Folketingssalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Folketingssalen med talerstolen i midten. Kulturnatten 2009
Folketingssalen set mod bagvæggen med hovedindgangen og tilskuerlogen. Kulturnatten 2009

Folketingssalen er mødelokale for de 179 medlemmer af Danmarks eneste parlamentatiske kammer, Folketinget. Det er her, en stor del af de politiske forhandlinger og debatter finder sted, og salen er således et centrum for det politiske Danmark.

Folketingssalen er placeret i hovedfløjen på Christiansborg ud mod Christiansborg Slotsplads. Salen er i tre etagers højde med dronningeloge og tilhørerloge i 3. sals niveau. Folketingssalen domineres af medlemspladserne, der danner en halvcirkelformet hestesko og formandssædet i midten samt talerstolen til højre for formanden. Bag talerstolen er ophængt et vævet billedtæppe af Berit Hjelholt, Som en rejselysten flåde, (1987). Dette blev dog taget ned under renoveringen af folketingssalen i 2016 hvor vinduet bag talerstolen blev åbnet op. Til venstre for formanden sidder en embedsmand fra Folketingets administration. Også på bagvæggen i Folketingssalen finder man kunst – i form af to store landskabsmalerier med lollandske motiver. Maleren er Olaf Rude. Over talerstolen og embedsmandssædet hænger to skærme, der viser hvilket punkt, der er til forhandling, ligesom skærmene viser resultaterne af afstemningerne i salen. Talerstolen er udført i en egekævle.

Begreberne højreorienteret og venstreorienteret afspejles i de politiske partiers placering i Folketingssalen. Partiet Venstres folketingsmedlemmer var placeret til venstre i salen over for partiet Højre (det senere Konservative). I dag er højre-venstre-opdelingen ikke stringent, idet Socialdemokraterne sidder yderst til venstre, til trods for at partierne SF og Enhedslisten på den traditionelle højre-venstre-skala er placeret yderligere til venstre. De konservative medlemmer er ligesom deres forgængere i Højre placeret yderst til højre. På hver plads er der en mikrofon og et afstemingspanel. Mikrofonerne anvendes kun i Folketingets ugentlige spørgetid om onsdagen. Ellers anvendes talerstolen.

Folketingsgrupperne er placeret i 'blokke': de forreste pladser er reserveret til gruppeformænd og politiske ordførere. Medlemmerne er som oftest placeret efter anciennitet, således at medlemmer med højest ancennitet sidder forrest. Bagest sidder medlemmer med lavest ancennitet. Ministrene sidder på de forreste pladser til venstre for talerstolen. Statsministeren tættest ved talerstolen, mens de øvrige minister sidder i den såkaldt statsrådsrækkefølge – den rækkefølge de sidder i, når der afholdes statsråd med dronningen. Bag ministrene er der i 1. sals niveau en presseloge, hvortil kun journalister med kontorer på Christiansborg har adgang.

Folketingets dronningeloge anvendes kun ved Folketingets åbning 1. tirsdag i oktober.

I forbindelse med renoveringen af folketingssalen i 2016-2018 blev salen gjort handikapvenlig.