Forlig (politik)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se forlig. (Se også artikler, som begynder med forlig)

Et forlig er i politisk forstand en aftale, der er indgået af to eller flere partier i en folkevalgt forsamling. Det er en uformel institution i lovgivningsprocessen.

Et eksempel på et nyere større forlig i Folketinget er Velfærdsforliget fra 2006. Forsvars- og mediepolitik er et eksempel på områder, hvorpå der løbende indgås forlig; eksempelvis Forsvarsforliget 2005-2009. Det er kutyme, at partierne holder hinanden op på forliget indtil det eventuelt opsiges forud for et folketingsvalg.

I kommunalpolitik indgås der forlig om de årlige budgetter samt typisk om større anlægsprojekter.

Citat Et politisk forlig er en forhandlet, ikke-juridisk bindende aftale indgået mellem regerings- og oppositionspartier i et parlament, som forpligter de pågældende forligspartier til at forsøge at gennemføre og opretholde de i aftalen indeholdte politiske tiltag, så længe aftalen gælder, samt i den forbindelse overholde et sæt af proceduremæssige regler knyttet til forligene. Citat
Flemming Juul Christiansen[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Christiansen, Flemming Juul (november 2008). "3: Hvad er et politisk forlig?". Politiske forlig i Folketinget. Århus: Politica. s. 55. ISBN 978-87-7335-121-5. {{cite book}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)
PolitikSpire
Denne artikel om politik og ideologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.