Forumteater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Forumteater er en interaktiv teaterform, hvor skuespillere viser et teaterstykke med en tilspidset eller problematisk situation på en arbejdsplads eller i en organisation. Det er en fiktiv historie, men med visse ligheder fra den pågældende arbejdsplads/sted. Det, der vises afspejler noget væsentligt fra hverdagen.

Efter man har set en scene, er der en kort debat og scenen vises igen. Denne gang skal publikum styre hovedpersonen ved at foreslå hvad der skal siges for at forbedre udfaldet. Eller publikum kan selv vise hovedpersonen hvad der skal gøres.

Den, der organiserer hele arrangementet og som er bindeleddet mellem publikum og skuespillere kaldes foruminstruktøren, men den rolle kan også have andre navne som fx facilitatoren, spillederen eller jokeren. Det er den person, der sørger for udviklingen i teaterstykket. Foruminstruktøren holder den røde tråd ved at sørge for at debatten relateres til formålet.

Foruminstruktøren hjælper altså tilskuerne med at ændre scenariet i den retning de ønsker det. Undervejs vil foruminstruktøren stille opgaver, der giver publikum muligheder for refleksion og input til nye handlinger i hverdagen. Noget der kan medføre flere nuancer i medarbejdernes forståelse af, dybest set, dem selv.

Denne indsigt kan give en ny selverkendelse ikke mindst når den blandes med humor og forløsende latter. Forumteatret kan sammenlignes med et demokratisk laboratorium, hvor man kan afprøve nye muligheder. Man afprøver nye ideer i et 'fælles tredje' rum og får på den måde gjort personlige og organisatoriske udfordringer mere synlige. Ydermere kan man sige at holdnings forskelle i forumet bevirker at den enkelte bliver nød til at tage stilling og derfor bliver forumteater en måde der levendegør demokratiets styrker.

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Med begrebet og organiseringen af 'De undertryktes teater' skabte Augusto Boal, brasiliansk instruktør og pædagog blandt andet metoden forumteater. Han ophævede den 'usynlige' mur mellem skuespillere og lod publikum være med til at bestemme handlingen.

En inspirationskilde er desuden Paulo Freire, en underviser i Brasilien, der blandt andet var en fortaler for undervisning som en kulturel revolution, der befrier de dårligst stillede. Blev især kendt for sit værk 'De undertryktes pædagogik', hvor han taler om undervisningens betydning for de dårligst stillede.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Boal, A.; Spil!: øvelser og lege for skuespillere og medspillere
  • Boal, A.; For et frigørende teater
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.