Spring til indhold

Fotogravure

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fotogravure af Victor Hugo, 1883

Fotogravure – undertiden også heliogravure[1] – er en fotomekanisk reproduktionsmetode.

Den nu mest anvendte metode til fremstilling af fotogravure skyldes den tjekkiske maler og fotograf Karl Klic (1879).[2] Efter denne metode anbringes en blankpoleret kobberplade i en »støvkasse«, i hvilken fint asfaltpulver er bragt til at hvirvle op. Efter at det fine asfaltstøv har lejret sig på kobberpladen, tages denne ud af kassen og varmes (indbrændes), til asfaltpulveret er smeltet og har dannet ganske fine, på kobberpladen fastsiddende korn. Efter det billede, der skal gengives, fremstilles der et diapositiv, og i kontakt med dette kopieres et stykke kromeret pigmentpapir; dette presses under vand fast på den kornede kobberplade.

Efter tørring lægges pladen i passende varmt vand, hvorved billedet fremkaldes, så det danner et pigmentgelatine-relief på kobberpladen. Denne ætses i en jernkloridopløsning, som straks angriber de blottede steder af kobberpladen og lidt efter lidt arbejder sig igennem pigmentgelatinen og ned i kobberet. Herved fremstilles en trykplade med fordybet præg. Indvalses denne med farve, som dernæst overfladisk aftørres, vil farven på grund af den ved asfaltkornene frembragte ujævne flade kun fastholdes i de ætsede fordybninger, og ved nu at presse pladen mod et stykke kobbertrykpapir får man et fotogravuretryk.

Trykningen foregår i en kobbertrykpresse, men ved at ætse billedet ind i to halvcylindre er det lykkedes også at kunne anvende fotogravure i hurtigpresser.


Forskellige trin i processen[3]

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
Noter
  1. ^ Den tyske side angiver adskillige betegnelser for hvad der vel må anses for nogenlunde samme teknik eller metode (?) : (von griech. helios = Sonne), auch Heliogravur, Fotogravüre, Fotogravure, Photogravur, Photogravüre, Klicotypie oder Sonnendruck
  2. ^ Karl Klic. Hans navn staves på flere måder : Karel KlíčKarl Klietsch
  3. ^ Se eventuelt ledsagetekst (engelsk) og "Die Technik Heliogravure" (Webside ikke længere tilgængelig) (tysk)


Danser med tamburin i Ægypten, Heliogravure af Jean-Léon Gérôme (1824–1904)
Sværddanser i Ægypten, Heliogravure af Jean-Léon Gérôme (1824–1904)
Navaho-medicinmand, Fotogravure af Edward Curtis 1904/13Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.