Forum Pacis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fra Vespasians forum

Forum Pacis (el. Vespasians forum el. Templum Pacis) blev opført år 75 e.v.t. i Rom af den romerske kejser Vespasian som minde om sejren i den Første jødisk-romerske krig. Her blev bl.a. krigsbyttet fra Jerusalems ødelæggelse opbevaret. Afslutter rækken af de kejserlige fora mod øst. I antikken var templet kendt som Roms smukkeste.

Funktion[redigér | redigér wikikode]

Forum Pacis skiller sig ud fra de andre kejserfora, fordi templet ikke havde de funktioner, der var knyttet til de andre fora.

Udgravninger[redigér | redigér wikikode]

Forum Pacis har aldrig været fuldt udgravet, og placeringen af bygningen blev først fastslået med sikkerhed i 1899, da Lanciani, sekretær for Roms Commissione Archeologica Communale (note) fastslog, at to fragmenter fra Forma Urbis Romae (F.U.R.) forestillede Templum Pacis.

De første udgravninger blev foretaget i 1930’erne i hast, da Benito Mussolini ønskede at anlægge Via dei Fori Imperiale henover det område, hvor de kejserlige fora ligger. Udgravningen afdækkede et område mod sydøst, og man fandt nogle søjler og bygningsrester, men den gav ikke megen ny viden, så derfor er F.U.R. stadig den vigtigste kilde til at rekonstruere Templum Pacis. På baggrund af denne udgravning kunne Templum Pacis rekonstrueres som en porticus med et tempel for enden af midteraksen.

Senere er dele af kirken SS. Cosma e Damiano blevet identificeret som tilhørende Templum Pacis. Kirken blev opført i det 6.årh., tilsyneladende på rester af Templum Pacis og det tempel, der kaldes Templum Romuli.

I disse år er en ny og større udgravning[1] i gang i hele området omkring de kejserlige fora med det formål at foretage en grundig undersøgelse, hvor det ikke er sket før. På Templum Pacis har man bl.a. fundet en frisørsalon fra 1800-tallet og en kirkegård fra 6.-7.årh. Nogle af resultaterne med relevans for antikken er, at man har kunnet se, at resterne af templet er blevet genbrugt som fundament til bygninger fra middelalderen. I april 1999 har man i området mellem Via Alessandrina og Via dei Fori Imperiali afdækket nogle af de rektangulære strukturer, der er markeret på F.U.R. Disse levn er blevet tolket forskelligt: Som havebed, fontæner og statuebaser. De dele, der er blevet afdækket, tyder på at være indhegninger til havebede, da et drænrør fra den samme indhegning er blevet fundet tæt ved.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Anderson, J. C: The Historical Topography of the Imperial Fora, Bruxelles 1984.
  • Colini, A. M: Notizario scavi: Templum Pacis, BCAR 62 (1934) pp. 165–66 & Forum Pacis, BCAR 65 (1937) pp. 7–40.
  • Castagnoli, F. & L. Cozza, "L’Angolo meridionale del Foro della pace", BCAR 76 (1956/58) pp. 119–142.
  • Steinby, E. M: Lexicon Topographicum Urbis Romae, v.IV, Rom 1999

Koordinater: 41°53′33″N 12°29′15″Ø / 41.89262°N 12.48761°Ø / 41.89262; 12.48761