Fort Apache

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fort Apache
Eiganotomo-fortapache-nov1952.jpg
Overblik
Genre Western
Instrueret af John Ford
Produceret af Merian C. Cooper
John Ford
Manuskript af James Warner Bellah (roman)
Frank S. Nugent
Musik af Richard Hageman
Fotografering Frank S. Nugent
Klip Jack Murray Rediger på Wikidata
Medvirkende John Wayne
Henry Fonda
Distributør RKO
Udgivelsesdato 1948
Censur Alle Tilladt for alle
Længde 125 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Fort Apache er en westernfilm fra 1948, instrueret af John Ford og med John Wayne og Henry Fonda i hovedrollerne. Filmen var den første i Fords "kavaleri-trilogi" og blev efterfulgt af Kavalleriets gule bånd (originaltitel She Wore a Yellow Ribbon) og Rio Grande. der også havde John Wayne i hovedrollen. Historien, der er løseligt baseret på George Armstrong Custer og Slaget ved Little Bighorn samt på Fetterman-massakren i 1866, var en af de første, der gav et autentisk og positivt billede af de indfødte amerikanere, der havde været med i slagene (apache-indianere i filmen, sioux-indianere i virkeligheden).

Handlingen[redigér | rediger kildetekst]

Efter borgerkrigen overføres oberst Owen Thursday (spillet af Henry Fonda) til Fort Apache-reservatet, hvor han er opsat på at indføre den høje standard, han er vant til. På trods af kaptajn Kirby York (spillet af John Wayne), som siger, at problemerne i området snarere skyldes korrupte indianeragenter end indianerne selv, er Thursday opsat på at holde indianerne i reservatet nede. Til sidst beordrer Thursday sit regiment i kamp mod de indfødte med katastrofale følger.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film