Folinsyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Folinsyre
Generel information
Systematisk navn: (S)-N-[4-(((2-Amino-5-formyl-1,4,5,6,7,8-
hexahydro-4-oxopteridin-6-yl)-
methyl)amino)-benzoyl]-
L(+)-glutaminsyre
Andre navne:
Molekylformel: C20H23N7O7
Molvægt: 473,44 g/mol
CAS nummer: [58-05-9]
Fysiske egenskaber
Smeltepunkt: °C
Kogepunkt: °C
Massefylde: g/cm³
Opløselighed i vand: g/100 ml
Surhedsgrad (pKa):
Sikkerhed
Flammepunkt: °C
R/S sætninger: R:
S:
Diverse
E-nummer
Ikke at forveksle med Folsyre.

Folinsyre er den gamle betegnelse for Folsyre. Saltet kaldes folat. Folat er et B-vitamin og findes i mange fødevarer. Folsyre er den syntetisk fremstillede form for folat, og det er folsyre,man anvender i vitaminpiller og kosttilskud. Især gravide har risiko for at få folsyremangel, der øger risikoen for, at barnet fødes med neuralrørsdefekt (bl.a. rygmarvsbrok). Derfor anbefales alle kvinder, der planlægger at blive gravide, at tage et dagligt folsyretilskud på 0,4 mg (400 mikrogram) fra 4 uger før planlagt graviditet til efter 1. trimester. Folsyre nedbrydes vha. dihydrofolsyrereduktase i leveren til folininsyre. Saltet af folininsyre kaldes folinat.

Folininsyre anvendes i form af sit calciumsalt (calciumfolinat) eller natriumsalt (natriumfolinat) som antidot (modgift) ved overdosering med folsyreantagonister, fx methotrexat (immundæmpende lægemiddel, der anvendes i behandlingen af fx leddegigt og psoriasis).

Medicinsk anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

De fleste kommercielt tilgængelige medicinske præparater indeholder en racemisk blanding af L- og D-folininsyre (i Danmark som Calciumfolinat "Ebewe" og Calciumfolinat "Hospira"), men præparater med den optisk rene, biologisk aktive form (L-(−)-isomeren levofolininsyre) er også tilgængelig i Danmark som præparatet Isovorin.

Kombination med 5-fluoruracil (5-FU)[redigér | rediger kildetekst]

Folininsyre bliver anvendt i synergisk kombination med cytostatikumet 5-fluoruracil (5-FU) i kemoterapi ved behandling af tyktarmskræft og andre tumorer. Folininsyre binder sig til enzymet thymidilat synthase og sænker dermed den intracellulære koncentration af thymidilat, hvorved den cytostatiske virkning af 5-FU forstærkes.

Som modgift[redigér | rediger kildetekst]

Folininsyre bliver også anvendt som modgift ved behandling med methotrexat (MTX). Methotrexat virker som folsyre-antagonist og inhiberer kompetitivt og reversibelt enzymet dihydrofolat reduktase (DHFR). Ved indgift af højdosis methotrexat skal en såkaldt "folininsyre-rescue" iværksættes, dvs. virkningen af methotrexat skal antagoniseres gennem regelmæssig indgift af folininsyre for at undgå mukositis. I praksis bliver methotrexat givet som infusion i ca. 4 timer, og 24 timer derefter begynder man med folininsyre-rescue i form folininsyre-infusion hver 6. time, indtil methotrexat-niveauet når under den kritiske grænse (< 0,1 µM).

Folininsyre anvendes ligeledes som modgift ved methanolforgiftning. Stoffet gives intravenøst seks gange i døgnet i 1-2 døgn.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.