Forrådsgrube

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frilagt forrådsgrube fra jernalderen

Forrådsgruber var underjordiske gruber, der hyppigt i fortiden er brugt for at beskytte frø til næste års afgrøder og overskudsmad fra at blive spist af insekter og gnavere. De underjordiske gruber kunne være forede og overdækkede for eksempel med plader af sten og bark og tæt forseglet med adobe, et lermateriale der stadig benyttes til husbyggeri.[1][2]

Japan[redigér | redigér wikikode]

I Sannai-Maruyama-området i Aomori i det nordlige af øen Honshu i Japan er der fundet forrådsgruber, der blev brugt af jæger-samlere ved overgangen fra nomadisk livsstil til et liv i landsbyer omkring 3900 f.Kr. til 2900 f.Kr. Store forrådsgruber blev bygget under jorden for at skjule deres tilstedeværelse, en metode anvendt af nomadiske befolkningsgrupper i mange dele af verden.[3][4][5]

England[redigér | redigér wikikode]

I Worlebury Camp − et voldsted (en: 'hill fort') nord for byen Weston-super-Mare i Somerset, England − er der fundet 93 forrådsgruber fra jernalderen, hvor gruberne var udgravet i fundamentet til tårnet (en: 'the keep'). En var beregnet til beskyttelse eller forsvar[6], 74 var placeret uden for tårnet, men stadig inden for de ydre mure.[7] Indbyggerne brugte dem til opbevaring af korn, hvilket fremgår af kerner af byg og hvede og af de skår af gryder, der blev fundet i gruben. Man har også fundet rester af brændte vævede kurve dateret til 2. eller 1. århundrede f.Kr., slynger og håndtene (spindler) tæt på landsbyen Worle.[8] Resterne af menneskelige skeletter blev fundet i 18 af gruberne[9], hvoraf 10 af dem viste tegn på en voldsom død.[10][11]

New Zealand[redigér | redigér wikikode]

Model af en maori , en befæstet maorilandsby

Forrådsgruber hos maorierne er stadig synlige mange steder i New Zealand. [12][13] Gruber blev udgravet i bløde klippeoverflader samt i jorden, især i som er befæstede maorilandsbyer. Maorikulturens forrådsgruber kan forveksles med gruber til krigsformål og med gruber, der blev udgravet for at udtrække dræningsmateriale, især på gamle flodterrasser, hvor pimpsten var aflejret. Pimpstenen blev blandet med tungere jord for at fremme dræningen så man kunne dyrke kumara, Ipomoea batatas en sød kartoffel som var den vigtigste grøntsagsafgrøde hos maorifolket efter omkring 1500.[14][15] Maoriernes betegnelse for forrådsgruber er rua.[16] Ved en udgravning fandt man en sådan forrådsgrube på den skrånende bred af floden Waikato på Nordøen under Waikato Museum i begyndelsen af 2012.[kilde mangler]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "Man in the San Juan Valley" fra Nps.gov (Aztec Ruins)
 2. ^ Om byggematerialet "adobe" hos Den Store Danske, DSD af Peter Kühn-Nielsen
 3. ^ Shibuya, Tomoko. "Sannai-Maruyama excavation illuminating Jomon life" The Japan Times 6 Oct. 1997. Retrieved 12 Nov. 2008.
 4. ^ Habu, Junko. "Growth and decline in complex hunter-gatherer societies: a case study from the Jomon period" Sannai Maruyama site, Japan.
 5. ^ Sannai-Maruyama. "The Sannai Maruyama Site." Sannai Maruyama. Sannai-Maruyama Site Preservation Office. Web. 7 Dec. 2011.
 6. ^ "Fosse". Princeton University. Hentet 19. december 2010. 
 7. ^ Dymond, Charles William (1886). Worlebury, an Ancient Stronghold in the County of Somerset. John Wright and Co. Printer, Stone Bridge. 
 8. ^ "Welcome to the web site of the Worlebury Residents' Association". Worlebury Residents' Association. Hentet 6. november 2010. 
 9. ^ "Worlebury Camp". Megalithic Portal. Hentet 24. januar 2010. 
 10. ^ Gerry Brooke (1. december 2009). "Footsteps into History - Worlebury". Bristol Evening Post. This is Bristol. Hentet 29. oktober 2010. 
 11. ^ "Weston super Mare - A Brief History". Weston-super-Mare. Hentet 19. december 2010. 
 12. ^ Opapaka Pā Walk" fra Govt.nz/p
 13. ^ "Historic Opapaka Pa", doc.govt.nz
 14. ^ "Growing sweet potatoes in New Zealand" fra Digventures.com
 15. ^ "Pits reveal glimpses of past" fra Stuff.co.nz
 16. ^ rua på Wiktionary

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]