Forenede Arabiske Emirater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Forenede Arabiske Emirater
الإمارات العربيّة المتّحدة
Al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttahidah
MottoIntet
United Arab Emirates (orthographic projection).svg
Hovedstad Abu Dhabi
24°28′N 54°22′Ø / 24.467°N 54.367°Ø / 24.467; 54.367
Største by Dubai
Officielle sprog Arabisk
Regeringsform Emirat
Khalifa bin Zayed Al Nahyan
Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Uafhængighed
-  • Erklæret
 • Anerkendt
Fra Storbritannien

2. december 1971
Areal
- Total
82.880 km2  (nr. 114)
Vand (%)
Ubetydeligt
Indbyggertal
- Anslået 2011
7.891.000 (nr. 136)
- Folketælling 1995
7,1 mil
30,9/km2  (nr. 141)
BNP (nominelt) Anslået 2004
- Total
103 mia. USD (nr. 45)
- Pr. indbygger
25.200 USD (nr. 25)
Valuta UAE-dirham (AED)
Tidszone (UTC+4)
- Sommer (DST)
 (UTC+4)
Kendings-
bogstaver (bil)
UAE
Luftfartøjs-
registreringskode
A6
Internetdomæne .ae
Telefonkode +971
ISO 3166-kode AE, ARE, 784
Nationalvåbnet er gengivet med henvisning til www.Vector-Images.com

Forenede Arabiske Emirater (arabisk: دولة الإمارات العربية المتحدة, tr. Dawlat al-Imārāt al-'Arabīyah al-Muttaḥidah. Den engelsk forkortelse: UAE står for United Arab Emirates). FAE er et olierigt ørkenland på den sydøstlige del af den Arabiske Halvø. Landet er en føderation af syv emirater: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah og Umm Al Quwain. Hovedstaden er Abu Dhabi, mens Dubai er den største by. Det grænser op til Oman, Saudi-Arabien og Qatar. De Forenede Arabiske Emirater er en del af Mellemøsten.

Historie[redigér | redigér wikikode]

For 200 år siden var områder ørken med Piratkysten pga. de mange organiserede sørøverier. Alle var fattige, til der blev fundet olie. De Forenede Emirater gik fra næsten at være et U-land til at være det rigeste muslimske land.

I 1820 indgik Storbritannien og de syv emirater en aftale om, at Storbritannien skulle overtage forsvars- og udenrigspolitikken. De syv Emirater fik navnet Traktatkysten. De Forenede Arabiske Emirater blev dannet den 2. december 1971, efter at englænderne trak sig ud. De havde domineret området i mere end 100 år. Det var hensigten, at Qatar og Bahrain skulle være medlemmer, men de forblev selvstændige. Ras Al Khaimah sluttede sig til de Forenede Arabiske Emirater i 1972.

Billede af emiraternes nuværende præsident.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Den øverste politiske myndighed er "Det øverste Råd", som består af lederne af de syv emirater. Rådet vælger en præsident, som sidder fem år ad gangen. Der er ingen grænse for hvor længe, en præsident kan sidde. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan fra Abu Dhabi er valgt til præsident fra dannelsen af det Forenede Arabiske Emirater. Han afgik ved døden i 2004, hvorefter hans søn, Sheik Khalifa bin Zayed al-Nahyan, overtog magten. Abu Dhabi er langt det største emirat og har de største oliereserver. Vicepræsident og premierminister er Sheik Maktoum bin Rashid Al Maktoum er fra Dubai. Landet har en nationalforsamling på 40 medlemmer valgt i de respektive emirater. Hvert emirat har sin regering.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Landets økonomiske vækst i 1980'erne var på 42%, og da man fortsat fandt olie og nu begyndte at bygge, steg væksten med 48% i 1990'erne.

Immigranter fra Asien[redigér | redigér wikikode]

Da landet er i stor økonomisk vækst pga. olie, udbygning af byer, flytrafik og meget store byggeprojekter, benyttes arbejdskraft i byggeriet fra andre lande især i Asien . Immigranterne kommer især fra Indien og Indonesien. I serviceerhvervene som taxi, byggekonstruktion og hoteller findes de fleste immigranter. De har visum i to år, hvorefter det skal fornyes. En gang om året har de lov til at tage til deres hjemland. Begår en immigrant kriminalitet (som indmeldelse i fagforeninger) bliver den kriminelle dømt efter sharialovgivning og udvist. Omkring 80% af landets befolkning er immigranter. Human Rights Watch har rapporteret, at de lever under umenneskelige forhold. Se HRWs rapport

Flytrafik[redigér | redigér wikikode]

I 1985 stiftede de Forenede Arabiske Emirater deres eget flyselskab. Selskabet hedder Emirates og er et af verdens største og mest populære flyselskaber. Landet var også i en årrække med i flyselskabet Gulf Air, men har trukket sig ud og fokuserer på et andet selskab.

Religion[redigér | redigér wikikode]

Den officielle religion er Islam, som praktiseres af 99 % af befolkningen. Flertallet er Sunnimuslimer. Der er frihed til at praktisere alle religioner, og der er både katolske og protestantiske kirker - og et hindutempel i Dubai.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Koordinater: 24°24′N 54°18′Ø / 24.4°N 54.3°Ø / 24.4; 54.3