Forår for Hitler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Forår for Hitler
Originaltitel The Producers
Instrueret af Mel Brooks
Produceret af Sidney Glazier
Manuskript af Mel Brooks
Medvirkende Zero Mostel
Gene Wilder
Kenneth Mars
Musik af Norman Blagman
John Morris
Fotografering Joseph F. Coffey
Udgivelsesdato 18. marts 1968
Længde 88 min
Land USA
Sprog Engelsk
Budget $941.000
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase

Forår for Hitler (originaltitlen The Producers) er en film fra 1968 skrevet og instrueret af Mel Brooks. Det er en satirisk komedie med Zero Mostel og Gene Wilder i hovedrollerne som to teaterproducere, der forsøger at lave et stort flop af en teaterforestilling for at narre penge fra investorerne.

Filmen blev en stor succes og blev belønnet med en oscar til Mel Brooks og en nominering til Gene Wilder. I 2001 lavede Mel Brooks Forår for Hitler som musical på Broadway. Den blev opført i København på Det Ny Teater i 2006. Musicalen blev i USA lavet til en film i 2005.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Den aldrende teaterinstruktør Max Bialystock (Zero Mostel) har haft sin storhedstid, men lever nu af at lokke penge fra ældre damer. Men en dag vender lykken måske, da han får besøg af den lettere neurotiske revisor Leo Bloom (Gene Wilder). De finder på en fidus, der går ud på at finde det mest udulige teaterstykke, som helt sikkert vil blive en fiasko, for at bruge mindre sponsorpenge end beregnet og snyde med regnskaberne. Til det formål skaffer de stykket Forår for Hitler, som er skrevet af en gammel nazist og handler om Adolf Hitlers liv. Derefter skaffer den mest uduelige instruktør, hans lettere homoseksuelle assistent og for at gøre det perfekt en hippie som Adolf Hitler! Det er dømt til at blive en fiasko, men forestillingen ender naturligvis med at blive så hylende morsom, at den bliver en stor succes.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Priser[redigér | redigér wikikode]