Gras Ban: A Brief History Of Anti-Foie Measures" ((engelsk)). 
 10. ^ Retsinformation (2014-05-05). "Dyreværnslovens § 5". 
 11. ^ Folketingets EU-oplysning. "Om foie gras Besvaret § 20-spørgsmål". Hentet 2014-11-02. 
 12. ^ Dyrenes beskyttelse (2011-12-28). "Dyremishandling på dåse". 
 13. ^ Anima (2014-05-14). "Foie gras kampagne redder 12.000 fugle om året". 
 14. ^ L214. "Foie gras ou l'horreur du gavage" ((fransk)). Hentet 2014-11-02. 
 15. ^ People for the Ethical Treatment of Animals. "Foie Gras: Delicacy of Despair" ((engelsk)). Hentet 2014-11-02. 
 16. ^ Anima. "Den foie gras fri liste". 
 17. ^ "44% des Français sont favorables à l'interdiction du gavage" ((fransk)). Hentet 2011-11-02. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: