Fortuna Hjørring

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fortuna Hjørring
Klubdetaljer
Grundlagt 28. oktober 1966 (54 år)
Forbund DBU (lokalunion: DBU Jylland)
Hjemmebane Hjørring Stadion
Hjørring, Danmark
Kapacitet 10000 tilskuere (3050 sæder)
Formand Birgit Christensen
Cheftræner Niclas Hougaard
Assistenttræner Dan Skov
Liga 2021-22 Gjensidige Kvindeligaen
Liga 2020–21 Gjensidige Kvindeligaen Slutspil, 3.
Andet
CVR-nummer 20587105
Websted www.fortunahjorring.dk
Spilledragt
Kit body greencollar.png
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Hjemmebane
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Udebane
Infoboks opdateret: 31. juli 2019
Nuværende sæson

Fortuna Hjørring er en dansk kvindefodboldklub hjemmehørende i Hjørring. Det er den største danske fodboldklub for kvinder/piger (310 medlemmer, pr. 15. maj 2006) og er opdelt i eliteafdeling (semi-professionel), omfattende et 1. senior-hold og et junior-hold, samt en bredde afdeling. Førsteholdet spiller i Elitedivisionen i 2019/20-sæsonen og afvikler deres hjemmebanekampe på Nord Energi Arena. Andetholdet spiller i kvindernes anden-bedste række under Dansk Boldspil-Union, 1. division.

Fortuna Hjørring er en af de fem kraftcenterklubber, som Dansk Boldspil-Union har valgt til at fremme elitearbejdet i dansk kvindefodbold.

Siden sommeren 1982 har Fortuna Hjørring arrangeret den årligt tilbagevendende, internationale ungdomsturnering, Dana Cup, der nu fremstår som verdens 3. største ungdoms-fodboldturneringer og som har haft en afgørende indflydelse på klubbens udvikling.

Klubbens historie[redigér | redigér wikikode]

Tidlig historie[redigér | redigér wikikode]

Ideen til den nordjyske forening blev undfanget af en række fodboldenker til fodboldspillere og ledere i Hjørring AIK Frem på et møde hos den senere formand, Inger Lise Gram Nielsen ("Pinne"), fredag den 14. oktober 1966. Mødets deltagere indkaldte til den stiftende generalforsamling to uger senere, den 28. oktober, som blev afholdt i Hjørring AIK Frems klubhus. Man enedes om at navngive den nystartede forening Frems Venner for at illustrere relationen som en aflægger til Hjørring AIK Frem. Alle 5 initiativtagere blev efterfølgende valgt ind i den første bestyrelse.

Man arrangerede i første omgang gavespil (banko) i forsamlingshuset på Østergade 52 og senere oprettedes en strikkeafdeling (som pr. 2006 stadig består af de oprindelige medlemmer). Det første sportslige tiltag introduceredes hen over vinteren og blev bordtennis. I foråret 1967 blev håndbold optaget på programmet, først under VGU og i 1968 under Jydsk Håndbold Forbund.

I årene omkring foreningens stiftelse voksede Hjørring AIK Frems medlemstal betydeligt, således at der opstod pladsproblemer klubhuset man delte med Frems Venner. I 1969 stod Hjørring AIK Frems udvidelse af klubhuset klar, men pladsproblemerne var kun løst i en årrække frem. I 1977 var Hjørring AIK Frem grundet klubbens størrelse nødsaget til at flytte et nyt anlæg med større klubhus og flere baner. Frems Venner valgte i den forbindelse at blive en selvstændig klub, tage navneforandring til Fortuna Hjørring og forblive på det gamle anlæg.

Fodboldens start[redigér | redigér wikikode]

Fodbold kom på programmet omkring 1970, hvor det første hold spillede under VGU. Med damefodboldens gennembrud i 1971, hvor det uofficielle verdensmesterskab vindes, og damefodboldens optagelse i henholdsvis DBU og FIFA i 1972, kom der for alvor gang udviklingen af kvindefodbolden i klubben. Klubbens første træner de næste ni år blev Hjørring AIK Frems daværende kasserer John Robert Larsen, som i 1982 startede den årlige ungdomsturnering Dana Cup. Den internationale sommerturnering har siden udviklet sig til at være en større økonomisk indsprøjtning for amatørafdelingen og turneringens medarrangørerer i området.

Den første turnering blev under Jydsk Boldspil-Union, hvor rækken var blevet geografisk opdelt. Med en førsteplads rykkede holdet op i Jyllandsserie. I 1974 opnåede holdet endvidere at rykke op i den daværende divisionsstruktur med Øst og Vest ved at vinde en afgørende kvalifikationskamp på neutral bane i Aars mod Skive Idræts Klub med cifrene 3-2 efter en straffesparkskonkurrence (stillingen var 2-2 efter ordinær kamp og omkamp). Holdet har været i divisionen lige siden.

Norske Eli Landsem overtog i 2003 cheftrænerposten i Fortuna Hjørring og blev den første heltidsansatte træner i dansk kvindefodbold. Hun havde stillingen i to år, hvorefter hun vendte tilbage til Norge og Asker Fotball Kvinner, som hun forlod inden skiftet til Fortuna Hjørring.

I januar 2007 blev projektet Talentcenter Nord lanceret. Projektet var et samarbejde mellem Fortuna Hjørring og en række nordjyske klubber med det formål, at styrke udviklingen af nordjyske elitespillere i kvindefodbold og omhandler talenter i alderen 10–17 år. Satsningen skulle sikre nordjyske spillere til klubbens elitehold i 3F Ligaen. Talentcenter Nord har i mellemtiden skiftet navn til "Teknikskolen", men har samme formål.

Højdepunkter[redigér | redigér wikikode]

Fortuna Hjørring vandt sit første danske mesterskab i 1994 (helårsturnering), efter at have opnået en del sekundære pladser og sølvmedajler i årene forinden. Det blev fulgt op af to yderligere Danmarksmesterskaber i 1995 og 1996 (sidste kalenderturnering). Fortuna Hjørring er den mest vindende danske klub i DBUs Landspokalturnering for kvinder, da holdet har vundet turneringen i 1995, 1996, 1999/2000, 2000/01 og 2001/02. De blev således den første danske kvindeklub, der opnåede at vinde The Double i 1995, hvilket gentog sig i sæsonerne 1996 og 2001/02.

Fortuna Hjørring er samtidig den eneste danske kvindeklub, der har vundet det Nordiske Mesterskab, hvilket skete i sæsonerne 1995 og 1996. I 2002 blev det Nordiske Mesterskab imidlertidigt nedlagt, da UEFA introducerede det første og indtil videre eneste europæiske mesterskab i kvindefodbold, UEFA Women's Cup, med start fra og med 2001/02-sæsonen. Klubbens største resultat kom i 2002/03-sæsonen, hvor Fortuna Hjørring deltog som den danske repræsentant i turneringen og nåede, som hidtil det eneste danske hold, at spille sig frem til finalen efter at have slået Arsenal Ladies F.C. sammenlagt 8-2 i semifinalekampene. I finalen blev det dog til et samlet nederlag på 7-1 over to finalekampe til svenske Umeå IK.

Aktuel trup[redigér | redigér wikikode]

Oversigten er opdateret til og med 19. juli 2021 [1][2]
Nr. Position Spiller
1 Danmark MM Freja Thisgaard
6 Danmark AN Signe Clausen
7 Australien AN Indiah-Paige Riley
8 Danmark MI Signe Carstens
9 Danmark MI Sofie Lundgaard
10 Danmark MI Emma Snerle
13 Danmark MI Olivia Holdt
14 Danmark FO Rebekka Frederiksen
18 Danmark FO Laura Frank
21 Danmark FO Julie Haugaard
22 Danmark MI Mathilde Carstens
Nr. Position Spiller
24 Danmark FO Lærke Hammer
26 Danmark AN Frida Sørensen
27 Danmark MM Line Geltzer Johansen
Australien FO Angela Beard
Australien MI Clare Wheeler
USA FO Janelle Cordia
Danmark AN Camilla Kur Larsen
Rumænien AN Florentina Olar
Rumænien FO Maria Ficzay
Australien FO Alexandra Huynh
USA MM Adelaide Gay

Trænerteam[redigér | redigér wikikode]

Overskriftstekst Overskriftstekst
Cheftræner Danmark Brian Sørensen
Assistenttræner Danmark Dan Skov
Assistenttræner Sverige Elena Sadiku
Målvogtertræner Danmark Rasmus Enevoldsen
Holdleder Danmark Janne Madsen
Danmark Anne Mette Christensen
Fysisk træner Danmark Mads Lærke
Fysioterapeut Danmark Nicolas Rasmussen
Danmark Caroline Urth

2. hold[redigér | redigér wikikode]

Fortuna Hjørrings andethold spiller spiller i Danmarks næstbedste række, Kvinde 1. division, pulje 2. De har hjemmebane på Landlyst Idrætsanlæg i Hjørring.[3]

Landsholdspillere og udlændinge[redigér | redigér wikikode]

Klubben har igennem årene haft adskillige af deres spillere repræsenteret på henholdsvis de danske og diverse udenlandske kvindelandshold og har specielt haft mange repræsentanter i deres succesfulde år. Klubben har indtil videre leveret 57 danske spillere til A-landsholdet, U-21 landsholdet samt U-17 landsholdet.[4] Klubbens første landsholdspiller var Birgit Brasholt (født 7. marts 1953), som debuterede den 5. juli 1979 mod det svenske kvindelandshold i forbindelse med det nordiske mesterskab, der blev afviklet i Fredrikstad, Norge. Hun nåede at medvirke i 4 kampe (ingen mål) i sin korte landsholdskarriere. Sharolta Nonen har tidligere spillet for Fortuna Hjørring og været repræsenteret det canadiske landshold 58 gange.[5], Hólmfríður Magnúsdóttir har spillet over 100 landskampe for Island, mens Alison Forman har været repræsenteret på det australske landshold 77 gange[5] Der har igennem tiden været hele 23 amerikanere, 13 australier, 7 nordmænd, 6 finnere, 4 canadier, 4 islændinge og dertil også mange andre udlændinge fra diverse lande. Blandt de største profiler, internationalt set, der har spiller i Fortu a Hjørring er australierne Elise Kellond-Knight og Emily van Egmond, finnerne Nora Heroum, Tuija Hyyrynen og Sanni Franssi, brasilianske Tamires Cássia Dias Gomes, samt en række af danske landsholdspillere som Johanna Rasmussen, Mariann Gajhede Knudsen, Nadia Nadim, Janni Arnth, Line Sigvardsen Jensen, Heidi Johansen, Frederikke Thøgersen og Camilla Kur Larsen.

Men klubbens nok bedst kendte spiller er den tidligere nigerianske landsholdspiller og mangeårige Fortuna-spiller Chi-Chi Igbo, der blev i kendt i den danske befolkning da hun medvirkede i et klip på TV2's late night talkshow Natholdet.[6]

Tidligere spillere[redigér | redigér wikikode]

Klubbens formænd[redigér | redigér wikikode]

Klubbens trænere[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Fortuna Hjørrings trænere
Perioder Navn Nationalitet
1972-1981 John Robert Larsen Danmark Danmark
1982-1984 Jeppe Hjort Andersen Danmark Danmark
1985-1988 Ove Christensen Danmark Danmark
1994-1995 Ove Christensen Danmark Danmark
1995-1999 Steen Andersen Danmark Danmark
1999-2002 Jacob Nørgaard Danmark Danmark
2002-2003 Steen Refsgaard Danmark Danmark
2003-2005 Eli Landsem Norge Norge
2005-2007 Odd Einar Fossum Norge Norge
2007-2011 Flemming Nielsen Danmark Danmark
2011-2012 Jakob Borup Danmark Danmark
2012-2018 Brian Sørensen Danmark Danmark
2018-2019 Carrie Kveton USA USA
2019- Niclas Hougaard Danmark Danmark

Spillere med flest kampe[redigér | redigér wikikode]

Her følger en Top 10-liste over spillere med de fleste førsteholdskampe (Opdateret august 2020).[7]

Nr. Navn Nationalitet Kampe
1 Lene "Fille" Filholm Danmark Danmark 418
2 Dorthe Larsen Danmark Danmark 396
3 Janne Madsen Danmark Danmark 390
4 Christina Petersen Danmark Danmark 352
5 Jette Andersen Danmark Danmark 348
6 Hanne Sand Christensen Danmark Danmark 342
7 Birgit Christensen Danmark Danmark 321
8 Anne Mette Christensen Danmark Danmark 316
9 Lene Madsen Danmark Danmark 315
10 Mette V. Jensen Danmark Danmark 307

Klubbens titler[redigér | redigér wikikode]

Statistik fra UEFA turneringer[redigér | redigér wikikode]

Alle resulter (ude, hjemme og sammenlagt) viser Fortuna Hjørrings mål først goal.

Turnering Runde Klub Ude Hjemme Sammenlagt
2002-2003 Anden kvalifikationsrunde Moldova Codru Anenii Noi 5–0
Island Breiðablik Kópavogur 9–0
Hviderusland Bobruisk (Vært) 3–0
Kvartfinaler Norge Trondheims-Ørn 2–2 a 1–0 3–2
Semifinaler England Arsenal 5–1 3–1 a 8–2
Finale Sverige Umeå 1–4 a 0–3 1–7
2009-2010 Sekstendedelsfinaler Italien Verona 1–2 4–0 a 5–2
Ottendedelsfinaler Frankrig Lyon 0–5 0–1 a 0–6
2010-2011 Sekstendedelsfinaler Italien Verona 6–1 8–0 a 14–1
Ottendedelsfinaler Tyskland Duisburg 2–4 a 0–3 2–7
2011-2012 Sekstendedelsfinaler Schweiz Young Boys Bern 3–0 a 2–1 5–1
Ottendedelsfinaler Sverige Kopparbergs/Göteborg 2–3 0–1 a 2–4
2012-2013 Sekstendedelsfinaler Skotland Glasgow City 2–1 a 0–0 2–1
Ottendedelsfinaler Sverige Kopparbergs/Göteborg 2–3 1–1 a 3–4
2013-2014 Sekstendedelsfinaler Italien Tavagnacco 2–3 a 2–0 4–3
Ottendedelsfinaler Sverige Tyresö 0–4 1–2 a 1–6
2014-2015 Sekstendedelsfinaler Portugal Ourém 3–0 a 6–0 9–0
Ottendedelsfinaler Sverige Rosengård Malmö 1–2 a 0–2 1–4
2015-2016 Sekstendedelsfinaler Hviderusland FC Minsk 2–0 a 4–0 6–0
Ottendedelsfinaler Italien Brescia 0–1 a 1–1 1–2
2016-2017 Sekstendedelsfinaler Spanien Athletic Bilbao 1–2 a 3–1 e.f.s. 4–3
Ottendedelsfinaler Italien Brescia 1–0 a 3–1 4–1
Kvartfinaler England Manchester City 0–1 0–1 a 0–2
2017–2018 Sekstendedelsfinaler Italien Fiorentina 1–2 a 0–0 1–2
2018–2019 Sekstendedelsfinaler Italien Fiorentina 2–0 a 0–2 4–0
2019–2020 Sekstendedelsfinaler Albanien Villaznia Shkodër 1-0 a 2-0 3–0
Ottendedelsfinaler Frankrig Olympique Lyon 0–4 a 0–7 0-11
2020–21 Sekstendedelsfinaler Slovenien Pomurje 3-0 a 3-2 6-2
Ottendedelsfinaler Spanien FC Barcelona

a Første kamp.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "3F Truppen". Fortuna Hjørring. Arkiveret fra originalen 21. oktober 2017. Hentet 10. oktober 2017. 
  2. ^ "Squad". Soccerway. Arkiveret fra originalen 10. oktober 2017. Hentet 10. oktober 2017. 
  3. ^ Fortuna Hjørring // 1.division 2019/20, Pulje 2, DBU, arkiveret fra originalen 15. november 2020, hentet 15. november 2020. 
  4. ^ Statistik opdateret pr. 24. april 2007, jvf. DBU.dk Arkiveret 18. maj 2011 hos Wayback Machine
  5. ^ a b Ikke opdateret information.
  6. ^ "Natholdet: Kvindefodboldspiller i vild sejrsrus". TV2. 25. oktober 2013. Arkiveret fra originalen 29. september 2020. Hentet 5. august 2020. 
  7. ^ "Fortuna Hjørring - Flest spillede kampe". fortunahjørring.dk. Arkiveret fra originalen 7. august 2019. Hentet 7. august 2019. 
  8. ^ Inkluderer ikke slutstillingen fra Elitedivisionen 1993 og de forudgående år samt turneringerne i perioden fra og med 1997/98 til og med 2001/02.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]