Fotografisk film

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Fotografisk film består af et tyndt plastmateriale kaldet basen. Oprindeligt bestod basen af celluloid, men pga. celluloids høje brændbarhed og instabilitet, anvendes i dag oftest polyester eller celluloseacetat som base. Filmen er belagt med en emulsion bestående af lysfølsomme krystaller af sølvhalogenider (sølvbromid, sølvchlorid eller sølvjodid) opslæmmet i gelatine. Når filmen eksponeres for lys (eller røntgen-, UV- og nær-IR-stråling), dannes et latent billede, som kan frembringes kemisk. I fremkaldelsen ændres de belyste sølvsaltene til metalisk sølv, ubelyst sølvsalte vil ikke ændres, og bliver fjernet ved en process kaldet fiksering. Hos farvefilm bliver det metalisk sølv udskiftet med farve, passende til hvilket farvelag sølvet lå i.

Film fremstilles med forskellig lysfølsomhed, defineret ud fra filmens ISO-tal (også kaldes filmens hastighed). Filmens lysfølsomhed (bestemmende for hvor meget lys der skal til for at opnå en korrekt eksponering) har indflydelse på kornstørrelsen og toneomfanget.

Høj ISO giver højre lysfølsomhed, men mindre toneomfang og bliver grovkornet.

Lav ISO giver lavere lysfølsomhed, men større toneomfang og bliver finkornet.

Forskellige filmtyper

Negativ film[redigér | redigér wikikode]

Negativ film refererer til en fotografisk film, hvor farverne optræder med deres komplementærfarver, og lyse partier i billedet er gengivet som mørke på filmen og omvendt. Den efterfølgende kopiering giver et negativt kopi af det i forvejen negative billede resulterende i et positivt, det endelige kopi, papirbilledet.

Positiv film[redigér | redigér wikikode]

Positiv film refererer til en fotografisk film, hvor farverne optræder med deres primærfarver. Positiv film (Diasfilm eller omvendefilm) bruges at lave lysbilleder. Det er svære at lave papirbilledet af en positiv film, hvilket er medvirkende til at negativ film er mere populære.

Selvfremkaldende film[redigér | redigér wikikode]

Også kaldet instant film, fordi billedes fremkaldes i løbet af få minutter. Bedst kendt er Polaroid film, men også andre som Kodak, Fujifilm og the Impossible Project


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: