Fortuna Hjørring

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fortuna Hjørring
Klubdetaljer
Fulde navn Fortuna Hjørring
Kælenavn(e) Fortuna
Grundlagt 28. oktober 1966
Forbund DBU (lokalunion: DBU Jylland)
Hjemmebane Hjørring Stadion
Hjørring, Danmark
(kapacitet: 7500, 350 sæder)
Formand Jette Andersen
Cheftræner Brian Sørensen[1]
Liga 2012-13 Elitedivisionen
Liga 2011-12 Elitedivisionen
Hjemmeside http://www.fortunahjorring.dk/
Spilledragter
Kit left arm borderonwhite.png
Spilledragt
Spilledragt
Kit right arm borderonwhite.png
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Hjemmebane
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Udebane
Infoboks sidst opdateret: 1. september 2011.

Dameboldklubben Fortuna Hjørring (eller DBK Fortuna Hjørring) er en dansk fodboldklub hjemmehørende i Hjørring, som udelukkende har kvindefodbold på programmet. Det er den største danske fodboldklub for kvinder/piger (310 medlemmer, pr. 15. maj 2006) og er opdelt i eliteafdeling (semi-professionel), omfattende et 1. senior-hold og et junior-hold, samt en breddeafdeling. Førsteholdet spiller i Elitedivisionen i 2011-12-sæsonen og afvikler deres hjemmebanekampe på Hjørring Stadion. Andetholdet spiller i kvindernes tredje-bedste række under Dansk Boldspil-Union, Danmarksserien gruppe 2.

Fortuna Hjørring er en af de fem kraftcenterklubber, som Dansk Boldspil-Union har valgt til at fremme elitearbejdet i dansk kvindefodbold.

Siden sommeren 1982 har Fortuna Hjørring arrangeret den årligt tilbagevendende, internationale ungdomsturnering, Dana Cup, der nu fremstår som verdens 3. største ungdoms-fodboldturneringer og som har haft en afgørende indflydelse på klubbens udvikling.

Klubbens historie[redigér | redigér wikikode]

Tidlig historie[redigér | redigér wikikode]

Ideen til den nordjyske forening blev undfanget af en række fodboldenker til fodboldspillere og ledere i Hjørring AIK Frem på et møde hos den senere formand, Inger Lise Gram Nielsen ("Pinne"), fredag den 14. oktober 1966. Mødets deltagere indkaldte til den stiftende generalforsamling to uger senere, den 28. oktober, som blev afholdt i Hjørring AIK Frems klubhus. Man enedes om at navngive den nystartede forening Frems Venner for at illustrere relationen som en aflægger til Hjørring AIK Frem. Alle 5 initiativtagere blev efterfølgende valgt ind i den første bestyrelse.

Man arrangerede i første omgang gavespil (banko) i forsamlingshuset på Østergade 52 og senere oprettedes en strikkeafdeling (som pr. 2006 stadig består af de oprindelige medlemmer). Det første sportslige tiltag introduceredes hen over vinteren og blev bordtennis. I foråret 1967 blev håndbold optaget på programmet, først under VGU og i 1968 under Jydsk Håndbold Forbund.

I årene omkring foreningens stiftelse voksede Hjørring AIK Frems medlemstal betydeligt, således at der opstod pladsproblemer klubhuset man delte med Frems Venner. I 1969 stod Hjørring AIK Frems udvidelse af klubhuset klar, men pladsproblemerne var kun løst i en årrække frem. I 1977 var Hjørring AIK Frem grundet klubbens størrelse nødsaget til at flytte et nyt anlæg med større klubhus og flere baner. Frems Venner valgte i den forbindelse at blive en selvstændig klub, tage navneforandring til Fortuna Hjørring og forblive på det gamle anlæg.

Fodboldens start[redigér | redigér wikikode]

Fodbold kom på programmet omkring 1970, hvor det første hold spillede under VGU. Med damefodboldens gennembrud i 1971, hvor det uofficielle verdensmesterskab vindes, og damefodboldens optagelse i henholdsvis DBU og FIFA i 1972, kom der for alvor gang udviklingen af kvindefodbolden i klubben. Klubbens første træner de næste ni år blev Hjørring AIK Frems daværende kasserer John Robert Larsen, som i 1982 startede den årlige ungdomsturnering Dana Cup. Den internationale sommerturnering har siden udviklet sig til at være en større økonomisk indsprøjtning for amatørafdelingen og turneringens medarrangørerer i området.

Den første turnering blev under Jydsk Boldspil-Union, hvor rækken var blevet geografisk opdelt. Med en førsteplads rykkede holdet op i Jyllandsserie. I 1974 opnåede holdet endvidere at rykke op i den daværende divisionsstruktur med Øst og Vest ved at vinde en afgørende kvalifikationskamp på neutral bane i Aars mod Skive Idræts Klub med cifrene 3-2 efter en straffesparkskonkurrence (stillingen var 2-2 efter ordinær kamp og omkamp). Holdet har været i divisionen lige siden.

Norske Eli Landsem overtog i 2003 cheftrænerposten i Fortuna Hjørring og blev den første heltidsansatte træner i dansk kvindefodbold. Hun havde stillingen i to år, hvorefter hun vendte tilbage til Norge og Asker Fotball Kvinner, som hun forlod inden skiftet til Fortuna Hjørring.

I januar 2007 blev projektet Talentcenter Nord lanceret. Projektet var et samarbejde mellem Fortuna Hjørring og en række nordjyske klubber med det formål, at styrke udviklingen af nordjyske elitespillere i kvindefodbold og omhandler talenter i alderen 10–17 år. Satsningen skulle sikre nordjyske spillere til klubbens elitehold i 3F Ligaen. Talentcenter Nord har i mellemtiden skiftet navn til "Teknikskolen", men har samme formål.

Højdepunkter[redigér | redigér wikikode]

Fortuna Hjørring vandt sit første danske mesterskab i 1994 (helårsturnering), efter at have opnået en del sekundære pladser og sølvmedajler i årene forinden. Det blev fulgt op af to yderligere Danmarksmesterskaber i 1995 og 1996 (sidste kalenderturnering). Fortuna Hjørring er den mest vindende danske klub i DBUs Landspokalturnering for kvinder, da holdet har vundet turneringen i 1995, 1996, 1999/2000, 2000/01 og 2001/02. De blev således den første danske kvindeklub, der opnåede at vinde The Double i 1995, hvilket gentog sig i sæsonerne 1996 og 2001/02.

Fortuna Hjørring er samtidig den eneste danske kvindeklub, der har vundet det Nordiske Mesterskab, hvilket skete i sæsonerne 1995 og 1996. I 2002 blev det Nordiske Mesterskab imidlertidigt nedlagt, da UEFA introducerede det første og indtil videre eneste europæiske mesterskab i kvindefodbold, UEFA Women's Cup, med start fra og med 2001/02-sæsonen. Klubbens største resultat kom i 2002/03-sæsonen, hvor Fortuna Hjørring deltog som den danske repræsentant i turneringen og nåede, som hidtil det eneste danske hold, at spille sig frem til finalen efter at have slået Arsenal Ladies F.C. sammenlagt 8-2 i semifinalekampene. I finalen blev det dog til et samlet nederlag på 7-1 over to finalekampe til svenske Umeå IK.

Landsholdspillere[redigér | redigér wikikode]

Klubben har igennem årene haft adskillige af deres spillere repræsenteret på henholdsvis de danske og diverse udenlandske kvindelandshold og har specielt haft mange repræsentanter i deres succesfulde år. Klubben har indtil videre leveret 57 danske spillere til A-landsholdet, U-21 landsholdet samt U-17 landsholdet.[2] Klubbens første landsholdspiller var Birgit Brasholt (født 7. marts 1953), som debuterede den 5. juli 1979 mod det svenske kvindelandshold i forbindelse med det nordiske mesterskab, der blev afviklet i Frederikstad, Norge. Hun nåede at medvirke i 4 kampe (ingen mål) i sin korte landsholdskarriere. Sharolta Nonen har tidligere spillet for Fortuna Hjørring og været repræsenteret det canadiske landshold 58 gange.[3], mens Alison Forman har været repræsenteret på det australske landshold 77 gange[3]

Klubbens formænd[redigér | redigér wikikode]

Klubbens trænere[redigér | redigér wikikode]

Spillere med flest kampe[redigér | redigér wikikode]

Her følger en liste over spillere med de fleste førsteholdskampe (Opdateret september 2013).


Nuværende elitespillertrup[redigér | redigér wikikode]

Klubbens førsteholdstrup i Elitedivisionen omfatter følgende spillere (pr. Forår 2014):

1 Danmark Maria Christensen (MÅ)
2 Danmark Mette V. Jensen (FO)
3 Danmark Janni Arnth (FO)
4 Danmark Sofie Junge Pedersen (MI)
5 Danmark Camilla Mogensen (FO)
6 USA Janelle Cordia (MI/AN)
7 Danmark Line S. Jensen (FO/MII)
8 Danmark Caroline Rask (MI)
9 Danmark Nadia Nadim (AN)
10 Danmark Camilla Kur Larsen (AN)
11 Rumænien Florentina Olar (MI/AN)
12 Nigeria Chichi Igbo (AN)


14 Danmark Karoline S. Nielsen (AN)


17 Danmark Trine Jensen (MÅ)
19 Danmark Sine Hovesen (MI/AN)


22 Danmark Frederikke Thøgersen (MI)
23 Danmark Luna Gewitz (MI)

Klubbens resultater[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Se mere under Klubbens titler

Klubbens titler[redigér | redigér wikikode]

Danmarksturneringen i kvindefodbold:

DBUs Landspokalturnering for kvinder:

Danmarksmesterskab i Indendørsfodbold for kvinder:

UEFA Women's Cup:

Nordisk mesterskab i kvindefodbold:

Danmarksturneringen i kvindefodbold for juniorer:

  • Danmarsmestre (2): i/t

Klubbens hold i rækkerne[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Referencer/noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ny 3F-cheftræner i Fortuna Fortuna Hjørring, hentet 1. juli 2011
  2. ^ Statistik opdateret pr. 24. april 2007, jvf. DBU.dk
  3. ^ a b Ikke opdateret information.
  4. ^ Inkluderer ikke slutstillingen fra Elitedivisionen 1993 og de forudgående år samt turneringerne i perioden fra og med 1997/98 til og med 2001/02.