Fortunløbet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Fortunløbet var et motionsløb, som blev løbet for første gang i Dyrehaven så tidligt som i 1896 og i en 42-årig tradition blev afholdt tredje søndag i marts. Distancen var 8,3 kilometer og løbet havde start og opløb ved Eremitageslottet. Løbet arrangeredes af Københavns Fodsports-Forening, senere Københavns Idræts Forening, og var dengang den mest kendte atletikbegivenhed i Danmark.

Københavns Fodsports-Forening arrangerede det første Fortunløb sammen med Handelsstandens Gymnastikforening og Københavns Roklub, med en rute der løb fra Fortunen forbi Peter Lieps Hus og via Hjortekær tilbage til Fortunen. HG vurderede ikke at løbet var ikke noget større succes, hvorfor foreningen efterfølgende koncentrerede sig om gymnastik- og svømning som var det foreningen dengang have på deres faste program. Københavns Fodsports-Forening var mere positive og fortsatte med at arrangere Fortunløbet alene.

Rekorden for løbet blev sat af Axel Petersen i 1928 i tiden 26,03.

I mange år kunne vinderen af løbet forvente et kongeligt håndtryk af Christian X. Sammen med titusindvis af københavnere overværede han løbet, som han ankom til højt til hest.

Løbet varede lige til Dansk Atletik Forbunds svenske landstræner Sven Lundgren i 1938 syntes, at de danske løbere kom for tidligt i form, hvis de løb for stærkt så tidligt på året. Ved Københavns Idræts Forenings 50 års jubilæum i 1942 blev løbet arrangered en sidste gang.

Løbet i Dyrehaven fik senere efterfølger; Ermelundsløbet som staretede 1939 og stoppede omkring 1960 samt Eremitageløbet som startede 1969.

Vindere[redigér | rediger kildetekst]

Københavns Fodsports-Forening ændrede i 1913 navn til Københavns Idræts Forening.

Film[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Københavns Idræts-Forening – Københavns Fodsports-Forening 24. oktober 1942 50 Aar. Udgivet i anledning af Københavns Idræts Forenings 50 års jubilæum 24. oktober 1942. Chr. Christiansens bogtrykkeri, København. 1942.